wo. 24 feb 2021

De jaarresultaten die Xior (+0,9%) vandaag bekendmaakte, lagen volledig in lijn met de verwachtingen, net als de aankondiging van een nieuwe kapitaalverhoging. KBC Securities-analist Wido Jongman concludeert uit de cijferset dat de groep de coronapandemie zonder significante impact op haar activiteiten zal doorstaan en dus blijft het “Kopen”-advies met koersdoel van 59 euro op de tabellen staan.
Resultaten
De resultaten over het boekjaar 2020 liggen volledig in lijn met de verwachtingen. De EPRA winst per aandeel groeide met 4,6% tot 1,70 euro. De EPRA groepswinst bedroeg 33,3 miljoen euro, hetzij een stijging van 38% ten opzichte van 2019.
Het nettohuurresultaat ging op jaarbasis 29% hoger, van 44,9 miljoen euro in 2019 naar 57,9 miljoen euro in 2020. De bezettingsgraad bleef stabiel op 97,7%, in lijn met de verwachtingen. De meeste huurgelden voor het vierde kwartaal werden ontvangen en de recuperatiegraad (96,8%) ligt in lijn met dezelfde periode vorig jaar (97,4%).
Vooruitzichten
Voor 2021 mikt Xior op een EPRA winst per aandeel van 1,80 euro en een dividend per aandeel van 1,44 euro. In 2022 moet de winst per aandeel met minstens 10% op jaarbasis groeien en zal de groeistrategie verder worden uitgevoerd.
Schuldgraad en aandelenemissie
De schuldratio van 54,18% eind 2020 was iets hoger dan KBC Securities had verwacht (53,65%). Dat is enerzijds het resultaat van de verwerving van de Zernike Toren te Groningen, Uhub São João en Uhub Benfica en anderzijds een gevolg van de daling van de waardering van het vastgoed in Nederland door wijziging in het belastingtarief voor de overdrachtsbelastingen die van toepassing zijn bij de verkoop van vastgoed.
Na de vandaag aangekondigde aandelenemissie zal de schuldgraad echter dalen tot 43,18%. Xior wil via een claimemissie (van 1:5) 4.209.288 nieuwe aandelen uitgeven aan 42,50 euro per stuk. Hoofdaandeelhouder ALOXE zal 17% van de emissie voor zijn rekening nemen, in lijn met het huidige aandeelhouderschap van 18%.
De opbrengsten zullen worden gebruikt voor de financiering van de huidige ontwikkelingspijplijn. Samen vertegenwoordigen deze projecten een totale investeringswaarde van 426 miljoen euro, waarvan 142 miljoen naar verwachting zal worden geïnvesteerd in 2021 en 2022. Daarnaast wordt 67 miljoen gereserveerd voor de XL-fondsportefeuille, waarvan 45 miljoen zal worden geïnvesteerd in 21/22.
De visie van KBC Securities
De resultaten die Xior vandaag heeft bekendgemaakt, liggen volledig in lijn met de verwachtingen van analist Wido Jongman. Daarnaast kondigt de kondigt het bedrijf ook een kapitaalverhoging aan, die eveneens in de sterren stond geschreven. De bezettingsgraad voor 2020 bleef stabiel op ongeveer 98%, wat volgens KBCS aantoont dat het bedrijf de Covid-19-periode zal doorstaan zonder een significante impact op haar activiteiten. Dit is de belangrijkste reden voor het “Kopen”-advies van KBCS.
De vooruitzichten voor 2021 gaan uit van een stijging van de winst per aandeel met 6%. Het koersdoel blijft onveranderd op 59 euro. Begin deze maand kreeg Xior nog een plaats in de lijst met favoriete aandelen van KBC Securities.
Investment case KBC Securities
KBC Securities ziet opwaarts potentieel voor de aandelen. Die zijn immers nog niet volledig hersteld van de koersdaling na de Covid-19-uitbraak. Dit weerspiegelt volgens KBCS de vrees van de markt voor toenemende leegstand na de afname van het aantal buitenlandse/internationale studenten, maar dat is volgens analist Wido Jongman niet gerechtvaardigd. Hij ziet drie drijvende krachten achter de vraag naar huisvesting:
- Democratisering van het onderwijs (% van de bevolking dat tertiair onderwijs volgt), die naar verwachting zal toenemen tijdens Covid;
- Demografie (aantal mensen in de leeftijdsgroep 18-24 jaar), geen Covid-effect;
- Internationale mobiliteit van studenten (aantal studenten dat in het buitenland studeert). De Covid-effecten zijn afhankelijk van de verdeling van de nationaliteiten onder de studentenpopulaties. KBC Securities concludeert daarbij dat in de belangrijkste markten Nederland, België en Spanje de impact van Covid-19 beperkt zal zijn en verwacht bijgevolg een stabiele bezettingsgraad (inclusief huurgaranties).
