do. 13 jun 2019

Het is een erg druk IPO-jaar voor technologiebedrijven (Uber, Lyft, Pinterest, Zoom, Slack,…), maar één bedrijf gaat de jongste tijd bijzonder veel over de tong op Wall Street: geen techbedrijf, maar het jonge voedingsbedrijf Beyond Meat tekende in New York voor de meeste succesvolle beursgang. De IPO-prijs van 25 dollar per aandeel werd geruild voor een eerste koersnotering aan 46 dollar (+84%) en het aandeel noteert nu 400% hoger op 104,12 dollar. Het bedrijf specialiseert zich in ‘fake vlees’. Dat is Uber-trendy, maar door de snelheid en de omvang van de koersbeweging vragen beleggers en carnivoren zich af of dat terecht is. KBC Senior Financial Economist Tom Simonts ging op onderzoek.
De nobele missie: “red de koe” (en anderen)
Aan ambitie geen gebrek bij Ethan Brown, de CEO van het bedrijf. Hij wil het bestaande product (vlees) in de rekken degraderen tot een verouderd product. Om dat te bewerkstelligen positioneert Beyond Meat zich als een proteïnebedrijf dat wereldwijd actief is en inspeelt op vier belangrijke tendensen: gezondheid, klimaat (lees: bezorgdheid over emissies), milieu (duurzaamheid) en dierenwelzijn. Het gewicht van elk van deze factoren hangt sterk af van de leeftijdscategorie. 40-plussers hechten vooral belang aan gezondheid, terwijl millennials vooral wakker liggen van het milieu. Beyond Meat is trouwens niet alleen, want concurrentie komt van bedrijven zoals Boca Foods, Gardein en Morningstar Farms, terwijl plantaardige maaltijdpakketten zoals Purple Carrot de steun kregen van Fresh Del Monte Produce.
Plantaardig vlees
De Beyond Burger is “vlees”, gemaakt uit plantaardig materiaal. De ontwikkelaars kijken tot op het moleculaire niveau om een hamburger te krijgen met de “look and feel” van echt vlees. De burger van Beyond Meat bevat volgens het bedrijf meer eiwitten dan een traditionele hamburger, minder vetten, geen genetisch gemodificeerde stoffen, soja of gluten. De productie is bovendien duurzamer dan die van vlees: er is 99% minder water nodig, 93% minder land en bijna de helft van de energie, terwijl er 90% minder CO2 wordt uitgestoten.
Drie groeifactoren
- Gezondheid: Een op vlees gebaseerde levensstijl wordt geassocieerd met een groter risico op hart- en vaatziekten en kanker, wat vleeseters ertoe aanzet om de consumptie van zelfs goed vlees te beperken.
- Milieu: Ook bezorgdheid over de klimaatverandering en het milieu zet sommige consumenten ertoe aan deels af te zien van vleesconsumptie (rundsvlees in het bijzonder), omdat de ecologische voetafdruk ervan erg hoog is.
- Smaak: Bedrijven als Beyond Meat en grote concurrent Impossible Foods tonen aan dat plantaardige alternatieven de smaak en textuur van echt vlees steeds beter kunnen nabootsen, wat de keuze voor vleesvervangers bevordert.
Impossible Whopper
Ondertussen warmt ook de concurrentie zich op, met name Impossible Foods. Die werkt samen met Burger King aan een plantaardige “Impossible Whopper” burger. Rond de tijd van de beursgang van Beyond Meat haalde Impossible Foods 300 miljoen dollar kapitaal op. Het bedrijf zet daarmee een waardering van 2 miljard dollar op de teller, maar heeft geen plannen om zelf naar de beurs te komen. Ondertussen zetten ook bedrijven als Nestlé en Tyson Foods enkele zeilen bij om vleesloos vlees op het menu te zetten.
Geen rood vlees, wel rode cijfers
In 2018 draaide Beyond Meat een omzet van 87,9 miljoen dollar, fors meer dan de 32,6 miljoen dollar een jaar eerder. De forse investeringen in marketing, stijgende algemene kosten en zo’n 9,5 miljoen dollar aan R&D resulteerden in 2018 in een operationeel verlies (EBITDA) van 21 miljoen dollar.
In de eerste drie maanden van 2019 steeg het verlies naar 6,6 miljoen dollar, terwijl de omzet 215% hoger ging naar 40,2 miljoen dollar. Voor heel 2019 wordt op een omzet van 210 miljoen euro gemikt, zonder negatieve EBITDA-cijfers. In een toelichting bij de kwartaalcijfers onderstreepte de CEO dat de omzetverwachting eerder conservatief is en als een “bodem” moet worden gezien. Er wordt immers geen rekening gehouden met de impact van de proefprojecten die momenteel lopen bij Tim Hortons, Del Taco en Carls Jr.
De “belief”-factor
Beyond Meat rekent op een forse groei van de markt, gestuwd door een combinatie van vegetarisme uit overtuiging en een toegenomen milieubewustzijn. De vleesproductie is verantwoordelijk voor meer dan 14,5% van de totale uitstoot van broeikasgassen en gebruikt bijna 68% van de landbouwgrond, incl. een derde van de landbouwgrond die nodig is voor de productie van gewassen. Dat leidt op zijn beurt tot ontbossing, bodemaantasting en verlies van wilde dieren en planten. Een bijkomende reden om het over een andere, vegetarische boeg te gooien.
De wereldwijde markt voor vleesvervangers werd in 2016 op 3,71 miljard dollar geraamd en zal volgens Grand View Research met 7,5% op jaarbasis groeien, om af te klokken op een totale markt van 7,5 miljard dollar.
Een andere studie van ResearchGate leert dat er wereldwijd een half miljard vegetariërs zijn. Dat lijkt heel wat, maar voor slechts 75 miljoen daarvan is dat een vrijwillige keuze. De rest is te arm om zich vlees te kunnen veroorloven. Met de toenemende welvaart wordt wellicht meer vlees geconsumeerd, met stijgende prijzen tot gevolg. En dan zou een plantaardig alternatief wél voordeliger kunnen zijn. Vandaag is het plantaardige alternatief immers nog een stuk duurder dan de klassieke hamburger of worst.
De smaak van analisten
Binnen KBC worden het aandeel Beyond Meat niet opgevolgd, maar de internationale analisten lijken toch wat afwachtend te staan tegenover de aandelen en de fors opgelopen marktwaarde van 9,5 miljard dollar (vs. 2,75 miljard bij de beursgang). Beyond Meat krijgt naast één eenzame “Kopen”-aanbeveling, acht “Houden ”-adviezen. Het gemiddelde koersdoel bedraagt 103,5 dollar, wat na beter dan verwachte kwartaalresultaten opgetrokken werd t.o.v. een eerdere 70 dollar. Credit Suisse ging bijvoorbeeld van 55 naar 125 dollar, Jefferies van 85 naar 105 dollar en Goldman Sachs van 97 naar 120 dollar. Dat zijn blijkbaar ook de grootste optimisten, want de rest van het pak blijkt iets gematigder in zijn oordeel te zijn.
Conclusie
Beyond Meat heeft zo te zien alles: een product dat kan overtuigen, investeerders van het eerste uur die er in geloven, een markt voor vegetarische producten die zich onhoudbaar ontwikkelt. Het is, voorlopig althans, de eerste overtuigende speler in de markt, al steken concurrenten Impossible Foods en voedingsreuzen zoals Nestlé en Tyson Foods wel de neus aan het venster. Anderzijds zijn de verwachtingen hooggespannen, zelfs torenhoog. Dat blijkt duidelijk uit een blik op de waardering. Het aandeel noteert vandaag rond de 140 dollar, wat gelijkstaat met een EV/EBITDA-verhouding van 177x en een koers-winstverhouding van 298 voor 2021. In dat verband zijn zelfs Tesla en Uber absolute koopjes. Dividenden zijn nog lang niet te verwachten en pas in 2021 zou het bedrijf mogelijk voor het eerst een positieve vrije kasstroom laten optekenen. Niet meteen spek voor bek van de voorzichtige investeerder…
Beyond Meat is dus een héél duur aandeel, maar een andere manier om het te bekijken is dat het een jong bedrijf is dat de overstap maakt van opstart naar forse groei. In zo’n scenario is prijszetting altijd erg moeilijk. De beurskoers zal de komende maanden en kwartalen daarom nog wel behoorlijk schommelen, afhankelijk van de verhalen over de omvang van de toekomstige marktgrootte en het succes van zijn aanbod. Maar los van waardering is Beyond Meat vooral een zeldzame manier om in te spelen op de verschuiving van vleesconsumptie naar een menu met plantaardige alternatieven. En die trend is bijzonder sterk én wereldwijd goed onderbouwd.