wo. 1 feb 2023

In de jaarcijfers van WDP (semi-industrieel vastgoed) staan de lagere investeringsvooruitzichten en een toename van energie-investeringen in de komende drie jaar centraal. KBC Securities-analist Wim Lewi denkt dat WDP, in geval van een aanhoudende neergang, in de beste positie verkeert om interessante activa op te pikken, omdat het de ruimte op de balans heeft. Omdat de strategie voor hernieuwbare energie een zekere mate van onzekerheid met zich meebrengt, daalt het koersdoel.
Operationele prestaties 2022
- Brutohuuropbrengsten: 292,3 miljoen euro, terwijl op 294,5 miljoen werd gemikt.
- De organische huurgroei versnelde tot 4,0%, tegenover 1,4% per einde 2021.
- De EPRA-winst per aandeel steeg met 13% op jaarbasis tot 1,25 euro. Er werd 1,27 euro verwacht.
- De bezettingsgraad blijft hoog met 99,1% tegenover 98,5% per einde 2021.
- De gemiddelde huurtermijn bedraagt 5,5 jaar (incl. de zonne-energie activiteiten).
- De EPRA NTA (boekwaarde, of Net Tangible Assets) klom van 20,1 euro naar 20,7 euro.
Balans:
- De LTV (loan-to-value) daalde tot 35,4% tegenover 36,7% per einde 2021. Hoe lager de LTV, hoe meer zekerheid dat de leningen kunnen worden terugbetaald met de verkoop van het vastgoed.
- De aangepaste nettoschuld/EBITDA bedraagt 7,1x tegen 7,7x.
- De gemiddelde kosten van de schuld daalden tot 1,9% tegen 2,0% eind boekjaar 2021.
- De waarde van de portefeuille bedraagt nu 6,65 miljard tegen 6,05 miljard eind boekjaar 2021.

Hoge kwaliteit tegen redelijke prijs
WDP kiest er duidelijk voor om het bedrijf te sturen richting een lagere schuldratio. De investeringsstrategie schuift dan weer richting hernieuwbare energie. In het geval van een langdurige neergang in de logistieke vastgoedsector verkeert WDP in ieder geval in een gunstige positie om interessante activa op te pikken, omdat het daar de ruimte voor heeft op zijn balans, vindt Wim Lewi.
WDP bevindt zich in een zeldzame positie voor een logistieke vastgoedmaatschappij (REIT) die boven haar intrinsieke waarde noteert. De groep kan op die manier kapitaal aantrekken zonder de bestaande aandeelhouders te verwateren. Maar door de marktvolatiliteit schrapte WDP vorig jaar zijn dividend in aandelen, iets dat wel gecompenseerd werd via een recent inkoopprogramma van eigen aandelen. De groep kan de pijplijn voltooien en verder blijven investeren in zijn “Energy as a Business”-segment. Wim Lewi kan de voorzichtige strategie best appreciëren inzake liquiditeit, ook al verwatert de winstverwachting daardoor wat. WDP staat gelijk met hoge kwaliteit tegen een redelijke prijs, meent hij.
Vooruitzichten voor 2023
Het management mikt nu op een winstgroei per aandeel tot 1,35 euro in 2023. Dat moet een dividend van 1,08 euro per aandeel mogelijk maken, geflankeerd door een verwachte EPRA-winst per aandeel van 1,50 euro in 2025.
KBC Securities over WDP
Nu de resultaten over 2022 een feit zijn, kan Wim Lewi het waarderingsmodel actualiseren voor de 50% lagere investeringsuitgaven en de toename van de energie-investeringen in de komende drie jaar.
- Het segment “zonne-energie” wordt toegevoegd aan de financiële ramingen omdat deze activiteit belangrijker en belangrijker zal worden voor de kwartaalramingen. In de zomer moeten de bruto-inkomsten uit zonne-energie immers kunnen oplopen tot 16% van de vastgoedinkomsten tegen 2025. Dat komt onder meer omdat de energiedivisie haar capaciteit zal verhogen van 113 MWp tot 250 MWp tegen dan. Dat is een kwart van een kernreactor capaciteit op een zonnige dag. En nu de energieprijzen volatieler geworden zijn, is zo’n microgrid-strategie volgens Wim Lewi erg zinvol.
Aangezien de verdiensten van de strategie voor hernieuwbare energie echter een zekere mate van onzekerheid met zich meebrengen, geeft onze analist er de voorkeur aan om het koersdoel vandaag te verlagen van 38 tot 34 euro. Dat niveau impliceert nog altijd een premie van 64% ten opzichte van de laatste intrinsieke waarde. Het advies blijft ‘Opbouwen’.
Het WDP-aandeel noteert momenteel tegen een koers van 29,16 euro (+0,34%).
