ma. 18 mrt 2019

De prijs van koffie voor levering in mei, het actuele referentietermijncontract, dook deze maand onder de psychologische grens van 100 USD per 100 LBS (ruim 45 kg). De historisch lage koffieprijs is het gevolg van een samenloop van omstandigheden. Een eerste element is het overaanbod op de wereldwijde koffiemarkt. In het oogstjaar 2019/2020 (oktober tot september) rekenen analisten gemiddeld op een surplus van 4 miljoen zakken (van 60kg). Dat ontdekte Senior Financial Economist Tom Simonts.
Ruwe olie in een kopje
Brazilië is voor koffie wat Saoudi-Arabië is voor ruwe olie. Het Zuid-Amerikaanse land zal dit jaar instaan voor bijna 40% van de globale koffieproductie. De opbrengst in het lopende oogstjaar wordt op 62 tot 63 miljoen zakken geschat, een absoluut record. De weersomstandigheden zitten al een hele tijd mee, met voldoende neerslag, wat een goede bodemvochtigheid en dus een hoog rendement of opbrengst per eenheid garandeert.
Wat betekent dit voor Miko?
Dalende koffieprijzen zijn in principe goed voor koffiebedrijven zoals Miko, omdat de lagere koersen gemakkelijk slechts deels doorgegeven kunnen worden aan de eindklanten. Daardoor stijgt de marge, tenzij de concurrenten besluiten om de klanten volledig te laten profiteren en Miko dus moet volgen. De daadwerkelijke impact is moeilijk te voorspellen, maar is alleszins positiever dan in het geval dat de koffieprijzen stijgen. Dat was in 2016 het geval, toen de bedrijfswinst daalde en de omzet steeg. De koffieserviceafdeling besloot om internationaal de stijging van de koffieprijzen niet overal door te rekenen om zo zijn marktpositie te beschermen.

