di. 19 feb 2019

Het weekblad Knack vroeg zich af waarom goud weer wat op de voorgrond lijkt te treden. Of het een goede ‘verzekering’ is en of er al dan niet best gekozen wordt voor fysiek goud, zijn maar enkele vragen die een antwoord van KBC Asset Management verdienen.
Risicoaversie
Goud treedt traditioneel op de voorgrond als andere beleggingen niets opbrengen en als de risico’s toenemen. Dat was vorig jaar het geval, vooral in het najaar. Over het volledige jaar beschouwd valt dit echter tegen: de goudprijs evolueerde in 2018 van 1.318 naar 1.282 dollar. Zonder coupon. Dankzij de stijging van de dollar met 5% tegenover de euro haalde men nog een return van 1,7%.
Een cashbelegging in dollar was dus beter geweest: zelfde dollarrisico en -winst, maar wel meer dan 2% rentevergoeding. Ook in 2017 was goud geen alternatief voor de lage rente, net zoals ook op langere termijn het rendement op goud erg laag blijft.
Determinanten van de goudprijs
De goudprijs reageert op politieke en economische onzekerheid en beweegt met de nervositeit op de financiële markten. Tijdens de eurocrisis van 2011 - toen gevreesd werd voor een instorting van het financiële systeem - piekte de goudprijs op 1.900 dollar per ounce, waarna het 40% wegzakte.
Risico’s
Er zijn een aantal risico’s: Amerikaans president Trump voert een agressief buitenlands beleid met oplopende handelsconflicten, vooral met China. De lopende sancties tegen Iran blijven van kracht en soms wordt de markt opgeschrikt door onverwachte wendingen, zoals dat vorig jaar het geval was met Turkije. Maar de Amerikaanse president kan ook plotseling heel vredelievend en oplossingsgericht uit de hoek komen: na het vredesoverleg met Noord-Korea in juni 2018 dook de goudprijs even onder de 1200 dollar.
Aantrekkingskracht in 2019
Goud is aantrekkelijk als veilige haven wanneer de beleggers vrezen voor een grote verstoring van de financiële markten. Het handelsconflict tussen de VS en China maakt maar een beperkte indruk op de goudmarkt: tussen begin 2018 en september 2018 (toen het conflict op de spits werd gedreven) zakte de goudprijs van 1.350 naar 1.175 USD/ounce. Traditioneel stijgt de goudprijs bij een opstoot van onzekerheid en dus kon die recent wel profiteren van onrust op de aandelenmarkten door recessievrees in de VS en de Brexit-onrust.
De shutdown van de Amerikaanse regering had daarentegen geen effect. Fors hoger dan het huidige niveau zal de goudprijs niet gaan: KBC voorspelt geen recessie in de VS, geen eurocrisis en een uitstel van of een softe Brexit. Tenzij er een onverwachte, zware crisis optreedt, zal de goudprijs niet boven de 1.350 dollar gaan. Elke ontspanning van deze risico’s doet de prijs weer dalen. Een verzwakking van de dollar doet ook de goudprijs stijgen, maar als eurozonebelegger hebben we daar weinig aan.
Fysiek goud
Fysiek goud is enkel veiliger dan ETF's wanneer gevreesd wordt dat het banksysteem crasht en ETFs dus niet meer kunnen worden verhandeld worden of zelfs verloren gaan. Dat kan bij een volledige faling van het banksysteem, revolutie of oorlog. Fysiek goud in een kluis kan men dan wel nog verhandelen.

Meer weten over goud?
Wilt u nog meer te weten komen over goud, zijn geschiedenis, zijn concrete toepassingen... maar ook hoe u op een praktische manier in goud kunt beleggen? Download dan via onderstaande link ons machtig makkelijke e-book. Helemaal gratis.