vr. 8 mrt 2019
Wat betekenen de aankondigingen van de ECB voor de Europese bankensector?

Gisteren verlaagde de Europese Centrale Bank haar prognoses voor de economische groei en inflatie in de eurozone en kondigde ze ook enkele maatregelen aan. KBC Asset Management tracht de impact voor de Europese bankensector in te schatten, door middel van een vraag-en-antwoord-sessie met analist Joris Dehaes.
Is het uitstel van een renteverhoging tot eind 2019 slecht nieuws voor banken?
Dehaes: "Uiteraard. In de huidige lagerenteomgeving, waarbij zowel de korte- als langetermijnrentes laag zijn, staan de netto interestmarges van de banken onder druk. De relatief lage winstgevendheid van de Europese banken zal dus in 2019 geen ondersteuning krijgen van stijgende rentes."
Welke banken hebben hier het meest last van?
Dehaes: "Binnen de eurozone zijn het vooral de Italiaanse, Spaanse en Duitse banken die beschouwd worden als rentegevoelig en dus het meest te winnen hadden bij een mogelijke renteverhoging. Banken in de Benelux en Frankrijk zijn minder rentegevoelig, maar natuurlijk ook gebaat bij een renteverhoging."
Is het uitstel van de renteverhoging een verrassing?
Dehaes: "Niet helemaal. Gezien de zwakkere economische vooruitzichten en de inflatie die niet in de buurt van de ECB-doelstelling raakt, was het geloof in een renteverhoging al weggeëbd. De markt verwachtte een eerste rentestijging pas midden 2020, terwijl de meeste bankanalisten in hun modellen al geen rekening meer hielden met stijgende rentes in 2019 en ook sceptisch waren voor 2020."
Zijn de nieuwe langetermijnleningen van de ECB aan de banken positief voor de sector?
Dehaes: "Ja, maar eerder beperkt. Het zijn vooral de (kleinere) Italiaanse en Spaanse banken die deelgenomen hadden aan de vorige Targeted Longer-Term Refinancing Operations (TLTROs). Omdat die leningen binnen iets meer dan een jaar op vervaldag komen, zullen die banken opnieuw baat hebben bij nieuwe leningen van de ECB, want anders moeten ze financiering zoeken op de markt waar de financieringskosten een stuk hoger liggen. Het overgrote deel van de banken in de eurozone zal die leningen echter niet of nauwelijks opnemen."
Waarom reageerden de bankaandelen gisteren slecht op het nieuws, ook de aandelen van kleinere Zuid-Europese banken?
Dehaes: "Daarvoor zijn meerdere mogelijke redenen:
- De rente die voor langer vast ligt.
- De sombere economische voorspellingen van de ECB.
- De nieuwe TLTROs zijn minder gunstig dan in het verleden, want de leningen hebben slechts een looptijd van twee jaar (in plaats van vier) en worden gegeven tegen een minder gunstig tarief. Bovendien is het nog niet duidelijk welke specifieke voorwaarden nog aan de leningen gekoppeld zijn.
- Er was de laatste weken hoop dat de ECB de margedruk van de Europese banken zou verlichten door bepaalde deposito's die banken bij de ECB plaatsen vrij te stellen van de huidige negatieve rente. Dit werd door de ECB besproken, maar (momenteel) onnodig geacht.
- De nieuwe ronde TLTROs werd algemeen verwacht (weliswaar pas in april), dus de effectieve beslissing van de ECB was geen positieve verrassing.
- Bankaandelen waren vorige week flink gestegen tegenover de markt, in anticipatie op de ECB-meeting."
Zijn de banken in de eurozone nu te mijden als investering voor 2019?
Dehaes: "Niet noodzakelijk. Veel investeerders zien de Europese banken als een 'value trap' gezien de eerder lage winstgevendheid en de rente die op een laag niveau gebetonneerd lijkt te zijn. Dat is niet onbegrijpelijk, maar het betekent volgens ons niet dat de sector niet interessant kan zijn:
- De huidige waardering van de bankensector komt opnieuw in de buurt van het laagste niveau in de voorbije 10 jaar. Tegenover andere sectoren is de sector eveneens enorm goedkoop. De slechte vooruitzichten zijn dus al voor een groot deel ingeprijsd.
- Mede dankzij die lage waardering is het dividendrendement van de Europese bankensector flink gestegen, wat de aandelen ondersteunt.
- De sector is sterk gecorreleerd met de langetermijnrente, maar ook met de economische groei en inkoopmanagersindexen (PMIs). Als die stabiliseren en opnieuw (licht) verbeteren - wat algemeen wordt verwacht en al lijkt te gebeuren - zal de bankensector mee stijgen. Een betere economische groei kan de renteverwachtingen voor 2020, die momenteel ook enorm laag zijn, positief beïnvloeden.
- In september zwaait Mario Draghi af als hoofd van de ECB. Speculatie omtrent zijn opvolging kan een steun betekenen voor de banken aangezien bepaalde kandidaten iets negatiever staan tegenover de ultralage rente. Een minder nadrukkelijke focus op de inflatiedoelstelling van de ECB zou bijvoorbeeld de weg effenen om de rente te herzien.
- Uiteraard is er binnen de sector differentiatie tussen bankaandelen. Banken die erin slagen om de kosten te reduceren, hun fee-inkomsten te doen stijgen en/of aandeelhouders een stevige kapitaaluitkering bieden, kunnen ook in een lagerenteomgeving floreren."
Conclusie
De Europese bankaandelen kregen gisteren niet onterecht een klap, maar alles bij elkaar genomen wijzigen de ECB-aankondigingen weinig aan de (neutrale) visie van KBC Asset Management tegenover de sector.