di. 26 apr 2022

Studentenkamerverhuurder Xior kwam met een stand van zaken over de eerste drie maanden van het jaar die een hoger dan verwachte groei van het nettohuurresultaat liet zien van 41% tot 24,8 miljoen euro. Hoger dan verwachte kosten duwden de winst per aandeel van 0,37 euro echter onder de lat die door KBC Securities-analist Wim Lewi op 0,39 euro werd gelegd. De vooruitzichten klinken echter positief en zetten mee de schouders onder een onveranderd “Kopen”-advies en koersdoel van 60 euro.
Kotrush
Het academiejaar zette de laatste rechte lijn in en studenten maken zich op voor de eerste zittijd. Scholieren doen hetzelfde en maken mogelijk plannen om verder te studeren en, indien van toepassing, een studentkamer te zoeken. En als we het persbericht van Xior mogen geloven is het op dat vlak al een drukte van jewelste. Net zoals vorig jaar is er volgens het bedrijf sprake van een massale zoektocht naar kamers in alle vier de landen waar Xior actief is.
De verhuurteams ontvingen begin maart, opnieuw vroeger dan gewoonlijk, al enorm veel aanvragen en verschillende steden zijn zelfs al volledig verhuurd. In de landen waar het verhuurseizoen nog niet officieel gestart is, lopen de aanvragen reeds volop binnen, wat resulteert in wachtlijsten. Xior spreekt bovendien van retentiegraden tot 80% en de doorgevoerde huurprijsstijgingen hebben geen effect op de toenemende vraag naar studentenkamers.
Een en ander is zonder meer positief voor de vooruitzichten van de groep die spreekt over een groei van de EPRA-winst per aandeel voor de komende twee jaar van ten minste 10%. Concreet bevestigt de groep de prognose voor een 11% hogere winst per aandeel van 2 euro per aandeel voor 2022 en 10% tot 2,20 euro voor 2023. De verwachtingen van analist Wim Lewi van respectievelijk 2,05 en 2,35 euro zijn gebaseerd op een agressiever kapitaalverhogingsprogramma en investeringspad die niet zijn opgenomen in de prognose van de onderneming zelf.
Hogere kosten
Over het voorbije boekjaar steeg die winst per aandeel alvast met zo’n 12 %, van 0,33 naar 0,37 euro (gewogen gemiddeld aantal aandelen steeg van 22,11 naar 27,78 miljoen). Analist Wim Lewi had op 0,39 euro per aandeel gerekend, maar die verwachting werd onder meer niet gehaald door de groei van een aantal kosten die sterker was dan waar was op gerekend. Op het niveau van de huurinkomsten ging de groep met 24,8 miljoen euro wel vlot boven de lat die op 22,3 miljoen euro was gelegd. Daarvoor kon de groep rekenen op een bezettingsgraad die nagenoeg stabiel bleef op 98%.
Richting 21.000 koten
De schuldgraad van de groep was op het einde van het eerste kwartaal gestegen tot 49,10%, van 47,58% op het einde van 2021. De waarde van de vastgoedportefeuille is gestegen tot ruim 2 miljard euro en bestaat uit 13.992 verhuurbare studentenunits. Xior heeft echter nog enkele projecten in de pijplijn die het aantal “koten” zal doen stijgen tot meer dan 21.000 voor een tegenwaarde van zo’n 2,8 miljard euro.
KBC Securities over Xior
Volgens analist Wim Lewi verbeterde de COVID-19-periode de positie van de activaklasse studentenwoningen als een echt woonalternatief. De invloed van impact op de bezettingsgraad is gedempt door de grote positie van Xior in Nederland waar een structureel tekort is aan betaalbare woningen voor studenten. Ook in België blijft de bezettingsgraad eveneens op een hoog niveau.
Het huidige klimaat ziet er zeer positief uit, met een aanzienlijk vroeger begin van het verhuurseizoen, toenemende retentie, toenemende vraag door bevolkingsgroei (internationalisering, BREXIT), enz. die leiden tot vroegere volledige bezettingsgraden. Vraag en aanbod op langere termijn zien er ook positief uit, in de landen waar het bedrijf momenteel actief is. Alles samen goed voor een “Kopen”-advies en koersdoel van 60 euro.
