vr. 12 feb 2021

Valentijn is traditioneel een hoogdag voor de horeca, zeker wanneer die in het weekend valt, maar de lockdownmaatregelen zullen opnieuw een ferme streep door de rekening trekken. Afhaalmaaltijden zullen opnieuw soelaas moeten brengen, zodat originaliteit dit jaar dé sleutel worden. Geen paniek voor de minder romantische en/of creatieve zielen onder ons, want gelukkig zijn er nog steeds klassiekers om op terug te vallen. In die laatste categorie vallen enkele beursgenoteerde bedrijven die flink geld verdienen met de Valentijnsgekte. KBC Senior Financial Economist Tom Simonts brengt ze voor u in kaart.
Lockdown Love
Dat het 'speciale tijden' zijn mochten we sinds februari 2020 meermaals horen. De lockdownmaatregelen verplichtten ons om terug te plooien op de mensen in onze nabijheid. Dat was meestal, maar niet altijd, onze levenspartner. Met Valentijn 2021 voor de deur biedt zich een kans aan om nog eens extra in de verf te zetten hoe belangrijk die wel is.
Een rondvraag van de vakvereniging van Amerikaanse kleinhandelaars NRF leert alvast dat 73% van de respondenten in de VS Valentijn door de coronapandemie extra belangrijk vindt. En voor wie Valentijn vooral als een hoogdag van de 'commerce' ziet, lijkt de editie van 2021 een uitgelezen kans om net die commerce een hart onder de riem te stoppen.
Coronadip
Dat volgens vakvereniging NRF ongeveer de helft van de ondervraagde Amerikanen van plan is om Valentijn ook effectief te vieren, wordt ook vertaald in harde dollars. Ze zijn bereid om naar schatting 21,8 miljard dollar te spenderen, minder dan het recordbedrag van 28 miljard dollar. Heeft Covid-19 dan misschien voor nieuwe inzichten gezorgd, zodat liefde net dat ietsje minder 'for sale' geworden is?
De gemiddelde uitgaven van 164,75 dollar per persoon zouden immers zo’n 32 dollar lager liggen dan in 2020. Dat heeft mogelijk ook te maken met het feit dat slechts 24% van de ondervraagden, het laagste niveau ooit, van plan is om er een avondje uit van te maken. Wel is 41% van de ondervraagde Amerikanen (noodgedwongen) van plan om er een gezellig avondje thuis van te maken en dat is dan weer goed nieuws voor voedingsdistributeurs én de restaurants die take-away aanbieden. Dat zorgt op zijn beurt voor extra activiteit voor maaltijdbezorgers Just Eat Take Away, Grubhub, Deliveroo en Uber Eats.
Vooral mannen lijken voor Valentijn trouwens hun beurs aan te spreken. Ze spenderen gemiddeld 231 dollar aan Valentijn, terwijl de dames met gemiddeld 101 dollar minder dan de helft spenderen.

Advies van een expert
Wat zegt Dr. Love over de combinatie van Valentijn en de coronapandemie? Laten we het er op houden dat hij de kansen niet bijzonder hoog inschat en dat duidelijk sprake is van een moeilijke relatie. Niet verwonderlijk, want hopen we niet allemaal dat Covid-19 tegen volgend jaar niets meer is dan “Somebody that we used to know”?

Wie slaat munt uit de liefde?
Ondanks het weinig hoopvolle advies van Dr. Love is er hoop voor Valentijntjes, omdat de coronapandemie wild om zich heen blijft staan. Het staat dus als een paal boven water dat thuisleveringen voor Valentijngeschenken eerder regel dan uitzondering zullen zijn. Pakjesbezorgers zetten zich dus maar beter opnieuw schrap. We denken dan concreet aan volgende namen:
- bpost
- PostNL
- UPS
- FedEx
Afgaande op de rondvraag van de Amerikaanse NRF zal in de VS trouwens vooral snoepgoed in de pakjes terug te vinden zijn, naast kledij en juwelen. Ook voor bloemen, wenskaarten, ballonnen of gepersonaliseerde fotoartikelen moet je al lang niet meer de deur uit. Bij gebrek aan restaurant-, sauna- en andere bezoeken zullen de cadeautjes naar verwachting wat duurder zijn. Beursgenoteerde bedrijven in deze categorieën die liefdevolle harten (en hongerige beleggersportefeuilles) wat sneller kunnen doen slaan zijn:
- Hershey
- Rocky Mountain Chocolate Factory
- American Greetings
- 1-800 Flowers.com
- LVMH
- Tiffany
- Pandora
Wie op zoek is naar inspiratie, vindt ongetwijfeld ook iets in het aanbod van Amazon.com of Bol.com, onderdeel van Ahold Delhaize. Wie het veel verder zoekt, op Alibaba’s AliExpress of via Wish bijvoorbeeld, dreigt zondag wel met lege handen te staan omdat de levertijden niet enkel moeilijk in te schatten zijn, maar vooral langer duren dan een tweetal nachtjes. Op Euronext Brussel zijn ook Valentijn-bedrijven te vinden, zoals bijvoorbeeld:
- Bois Sauvage (Neuhaus)
- Van de Velde
- Smartphoto

Voor de vrijgezellen met een missie
Voor Valentijn 2021 komt het misschien te laat, maar in functie van toekomstige Valentijnsedities kunnen online datingapps een interessante denkpiste zijn voor vrijgezellen. Voor vrouwelijke singles was het gisteren uitkijken naar de beursgang van datingapp Bumble. De groep haalde 2,2 miljard dollar op met de verkoop van 50 miljoen aandelen. De introductieprijs werd vastgelegd op 43 dollar per stuk, een eind boven de verhoogde vork van 37-39 dollar en waardeert de groep aan ruim 8 miljard dollar. Bumble is uniek onder datingapps, omdat het vrouwen de eerste stap laat zetten. Het werd in 2014 opgericht door Whitney Wolfe Herd, een mede-oprichter van de rivaliserende app Tinder.
Voor Tinder zelf kan je terecht bij het aandeel met de veelzeggende naam Match.com. Uit de koersgrafiek van Match én op basis van het gemak van onlinedating lijkt er niets dan euforie te zijn. Maar dat is buiten de CEO van Tinder gerekend, want die wees op het feit dat de coronacrisis een vrij dramatische gedragsverandering met zich meebracht onder de gebruikers van datingapps. Mensen daten dan wel meer dan vroeger (volgens De Standaard telde Tinder 15% meer matches en registreerde het 10% meer verstuurde boodschappen dankzij een recordaantal van 3 miljard swipes op zondag 29 maart), maar ze geven wel minder geld uit aan de app. En, liefde op de eerste klik of niet, de appuitbaters doen het nog altijd voor het geld. En dus kijken ze vooral naar de betalende premium-abonnees.
