wo. 21 dec 2022

Het jaar is nog niet helemaal om, maar de teerlingen zijn wel al geworpen. Zoals dat altijd gaat in een erg volatiel beursjaar, waarin de recessie meer en meer aan de einder komt loeren, liepen de verschillen tussen de winnaars en de verliezers ver op. We maakten daarom een overzichtelijke weergave op van de stand van zaken van zowel de BEL20, de BELMid als de BELSmall index, kwestie van iedereen zijn plaats op de rode, of zeggen we beter zwarte, loper te gunnen. Alle rendementen houden rekening met uitbetaalde dividenden of veranderingen in het aandelenkapitaal (op total return basis, dus)
BEL20
De sterindex verliest dit jaar zo’n 14,8% en doet daarmee ongeveer even goed dan de Europese collega’s. De kop wordt getrokken door Elia (+18,6%), dat vol kon profiteren van de energiewende. Biotechcoryfee argenx (+13,1%) bleef succes boeken op het vlak van productontwikkeling, terwijl AB Inbev (+6,3%) eindelijk zijn status als defensieve zekerheid kon waarmaken. D’Ieteren (+4,2%) completeert onder meer dankzij Belron de lijst van amper vier winnaars. Umicore valt net van de lijst, met een verlies van 0,9%
Aan de onderkant van de ladder denderen VGP (-69%) en Sofina (-47%) van hun troon, door onzekerheid over de waarde van hun onderliggende activa. We vinden onderaan trouwens heel wat vastgoedbedrijven, die er onder meer de telecomspelers flankeren. Hogere rentes en hogere investeringen zijn zelden goede bondgenoten van rendementshongerige beleggers, vooral voor bedrijven die traditioneel hoge coupons uitbetalen, of misschien 'nog niet'?

BELMid
Deze index bestaat uit een pak meer bedrijven, en dus is de roodgekleurde oppervlakte dat ook. Euronav (+116%) kroont zich overduidelijk tot dé grote winnaar van het pak. Dat is niet zozeer rechtstreeks te danken aan de voorgenomen fusie met Frontline, maar wel met het verzet van CMB. Die heeft massaal aandelen ingekocht. De nummers twee en drie op het podium zijn Befimmo (+41%), dat overgenomen werd, en Barco (+22%), waar de winst en de groei wonderwel op peil gebleven is. Sterkhouders zijn verder Lotus Bakeries (+16%), EVS (+8%), Ascencio (+2%) en beursnieuweling Azelis (+2%). Het is triestig dat dergelijke lage rendementen op jaarbasis de bedrijven tot aan de top van het klassement promoveren.
Aan de onderkant van de ladder vinden we Mithra (-82%), dat recent een eerder povere licentiedeal tekende, naast Unifiedpost (-76%). Die laatste moest midden 2022 overgaan tot een wel erg dure financiering om de liquiditeit op peil te houden. Ook Telenet (-54%) en vastgoedgroepen Montea (-51+), Xior (-43%) en Care Property Invest (-41%) presteerden bijzonder zwak.

BELSmall
We nemen er tot slot nog even de kleintjes bij. In het cohort van de BelSmall valt vooral de prestatie van Exmar (+106%) op. De uitbater van gastankers profiteerde volop van de gascrisis, ook al vervoert de groep LPG, en niet LNG. Centraal in 2022 stond de verkoop van zorgenkind Tango. Vastned Retail Belgium (+7,4%) gaat tegen de trend van de rest van de vastgoedsector in, dankzij een overnamebod van moeder Vastned Retail. Vastgoedgroep Accentis profiteerde dan weer volop van de verkoop van zijn Tsjechische poot, waarvan de opbrengsten grotendeels uitgekeerd werden aan de aandeelhouders.
Aan de onderkant van de lijst vinden Oxurion (-99%), dat worstelde met het verlies van de Amerikaanse markt voor Filgotinib. Voor biotechbedrijven Bone Therapeutics (-85%) en Celyad (-72%) zit het bestaan er bijna op, terwijl Balta (-60%) niet kon profiteren van een de nu aan de gang zijnde turnaround. De groep verkocht een groot deel van de portefeuille en lijkt eindelijk weer aan de beterhand. Maar niet op de beurs, of misschien 'nog niet'?
