ma. 15 apr 2024

Feiten
Begin april bombardeerde Israël de Iraanse ambassade in Damascus waarbij 2 kopstukken van de Iraanse Revolutionaire Garde omkwamen. Als eerste stap in de vergelding van Iran, werd een schip dat voer onder Portugese vlag, maar eigendom is van een Israëlische miljardair zaterdag gekaapt. De vraag rees of dit voldoende was als vergelding of niet.
Het antwoord kregen we zondag toen meer dan 300 drones en raketten afgevuurd werden door Iran op Israël onder de naam "Eerlijke belofte". Het is sinds de Golfoorlog, begin jaren negentig, dat er nog een rechtstreekse aanval was van Iran op Israël. Iraanse topmilitairen gaven aan dat dit voor hen voldoende was als vergelding, maar gaat Israël het hierbij laten? Israël kreeg immers de zekerheid van de Amerikaanse president dat zij Israël blijven steunen, maar dat een tegenoffensief van Israël niet aan de orde mag zijn (dus: geen steun van de VS in deze).
De G7 kwam in spoedzitting bijeen (net als de Veiligheisdraad). Na afloop verklaarde men dat Europa en de Verenigde Staten er alles moeten aan doen om een escalatie te vermijden.
Impact op de markten
Meteen na de aanval steeg de olieprijs (Brent Oil) naar 92.5 dollar (met een piek op 94 dollar). Dat is een forse stijging en wanneer het tot een escalatie zou komen kan die prijs nog hoger. Een piek van 120 dollar, die we zagen na de aanval van Rusland in Oekraïne, is echter nog ver weg.

Die hogere olieprijs kan een opwaartse druk zetten op de prijzen waardoor de inflatie opnieuw oploopt. Indien de inflatieverwachtingen stijgen, kan de langetermijnrente stijgen. Dat kan dan een negatieve impact hebben op de investeringen door de bedrijven.
Een nieuwe prijsstijging kan ook wegen op het sentiment, zowel bij de consumenten als de ondernemers. Immers, als je als consument verwacht dat de prijzen verder gaan stijgen, krijg je uitstelgedrag, dus minder consumptie. Ondernemers zullen op hun beurt minder geneigd zijn nieuwe investeringen te doen. Het prille economisch herstel kan hierdoor een tikje krijgen.
De aandelenmarkten kunnen ook negatief reageren op deze toestand. Een mogelijke stijging van de inflatie, gekoppeld aan hogere rentes, heeft een negatieve impact op de beurzen. Aandelenbeleggers volgen de situatie best van nabij op. Een verdere escalatie kan zorgen voor een shift van cyclische sectoren (basismaterialen, industriële goederen,...) naar defensieve sectoren (farma, voedingsbedrijven, nutsbedrijven).
Een verwittigde belegger is er twee waard.