wo. 27 feb 2019

Op 23 februari publiceerde Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van beursgoeroe Warren Buffett, zijn jaarverslag over 2018. Meer nog dan naar de cijfers kijken beleggers uit naar de begeleidende brief van het “Orakel van Omaha”, die voor menig belegger een bron van inspiratie vormt. Beleggerssite Investopedia zette enkele hoogtepunten uit de 14 pagina's tellende brief op een rij.
(1) Focus op operationele resultaten, in plaats van op winst of verlies
Een nieuwe boekhoudregel dwingt Berkshire om de effecten in zijn beleggingsportefeuille te waarderen op basis van de huidige marktprijzen (mark-to-market accounting). Dat heeft twee gevolgen: enerzijds zal de balans de marktwaarde van de effecten weergeven, anderzijds zal elke wijziging in die marktwaarde tussen 2 rapporteringsperiodes, doorstromennaar dewinst. Dat betekent dat dalingen in de marktwaarde zullen leiden tot mark-to-market verliezen die de winst verminderen en vice versa.
Met een aandelenportefeuille die eind 2018 afklokte op ca. 173 miljard dollar, merkt Buffett op dat de waardering op een willekeurige dag vaak met2 miljard of meer kan schommelen. Wanneer de volatiliteit op de aandelenmarkten piekt – zoals recent nog in december 2018 – loopt dat zowaar op tot 4 miljard. Volgens Buffett is de nieuwe boekhoudregel dan ook niet verstandig, omdat hij wilde en grillige schommelingen in de bottom line veroorzaakt.
(2) Vergeet de boekwaarde als maatstaf
De jaarlijkse wijziging in Berkshire’s boekwaarde is een maatstaf die volgens Buffett niet langer relevant is. Berkshire is geleidelijk omgevormd van een bedrijf waarvan de activa vooral bestaan uit verhandelbare aandelen - die aan marktprijzen worden gewaardeerd - tot een bedrijf waarvan de belangrijkste waarde in operationele activiteiten ligt - die aan de boekwaarde wordt gewaardeerd, voor een bedrag dat ver onder de huidige waarde ligt. Een mismatch die de voorbije jaren enkel is toegenomen.
(3) Berkshire wordt een belangrijke inkoper van eigen aandelen
Berkshire wil via de inkoop van eigen aandelen aanzienlijke hoeveelheden kapitaal laten terugstromen aan de aandeelhouders, maar beschouwt dit ook als een bijkomende reden om niet langer te focussen op de boekwaarde. Elke transactie doet de intrinsieke waarde per aandeel immers stijgen, terwijl de boekwaarde per aandeel daalt. Dat komt niet overeen met de economische realiteit.
(4) De prijzen voor bedrijven met goede vooruitzichten op lange termijn zijn torenhoog
Eind 2018 had Berkshire 112 miljard dollar in kas. Buffett wil die overtollige liquiditeiten ook investeren in overnames “zo groot als een olifant”, maar de prijzen voor kwalitatieve bedrijven met degelijke vooruitzichten zijn volgens hem torenhoog. Dat betekent dat Berkshire in 2019 zijn positie in verhandelbare aandelen zal blijven uitbreiden, al geeft Buffett de hoop op een monsterovername niet op.
(5) Over aandelen, goud, en het overheidstekort
Sinds 11 maart 1942, toen Buffett zijn eerste investering in aandelen deed, tot 31 januari 2019 zou elke dollar geïnvesteerd in de S&P500 Index gegroeid zijn tot 5.288 USD, met geherinvesteerde dividenden en vóór belastingen en transactiekosten. Ondertussen is de staatsschuld in diezelfde periode ongeveer 400 keer zo groot geworden, oftewel met ca. 40.000% gestegen. Wie zijn toevlucht zocht in goud in plaats van aandelen, zou elke dollar slechts tot zo'n 36 USD hebben zien groeien, "minder dan 1% van ze hadden behaald met een eenvoudige investering in Amerikaanse bedrijven", aldus Buffett.
Bron: Investopedia: "5 Things We Learned From Warren Buffet's Annual Letter"
Meer beurstips van Warren Buffett?
Smaakt de visie van Buffett naar meer en wilt u ontdekken hoe het 'Orakel van Omaha' er systematisch in slaagt om de beurs te verslaan? Download meteen ons gratis e-book met 7 tijdloze beleggingstips van deze legendarische beursgoeroe.
Download hier ons e-book met 7 beleggingstips van Warren Buffett