di. 8 jan 2019

Samsung publiceerde deze ochtend zijn voorlopige resultaten voor het vierde kwartaal van 2018. De operationele winst (EBIT) en omzet lagen met respectievelijk 9,6 en 52,3 miljard dollar lager dan verwacht. Maar het aandeel daalde slechts een kleine 2%. KBC Asset Management zet alvast het koersdoel "under review", in afwachting van definitieve cijfers later deze maand.
Winstmotor onder druk
Omdat het bedrijf pas eind deze maand definitieve winstcijfers publiceert, is het wachten op de details van de resultaten. Hoe dan ook is het duidelijk dat de winstmotor (DRAM en NAND geheugenchips) onder druk staat en dat de dalende trend in de belangrijke smartphonedivisie maar moeilijk gekeerd raakt. Ook de andere divisies draaien niet op volle capaciteit (beeldschermen) of zijn vandaag te klein om door te wegen in de resultaten (5G netwerkapparatuur, foundry (chipproductie voor derden), auto,…).
Extra geheugen
De markten voor werkgeheugenchips (DRAM) en opslagchips (NAND) zijn momenteel uit evenwicht waardoor er voorlopig geen einde komt aan de prijsdalingen. De extra productiecapaciteit die vorig jaar online kwam, wordt voorlopig niet geabsorbeerd door nieuwe/extra vraag. In de smartphonemarkt is het wachten op echte innovaties om opnieuw aan te knopen met (volume)groei en de cloud-spelers lijken investeringen in nieuwe serverparken te vertragen door de toegenomen macro-economische onzekerheid.
Investeerders zijn nog steeds bezorgd dat de belangrijkste spelers (naast Samsung ook Micron, Hynix, Toshiba en Western Digital) winst zullen opofferen voor marktaandeel zoals in het verleden het geval was. Na de consolidatie van de afgelopen jaren geloven de analisten van KBC Asset Management echter wel dat de overgebleven spelers hun winstgevendheid zullen bewaken. Bovendien lijken de inspanningen van China om eigen productiecapaciteit uit te bouwen op zijn minst vertraagd nu de belangrijkste (Amerikaanse) toeleveranciers zich uit het land hebben teruggetrokken.
De mening van KBC Asset Management
Het Samsung-aandeel kan volgens analist Stijn Plessers bezwaarlijk duur worden genoemd, maar heeft een stabilisatie van de prijzen voor geheugenchips nodig voor een herwaardering. KBC AM behoudt de “Kopen”-aanbeveling en zal het koersdoel van 1.300 dollar herbekijken na de publicatie van de definitieve resultaten later deze maand.