ma. 16 jun 2025

Benard Kepenne, hoofdeconoom CBC, neem een aantal zaken onder de loepe.
De olieprijsstijging blijft voorlopig beperkt, aangezien het conflict zich beperkt tot Iran en Israël. Toch bemoeilijkt deze stijging de besluitvorming van centrale banken, waarvan er deze week meerdere bijeenkomen.
Status quo
De Fed, die dinsdag en woensdag vergadert, zal haar rente ongewijzigd laten. Belangrijker zijn de nieuwe renteverwachtingen van het comité. De markt rekent op twee renteverlagingen dit jaar, te beginnen in september.
Ook de Japanse, Britse en Noorse centrale banken komen deze week bijeen en zullen naar verwachting hun rente ongewijzigd laten. De Zwitserse centrale bank zou haar rente kunnen verlagen tot 0%, gezien de lage inflatie en de sterke frank. Ook Zweden zou kunnen verlagen.

Gemengde signalen uit China
De industriële productie steeg in mei met 5,8% op jaarbasis, lager dan de 6,1% in april – het laagste niveau sinds november vorig jaar. De detailhandelsverkopen stegen daarentegen met 6,4%, het hoogste niveau sinds december 2023, gesteund door uitgaven rond de Dag van de Arbeid en een door de overheid gesubsidieerd consumptieherstelprogramma. Toch blijft het herstel broos: nieuwe huizenprijzen daalden in mei met 0,2% maand-op-maand, en de vastgoedinvesteringen daalden met 10,7% op jaarbasis.
Consumentenvertrouwen stijgt
De pauze in de handelsoorlog leidde tot een sterke stijging van het Amerikaanse consumentenvertrouwen, aldus de Universiteit van Michigan.

Volgens Joanne Hsu stegen alle vijf componenten van het vertrouwen, vooral de verwachtingen voor de korte en lange termijn. Toch blijven consumenten voorzichtig over de economische vooruitzichten.

De inflatieverwachtingen op één jaar daalden sterk, maar bleven op vijf jaar vrijwel onveranderd, wat wijst op blijvende zorgen over het effect van handelsbeleid op inflatie.
Duidelijk vertragingseffect
De aankondiging van hogere Amerikaanse invoertarieven in april had een merkbare impact op de Europese industrie.
Volgens Eurostat daalde de industriële productie in april met 1,8% in de EU. Export naar derde landen daalde met 9,7%, en naar de VS van 71,1 miljard euro in maart naar 47,6 miljard euro in april. Vooral de export van farmaceutische producten uit Ierland daalde sterk na een piek vóór de invoering van de tarieven, wat eerder nog tot uitzonderlijke economische groei leidde