wo. 15 apr 2020

Na de coronadip gingen de markten de afgelopen weken beduidend hoger (tot 20% voor de wereldindex), vooral gedreven door de massale monetaire en fiscale stimuli. Niet de rally of de omvang ervan is opvallend, wel de snelheid waarmee die plaatsvond. De komende weken verschuift de focus echter opnieuw naar het resultatenseizoen. Financieel analist Jonas Desomer (KBC Asset Management) licht toe wat u als belegger mag verwachten.
Met het nieuwe resultatenseizoen kondigt zich mogelijk een reality check aan voor de markten. De diverse stimuli dienen immers vooral om te verhinderen dat de economie op lange termijn te grote schade zou ondervinden van de lockdownmaatregelen en om het herstel te versnellen. Op korte termijn is er echter nog steeds sprake van een zeer forse krimp van de economische activiteit en dus ook de bedrijfsresultaten.
Maar wat moeten we nu van het komende resultatenseizoen verwachten?
"Koester vooral geen hoge verwachtingen", luidt het advies van KBC Asset Management. De cijfers voor het eerste kwartaal zullen slecht zijn en die voor het tweede kwartaal nog slechter, maar er zal vooral worden uitgekeken naar de vooruitzichten voor het lopende kwartaal en de rest van het jaar. En daar wringt het schoentje. Gezien de hoogst onzekere economische outlook zijn ook inschattingen van de winsten per aandeel op bedrijfsniveau een zeer moeilijke taak. De zogenaamde "guidance" zal dus beperkt zijn.
De inschatting (voor wat ze waard is) voor Amerikaanse aandelen, die toch 60% van de wereldmarkt vertegenwoordigen, ligt voor het eerste kwartaal rond -10%. Dit zou het slechtste kwartaal sinds het derde kwartaal van 2009 worden. Voor Europa liggen de verwachtingen zelfs nog lager op -15%. Logischerwijze zullen de cyclische sectoren de grootste negatieve bijdrage leveren: denk aan energie, cyclische consumentengoederen en industriële waarden.
Kortom: voor het komende resultatenseizoen zetten beleggers zich maar beter schrap voor slechte cijfers, met onzekere vooruitzichten.