do. 7 jan 2021

Deze ochtend werd Joe Biden door het Congres officieel benoemd tot nieuwe president van de VS. De laatste horde naar het Witte Huis lijkt daarmee genomen. Hoewel er weinig reden tot vieren is, konden de Democraten gisteren toch een belangrijke overwinning boeken. Strategist Siegfried Top (KBC Asset Management) onderzocht wat die 'blue sweep' voor beleggers betekent.
Meer armslag voor beleid Biden
De gebeurtenissen in en rond het Capitool gisteren hebben het wat in de schaduw geplaatst, maar de Senaatsverkiezingen in Georgia hebben een dubbele Democratische zege opgeleverd. Met heel nipte meerderheden haalden de Democratische kandidaten Ossoff en Warnock de laatste 2 zitjes in de Senaat binnen, waardoor de Democraten nu voor 2 jaar een nipte meerderheid (51-50) hebben, dankzij de stem van de toekomstig vicepresident Harris.
Het gevolg hiervan is dat de verkozen president Biden zijn beleid wat meer armslag zal kunnen geven. De Democraten krijgen nu immers zowel het Witte Huis, het Huis van Afgevaardigden als de Senaat in handen. Een 'blue sweep' of blauwe golf met vertraging dus. Ze krijgen de voorzitterspostjes, waardoor ze zelf de wetgevende agenda kunnen bepalen en verregaandere voorstellen kunnen doen, zonder dat die telkens op een njet van de Senaat zouden stoten, zoals Obama in zijn laatste jaren als president mocht ondervinden.
Al is daar wel enige nuance op zijn plaats: de nipte meerderheid is geen garantie dat Biden nu zijn volledige verkiezingsprogramma zal kunnen realiseren. Een aantal Democratische Senatoren zien zichzelf als onafhankelijk, of stemmen soms tegen de eigen partij (wat ook bij de Republikeinen het geval is). Gezien de diepe verdeeldheid in de VS zal elk vernieuwend voorstel gewikt en gewogen worden, en kan een zeer gematigde agenda verwacht worden.
Mogelijke (economische) gevolgen van de blue sweep
Wellicht kan wel gerekend worden op een iets stimulerender economisch beleid, met extra maatregelen om de economie te ondersteunen, bovenop het pakket dat eind december werd goedgekeurd. Om dit te bekostigen zal een (beperkte) verhoging van de bedrijfsbelasting, die door President Trump fors omlaag werd gehaald, terug op tafel komen. Grote bedrijven of monopolies beteugelen stond ook op de economische agenda, al lijkt dit minder evident.
Op andere vlakken wordt verwacht dat meer aandacht zal gaan naar het milieu, opnieuw toetreden tot de klimaatakkoorden van Parijs en inzetten op betaalbare gezondheidszorg. Ook betere (handels-)relaties met het buitenland lijken een prioriteit voor Biden.
Wat betekent dit nu voor de financiële markten?
Het scenario van een blue sweep ligt in lijn met het basisscenario van KBC Asset Management, dat uitgaat van een sterk economisch herstel in 2021-2022, met wat hogere inflatie en licht stijgende langetermijnrentes in de VS, wat op korte termijn goed nieuws voor aandelen lijkt, vooral dan in de cyclische, groeigerichte sectoren. De effecten van mogelijke belastingsverhogingen kunnen op iets langere termijn de bedrijfswinsten in de VS wel wat inperken.
Regionaal ziet KBC AM in het 'blue sweep'-scenario ook kansen voor andere landen. De betere handelsrelaties met de bondgenoten en een minder scherpe handelsoorlog met China, zijn goed nieuws voor aandelen van zowel de Eurozone als Azië. De Amerikaanse bedrijven kunnen mogelijk wel voordeel halen uit de verzwakte dollar. Verwacht wordt dat deze door de vele stimulusmaatregelen en lage beleidsrente wel nog even op een lager niveau zal blijven.
Qua sectoren zijn de voornaamste winnaars bedrijven die een graantje meepikken in het herstelverhaal: industriële bedrijven, basismaterialen, bouwbedrijven, waterbedrijven, cyclische consumentengoederen en bedrijven die volop inzetten op duurzaamheid, zoals groene energie. Doordat verwacht wordt dat de rente hierdoor wat kan stijgen (in de VS ging de 10-jaarsrente opnieuw boven de 1%) kunnen ook financiële bedrijven het beter doen. Daarnaast lijkt de hogere groeiomgeving ook goed voor small & midcaps.
Bedrijven die het wat moeilijker kunnen hebben zijn bijvoorbeeld de producenten van geneesmiddelen (die mogelijk prijsverlagingen moeten slikken), traditionele energiebedrijven (meer regulering), en, op iets langere termijn, mogelijk ook technologiebedrijven, als er op antitrust en concurrentiebeleid zou worden ingezet.