di. 5 okt 2021

De krapte op de markt voor halfgeleiders was één van de belangrijkste thema’s in het jongste kwartaalcijferseizoen. De capaciteit wordt ondertussen naarstig opgedreven. Als we de groeicijfers van de voorbije maand mogen geloven, komt dat niets te vroeg. Net als in juli steeg de wereldwijde omzet van de halfgeleiderindustrie met bijna 30% op jaarbasis. Dat vertaalt zich echter niet in een outperformance van de sector op de beurs, integendeel.
30% meer chipomzet
De Semiconductor Industry Association (SIA) maakte bekend dat de wereldwijde omzet van de halfgeleiderindustrie in de maand augustus 47,2 miljard dollar bedroeg. Dat is een stijging van 29,7% ten opzichte van het totaal van 36,4 miljard een jaar eerder en 3,3% meer dan het totaal van juli van 45,7 miljard dollar.
"De wereldwijde verkoop van halfgeleiders bleef sterk in augustus, met een stijging op jaarbasis in alle regionale markten en belangrijke productcategorieën," zei John Neuffer, voorzitter en CEO van de SIA. "De chipzendingen hebben de afgelopen maanden recordhoogtes bereikt nu de industrie de productie opvoert om aan de aanhoudend hoge vraag te voldoen." De SIA vertegenwoordigt 98% van de omzet van de Amerikaanse halfgeleiderindustrie en bijna twee derde van de niet-Amerikaanse chipbedrijven.
Regionaal werd de groei over een breed front gedragen, met de grootste stijgingen ten opzichte van een jaar eerder in Europa (33,5%), China (30,8%), Noord- en Zuid-Amerika (30,6%), Azië/Oceanië/Alle andere (28,2%) en Japan (23,8%). De verkoop op maandbasis steeg het meest in Noord- en Zuid-Amerika (4,9%), gevolgd door China (3,4%), Japan (3,3%), Azië-Stille Oceaan/Alle andere landen (2,6%) en Europa (1,5%).
Halfgeleiders op de beurs
Net als een maand geleden worden de sterke groeicijfers minder duidelijk vertaald naar dito koersbewegingen voor de aandelen in de halfgeleidersector. Als we kijken naar de Philadelphia Semiconductor Index (SOX) zien we dat de sector het al bij al moeilijk heeft om de brede markt te kloppen. Maar de SOX beweegt veel volatieler dan de brede markt: elke maand doet de SOX het bij momenten veel beter dan weer veel slechter dan de S&P 500 index.
Enkele kanttekeningen van KBC Asset Management:
- Overal chiptekorten: dat is nog het meest uitgesproken bij de autosector, waar nochtans niet gewerkt wordt met de meest geavanceerde chips.
- De supply chain van halfgeleiders bestaat uit verschillende stappen. De laatste stap is assemblage en verpakking. Voor 13% van alle chips die wereldwijd worden geproduceerd, vindt deze laatste stap plaats in Maleisië, dat recent met een nieuwe lockdown werd geconfronteerd, met alle bijhorende logistieke problemen. Daar hadden de Europese chipfabrikanten STMicroelectronics en Infineon, beiden hofleveranciers voor de Europese autobouwers, last van. Maar ook chips voor Toyota en Ford ondervinden hier hinder van.
- De meest geavanceerde chips gaan typisch naar smartphones, PC/laptop, datacenter. Vooral bij smartphones in China begint de markt wat af te koelen. De druk op de meest geavanceerde chips neemt daardoor af.

Sectoradviezen
Hieronder een overzicht van de halfgeleidersector met hun opwaarts potentieel, samengesteld op basis van de cijfers Refinitiv. Binnen het KBC AM-universum geniet Qualcomm een “Kopen”-aanbeveling, iets waar de wereldwijde analisten het duidelijk mee eens zijn. Het opwaarts potentieel bedraagt gemiddeld 43%, waarbij Qualcomm enkel Micron Technology en SK Hynix moet laten voorgaan. Melexis bengelt onderaan met een opwaarts potentieel van “slechts” 4,6%, net achter Tokyo Electron en Intel.

KBC AM heeft bovenstaande lijst ook omgezet naar waarderingsmultiples. Daaruit blijkt dat de aandelen met het hoogste gemiddelde opwaarts potentieel ook qua waardering goed scoren.
