ma. 17 jun 2019

Deutsche Lufthansa (-12%) heeft zijn verwachtingen voor het hele boekjaar verlaagd, als gevolg van overcapaciteit en de toenemende concurrentie van prijsvechters.
Lufthansa verlaagt de verwachting voor de operationele marge (EBIT) naar 5,5 à 6,5%, terwijl de maatschappij eerder nog uitging van een marge tussen 6,5 en 8,0%. Lufthansa mikt op een aangepast bedrijfsresultaat (EBIT) tussen 2 en 2,4 miljard EUR, t.o.v. de eerdere prognose tussen 2,4 en 2,9 miljard EUR.
De boosdoener is de aanhoudende druk op de ticketprijzen op de Europese korteafstandsvluchten. Het is vooral dochter Eurowings die daardoor zwakke resultaten boekt. Voor Eurowings gaat Lufthansa nu uit van een aangepaste EBIT-mage van -4 tot -6 %, terwijl eerder nog werd gerekend op ongeveer 0%. Ook bij Lufthansa Cargo is er sprake van een zwakkere vraag op de routes tussen Europa en Azië. De omzet over het hele boekjaar zal naar verwachting vlak zijn, met een marge van 3 tot 5 % (vs. eerder 7 à 9 %). De langeafstandsactiviteiten blijven wel sterk presteren, maar kunnen de prijsdruk in de Europese korteafstandsvluchten niet compenseren.
Lufthansa verwacht dat de Europese luchtvaartmarkt op zijn minst voor de rest van 2019 uitdagend zal blijven.
De visie van KBC Asset Management
Volgens sectoranalist Alex Martens is zijn de verlaagde prognoses duidelijk teleurstellend. Het toont aan dat de verdere verslechtering op de Europese korteafstandsvluchten relatief recent is. Lufthansa mikte bij de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal (30 april) immers nog op een licht herstel in het tweede kwartaal.
Dat de ticketprijzen voor de Europese korteafstandsvluchten onder druk zouden blijven staan, komt voor KBC AM echter niet als een verrassing. Het is de belangrijkste reden waarom Ryanair van onze analisten een "Verkopen"-aanbeveling krijgt. Maar het lijkt er nu op dat de daling van de ticketprijzen nog versnelt. Dat is goed nieuws voor de consument, maar een gesel voor luchtvaartmaatschappijen. Het zal volgens KBC AM leiden tot een nieuwe faillisementsgolf binnen de sector, die afgelopen winter al met faillissementen van de IJslandse prijsvechter WOW Air, het Indiase Jet Airways en het Duitse Germania werd geconfronteerd.
KBC AM had verwacht dat door de recente sterke consolidatiegolf in de Duitse markt (na de faillisementen van Air Berlin, Condor, Germania en de problemen bij Thomas Cook) de prijsdruk binnen die markt minder fors zou zijn dan elders. Daarnaast geloofde onze analist dat de sterke prestaties in de langeafstandsvluchten de zwakkere prestaties in de korteafstandsvluchten zouden compenseren.
Ryanair deelt in de klappen
Dit is zonder meer ook bijzonder slecht nieuws voor Ryanair, dat voor 100% is blootgesteld aan de Europese markt voor korteafstandsvluchten. De verdere stevige daling van de ticketprijzen zal verder inhakken op de resultaten en Ryanair kan dit niet compenseren met langeafstandsvluchten. In een omgeving van stijgende arbeidskosten (erkenning vakbonden), brandstofkosten en stijgende CO2-kosten (factuur loopt dit jaar al op tot 150 miljoen EUR) zijn stijgende ticketprijzen een noodzaak. Ryanair erkent sinds eind vorig jaar vakbonden. Dit is dus een klassieke margin-squeeze. De risico's blijven neerwaarts. Ryanair zag de nettowinst vorig boekjaar al met 39% dalen en gaf op 20 mei nog een winstwaarschuwing. De kans is volgens KBC AM groot dat Ryanair binnenkort opnieuw een winstwaarschuwing zal moeten uitsturen. Een luchtvaartmaatschappij zonder positieve winstbijstellingen is als een café zonder bier. De aanbeveling blijft dan ook "Verkopen" met een koersdoel van 8,5 euro per aandeel.