di. 15 feb 2022

De Semiconductor Industry Association (SIA) maakte gisteren bekend dat de wereldwijde omzet van de halfgeleiderindustrie in 2021 in totaal 555,9 miljard dollar bedroeg. Dat is het hoogste jaartotaal ooit en een stijging met 26,2% ten opzichte van 2020 (440,4 miljard dollar). De industrie verscheepte in 2021 een recordaantal van 1,15 biljoen halfgeleiderunits, doordat chipbedrijven hun productie opvoerden om tegemoet te komen aan de grote vraag, zegt financieel econoom Tom Simonts.
Vraag blijft stijgen in de toekomst
"In 2021, te midden van het aanhoudende wereldwijde tekort aan chips, hebben halfgeleiderbedrijven hun productie aanzienlijk opgevoerd tot ongekende niveaus om aan de aanhoudend hoge vraag te voldoen, wat resulteerde in een recordverkoop van chips en verscheepte eenheden," zei SIA-CEO John Neuffer.
"De vraag naar halfgeleiderproductie zal naar verwachting in de komende jaren aanzienlijk stijgen, aangezien chips nog meer ingebed zullen raken in de essentiële technologieën van nu en de toekomst.”, aldus Neuffer. “Om ervoor te zorgen dat er op de lange termijn meer halfgeleiderproductie en -innovatie in Amerika wordt gevestigd, moet de Amerikaanse regering snel de CHIPS Act-investeringen in halfgeleideronderzoek, -ontwerp en -productie financieren als onderdeel van een tweepartijdige concurrentiewetgeving. Dit zal Amerika's economie, nationale veiligheid, kritieke infrastructuur, toeleveringsketens en technologisch leiderschap aanzienlijk versterken.”
Enkele cijfers over het laatste kwartaal
- De wereldwijde omzet voor de maand december 2021 bedroeg 50,9 miljard dollar, een stijging met 28,3% ten opzichte van het totaal van december 2020 en 1,5% meer dan het totaal van november 2021.
- De omzet over het vierde kwartaal van 152,6 miljard dollar was 28,3% meer dan het totaal van het vierde kwartaal van 2020 en 4,9% meer dan het derde kwartaal van 2021.
De maandelijkse verkoop wordt samengesteld door de World Semiconductor Trade Statistics-organisatie (WSTS) en vertegenwoordigt een driemaandelijks voortschrijdend gemiddelde. De SIA vertegenwoordigt 99% van de Amerikaanse halfgeleiderindustrie in omzet en bijna twee derde van de niet-Amerikaanse chipbedrijven.
China blijft grootste verkoper
Als we kijken naar de cijfers op geografische basis, zien we dat de verkoop op de Amerikaanse markt in 2021 het sterkst gestegen is (27,4%). China bleef de grootste individuele markt voor halfgeleiders, met een totale verkoop daar van $192,5 miljard in 2021, een stijging met 27,1%. De jaaromzet steeg in 2021 ook in Europa (27,3%), Asia Pacific/All Other (25,9%) en Japan (19,8%). De verkoop in de maand december 2021 steeg ten opzichte van november 2021 in Noord- en Zuid-Amerika (5,2%), China (0,8%), Europa (0,3%) en Azië-Pacific/Alle overige (0,1%), maar daalde licht in Japan (-0,3%).
Er waren ook enkele opvallende productsegmenten in 2021:
- Analoog, een type halfgeleider dat vaak wordt gebruikt in voertuigen, consumentengoederen en computers, kende de grootste jaarlijkse groei met 33,1% en bereikte in 2021 een omzet van 74 miljard dollar.
- Logica (154,8 miljard dollar in 2021 omzet) en geheugen (153,8 miljard dollar) waren de grootste halfgeleidercategorieën qua omzet. De jaarlijkse verkoop van logica-producten steeg met 30,8% ten opzichte van 2020, terwijl de verkoop van geheugenproducten met 30,9% steeg.
- De verkoop van micro-IC's - een categorie die microprocessoren omvat - steeg in 2021 met 15,1% tot 80,2 miljard dollar.
- De verkoop van alle niet-geheugenproducten samen steeg in 2021 met 24,5%.
- De verkoop van IC's voor de auto-industrie steeg met 34,3% ten opzichte van een jaar eerder tot een recordhoogte van 26,4 miljard dollar.
Overnames in de sector
Het gaat dus hard in de sector en dat weten de bedrijven ook. Die zijn namelijk bezig met overnames. Zo meldden Intel en AMD vandaag goed nieuws, terwijl Nvidia vorige week iets minder goed nieuws bracht.
- Intel staat dicht bij de overname van het Israëlische Tower Semiconductor voor ongeveer 6 miljard dollar. Dat kadert in de strategie om meer in te zetten op contractproductie van chips voor andere bedrijven. Die sector wordt vandaag gedomineerd door het Taiwanese TSMC, 's werelds grootste contractchipproducent. Tower is gespecialiseerd in analoge chips die worden gebruikt in de auto-, mobiele, medische en luchtvaartindustrie. Intel was eerder al van plan om GlobalFoundries te kopen voor 30 miljard dollar, maar dat koos voor een beursnotering.
- AMD (Advanced Micro Devices) rondde de aankoop van Xilinx af in een recorddeal in de chipindustrie ter waarde van ongeveer 50 miljard dollar. AMDs transactie vond plaats met alle noodzakelijke goedkeuringen voor de overname. De deal die werd aangekondigd in oktober 2020 en werd oorspronkelijk gewaardeerd op 35 miljard dollar, maar de stijging van de AMD-aandelen dreef het prijskaartje op.
- Nvidia: De verkoop van Arm aan Nvidia, een deal uit 2020 die origineel 40 miljard dollar waard was, maar opliep tot 80 miljard dollar, gaat niet door omwille van regelgevende hindernissen. De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) poneerde in december 2021 dat de overname de concurrentie in de opkomende markten, voor chips in zelfrijdende auto's én een nieuwe categorie netwerkchips, zou kunnen schaden. Ook Britse en Europese regelgevers werkten tegen. Terecht, meent Tom Simonts, want Arm geeft zijn architectuur en technologie in licentie aan klanten als Qualcomm, Apple en Samsung Electronics, die chips ontwerpen voor apparaten van mobiele telefoons tot computers. Einde verhaal, al wordt Arm nu wel apart naar de beurs gebracht.
