di. 7 mei 2024

Zalando?
Zalando is de grootste Europese online aanbieder van kleding, schoenen & accessoires. Het bedrijf werd in 2008 opgericht in Duitsland en is intussen in 25 landen aanwezig. Zijn klantenbasis groeit al meer dan 8 jaar op rij naar meer dan 51 miljoen actieve klanten. Die plaatsten samen meer dan 261 miljoen orders met een gemiddelde waarde per order van bijna 57 euro. Sinds september 2021 maakt het bedrijf deel uit van de toonaangevende DAX-index in Duitsland.
Samenvatting
Zalando rapporteerde haar eerste resultaten na de aankondiging van hun vernieuwde strategie. Even ter herinnering: deze strategie had als doel om de winstgevendheid te bevorderen en steunt op twee pilaren. De eerste is hun logistieke sterktes ook buiten hun eigen platform open te stellen. De tweede is de aantrekkelijkheid van hun platform te verhogen dankzij de inzet van technologie.
Hoewel het nog te vroeg is om de ommezwaai reeds in de resultaten te zien, zijn er al enkele lichtpuntjes. Zalando levert een sterk rapport af qua winstgevendheid waarbij het opentrekken van hun logistieke keten al een sterke winstmotor was. Jammer genoeg zien we wel dat de aantrekkelijkheid van het platform pluimen blijft verliezen.
Details
Zalando kon in het eerste kwartaal van 2024 3,27 miljard euro aan goederen op haar platform verkopen. Hiermee kan Zalando een groei optekenen van 1,3%. Hiermee komt het in lijn uit met de gemiddelde analistenverwachtingen (gav). KBC Securities beschouwt dit als een positief element omdat de schrik voor een afnemende consumptie er toch wel deels in zat. Deze cijfers tonen aan dat het voorlopig nog wel goed zit met betrekking tot de Europese consument. Weliswaar ogen enkele doelstellingen omtrent de aantrekkelijkheid van hun platform minder rooskleurig. Het aantal actieve gebruikers blijft verder dalen naar 49,5 miljoen. In het laatste kwartaal van 2023 was dit nog 49,6 miljoen en op jaarbasis betekent dit een daling van 3,3%. Ook het aantal orders per klant daalde verder af met 1,9% op jaarbasis. Maar hierbij is er wel een positief elementje aan verbonden: de waarde per order steeg gemiddeld gezien wel mooi met 5.4% op jaarbasis. Hier komt de sterkte van Zalando's platform sterk in terug. Het is niet de bedoeling dat het platform zo hard mogelijk groeit met zoveel mogelijk orders en maximum aantal actieve gebruikers. Dat was namelijk de strategie ten tijde van de pandemie en zou hen nu in te hard in het vaarwater brengen van lagekostenplatformen zoals bv Shein. Zalando distantieert zichzelf hiervan en zet meer in op het kwalitatieve aspect van hippe merkkledij. Hierdoor daalt het aantal orders, maar stijgt de waarde per order. Toch moet het aantal actieve gebruikers wel van nabij blijvend opgevolgd worden want ze mogen niet ver onder de 50 miljoen gebruikersl blijven zakken.
In de winstgevendheid komt de strategie van Zalando ook tot uiting. Het bedrijf kon uitpakken met een bedrijfswinst (EBIT) van 28,3 miljoen euro waarmee het weer veel beter kon presteren dan de gav die slechts rekenden op 17 miljoen euro met sterke cijfers voor de B2B (logistieke poot) afdeling. Deze kon groeien met 13,4% op jaarbasis en heeft hiernaast ook nog een hogere winstmarge dan hun originele B2C (platform). KBCS ziet een sterke start van het openstellen van hun logistieke poot aan derde partijen en toont aan dat hun logistieke tak een lange tijd onontdekte en ongebruikte parel was.
Qua vooruitzichten blijft Zalando bij dezelfde die ze reeds in het vorige kwartaal had uitgesproken. Zalando verwacht dat de waarde verkocht op hun platform op jaarbasis zal stijgen tussen de 0-5%. Hiernaast blijft het management ook bij hun verwachte EBIT-cijfer van 380-450 miljoen euro.

KBC Securities over Zalando
Zalando kon sterke winstcijfers voorleggen waarbij de analist van KBC Securities, Tom Noyens, vooral positieve elementen van hun strategische ommezwaai in ziet. Het openstellen van hun logistieke tak zorgt voor een mooie winstmotor en laat onontdekte waarde naar boven drijven. Tom gaat er in zijn berekening van uit dat deze ook de komende kwartalen nog een sterke winst push zal kunnen geven. Wil dit zeggen dat alle wolken nu eindelijk verdwenen zijn en het een helder blauwe lucht is? Nee, het blijft uitkijken wat de consument doet, ook al tonen de cijfers aan dat het zeker nog niet slecht gaat. Toch blijft Tom op dit vlak nog voorzichtig. Hij ziet ook dat in de cijfers van hun platform, hoewel het zeker geen slechte cijfers zijn, er toch sprake is van aanmodderen. Moest Zalando de winstpush niet hebben gehad van hun logistieke keten dan was het beeld toch minder rooskleurig geweets. Niettemin is Tom iets meer gerustgesteld omtrent het openstellen van hun logistieke keten.
Tom verhoogt zijn aanbeveling van 'houden' naar 'kopen' en verhoogt het koersdoel van 27 euro naar 30 EUR.