di. 26 nov 2019

Het resultatenseizoen over het derde kwartaal loopt zowat ten einde en dus is het stilaan tijd om de balans op te maken. De analisten van KBC Asset Management concluderen dat de bedrijfswinsten over het algemeen positief wisten te verrassen. De daling bij de Europese bedrijven was minder erg dan gevreesd en de Amerikaanse bedrijven konden een winstdaling nipt vermijden. De defensieve sectoren blonken uit door hun degelijke, stabiele winstgroei, terwijl de groeigerichte bedrijven het onderspit moesten delven.
Voor volgend jaar wordt een duidelijke ommekeer verwacht, met sterke winstgroei, gedreven door de groeigerichte bedrijven. Dat kan volgens KBC Asset Management de beurskoersen van deze cyclische bedrijven ondersteunen.
Amerikaanse bedrijven verrassend sterk
De Amerikaanse bedrijven konden – tegen de laaggespannen verwachtingen in – positief verrassen met een winstgroei van zo'n 2% tegenover een jaar eerder. Ze wendden daarmee een gevreesde winstrecessie voorlopig af. De vrij degelijke economische groei in het derde kwartaal hielp om ook de omzetgroei (+5%) te ondersteunen.
De Europese bedrijven slaagden er ook in het derde kwartaal niet in om winstgroei op te tekenen tegenover een jaar geleden. De Europese winstrecessie lijkt echter geleidelijk op zijn laatste benen te lopen. Voor 2020 verwachten analisten bijna 10% winstgroei, al lijkt dat wat te hoog gegrepen te zijn. De winstwaarschuwingen die bedrijven gaven, waren zowel in de VS als Europa hoger dan gemiddeld, maar toch lag het aantal al duidelijk onder dat van het tweede kwartaal. De omzetgroei bleef in Europa wel (nipt) positief, en de economische vooruitzichten lijken stilaan wat te verbeteren, waardoor betere omzet- en winstgroei cijfers in 2020 in elk geval wat makkelijker te realiseren zullen zijn.
Defensieve sectoren houden stand tijdens groeivertraging
Wat omzet en winstgroei betreft, was 2019 duidelijk een goed jaar voor defensieve sectoren en dat was in het derde kwartaal niet anders. Gemiddeld ging de winstgroei bij de defensieve sectoren zo'n 8% hoger. Bedrijven in sectoren zoals de gezondheidszorg en de nutsbedrijven plooiden terug op hun stabiele inkomsten, wat hen minder kwetsbaar maakte voor de wereldwijde groeivertraging. De cyclische sectoren konden gemiddeld geen winstgroei realiseren. Heel conjunctuurgevoelige sectoren zoals de basismaterialen en energiebedrijven moesten zelfs stevige tikken incasseren door de lagere grondstoffenprijzen. Naarmate het economisch plaatje wereldwijd wat verbetert, kan deze trend terug omkeren. De grondstoffenprijzen lijken inmiddels gestabiliseerd en de vooruitzichten voor de Aziatische groeilanden – dé grote afnemers van grondstoffen – zijn aan het verbeteren.
Financiële sector houdt hoofd boven water
De financiële sector – op zich ook een sector die profiteert van sterkere economische groei – kon in het derde kwartaal wel het hoofd boven water houden. Zowel in Europa als de VS groeide de omzet met een degelijke 4% en ging de winstgroei licht hoger. De sector lijkt zich snel aan te passen aan de veranderende omstandigheden, onder meer door besparingen, reorganisaties en (in mindere mate) overnames. De daling van de langetermijnrente vertaalde zich voorlopig niet in een forse druk op de rentemarges. Doordat de economische groeivooruitzichten wat verbeteren en de langetermijnrente ook opnieuw wat gestegen is, zijn de vooruitzichten voor de financiële sectoren opnieuw wat verbeterd.