di. 25 feb 2020

De race naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werd op gang geschoten. Voorlopig lijkt president Trump in een zetel te zitten. De voorbije jaren pochte hij graag dat het succes van zijn presidentschap kon afgelezen worden van de Amerikaanse beurskoersen. Heel anders is het gesteld bij de democratische kandidaten, waarvan sommigen als minder 'marktvriendelijk' worden gezien. Maar maakt het wel zoveel verschil voor de markten of een republikein of democraat wint, en of het een verkiezingsjaar is of niet? KBC AM zet de scenario’s op een rij.
Trump herverkozen: beurzen feesten verder?
President Trump is goed op schema om met voorsprong de president met de sterkste aandelenmarktrally in de geschiedenis te worden. Na drie jaar presidentschap won de Amerikaanse referentie-index, de S&P 500, zo'n 50%. Dat is zowat het dubbele van bij de meeste andere presidenten na drie jaar. Nochtans was er op voorhand veel achterdocht voor president Trump: zijn onvoorspelbare beslissingen zouden tot grote onzekerheid op de markten leiden. De eerste reactie op zijn verrassende overwinning was dan ook een… stevige beursdaling. Die paniekreactie was van korte duur. Gaandeweg werden Trump en zijn republikeinse meerderheid gezien als heel bedrijfsvriendelijk, althans voor de Amerikaanse bedrijven. De sterke Amerikaanse economie, ten dele te danken aan zijn voorganger Obama en het soepele beleid van de Amerikaanse centrale bank, verklaren een deel van het succes. Maar Trump werkte ook zelf mee aan dat 'succes': een forse belastingverlaging voor de bedrijven, een repatriëring van winsten uit belastingparadijzen, druk op de Fed om de rente te verlagen, nieuwe handelsakkoorden met Canada, Mexico en uiteraard China. Het zal in elk geval moeilijk worden om in een tweede termijn even goed te doen, al lijken de Amerikaanse markten een extra vier jaar Trump wel te smaken.
Markten liggen wakker van 'linkse democraat'
Historisch gezien maakte het voor de aandelenmarkten weinig verschil of een president van democratische of republikeinse signatuur was. Een gematigde, liberale democraat (zoals kandidaten Michael Bloomberg, Joe Biden, Amy Klobuchar of Pete Buttigieg) boezemt de markten weinig angst in. Anders is het gesteld met linksere, 'socialistische' kandidaten als Elizabeth Warren en Bernie Sanders. Beiden staan voor een sterkere overheid met een uitgesproken sociaal programma. Op de agenda staan gratis gezondheidszorg, een minimumloon van 15 dollar per uur en gratis onderwijs. Die grote uitgaven moeten natuurlijk gefinancierd worden. Daarvoor kijken Warren en Sanders naar het grootkapitaal. De bedrijfsbelastingen moeten terug omhoog, grote internetbedrijven en banken moeten volgens Warren opgesplitst worden om concurrentie toe te laten, ongebreidelde winstgroei in te perken en de privacy te beschermen. Aandelenbeleggers volgen dan ook met de nodige aandacht op wie van de democratische kandidaten het zal opnemen tegen Trump.
Verkiezingsjaar of niet: weinig verschil op de markten
We gaan er voorlopig van uit dat president Trump het laken terug naar zich toe zal trekken. Mogelijk herwint hij zelfs zijn republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, wat zijn beleid wat meer zou ondersteunen. Het draagvlak voor een 'linkse' president lijkt beperkt zolang de economie het goed blijft doen. De vorige keer dat de republikeinen de macht verloren, was tijdens de grote financiële crisis en recessie van 2008. Maar toen konden de Democraten met oud-president Obama een sterke kandidaat naar voor schuiven … Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Maar of het nu een jaar met verkiezingen is of niet, de aandelenmarkten liggen er meestal niet wakker van. Historisch gezien wijken verkiezingsjaren amper af van niet-verkiezingsjaren. De Amerikaanse beurzen zijn 2020 alvast goed gestart en lijken de wind mee te hebben nu ook de groei van de bedrijfswinsten aantrekt en de rente laag blijft.
