do. 1 jun 2023

Met het einde van mei is voor de meeste studenten de blok achter de rug en staan de examens voor de deur. Tijd dus voor een tussentijdse evaluatie van de aandelenmarkten en die lijken met een gerust gemoed de zomermaanden in te kunnen gaan. Ondanks een moeilijke maand mei verschijnen na vijf maanden immers nog steeds mooie winstcijfers op de koerstabellen. Een overzicht.
AI-invloed
Een overzicht van de Amerikaanse beurs, aan de hand van de S&P500 en op basis van onderstaande Bloomberg-tabellen, leert dat die sinds de start van het jaar zo’n 9,5% hoger staat. Een duik in de index leert dat een belangrijk deel van die prestatie op rekening te schrijven is van Nvidia. Die nam dankzij een sterke maand- en een sterke jaarprestatie eerder deze week even de kaap van de marktkapitalisatie van 1.000 miljard dollar, maar moest die ondertussen weer prijsgeven. Meta Platforms, ook ooit lid van het eliteclubje, timmert zich dit jaar ook opnieuw een weg in die richting. Aan de huidige 678 miljard dollar is er wel nog een eind te gaan.

Stoxx600
De Europese aandelenmarkten hebben er ook al een mooi eerste trimester op zitten. De Stoxx600 staat op een winst van ruim 7% en dankt die prestatie in belangrijke mate aan het Nederlandse techduo BE Semiconductor en ASMI. Beide staan op een jaarwinst van zo’n 80%. Ook in mei leverden beide aandelen een stevige koersprestatie, maar konden niet verhinderen dat de aandelenkorf de voorbije maand toch zo’n 2% moest prijsgeven. Dat was onder meer te wijten aan de Zweedse vastgoedgroep Samhallsbyggnadsbolaget, kortweg SBB, dat geplaagd wordt door zijn hoge schuldenlast. Het bedrijf verloor vorige maand liefst 60% van zijn waarde.

Brusselse AB-blues
Brussel moet binnen het Europese beurtspeloton de rol lossen en sinds de start van het jaar bijna 4% prijsgeven. Dat is onder meer te wijten aan een bijzonder zwakke maand mei waarin de Bel20 zo’n 6,5% achteruit boerde. Slechts twee aandelen (Galapagos en argenx) konden aan de rode cijfers ontsnappen. AB InBev ging het stevigst op de rem staan. De Belgisch-Braziliaanse bierbrouwer blijft worstelen met de Bud Light-problemen in de VS. Het verlies van AB InBev weegt ook op de prestatie van de Brusselse sterindex over de eerste vijf maanden, maar onder meer Umicore en Proximus tekenen voor de grootste negatieve bijdrage.
