di. 15 jan 2019

Deze middag presenteerde JPMorgan Chase haar resultaten voor het vierde kwartaal waarmee de bank voor het eerst in tien kwartalen de verwachtingen niet kon inlossen. De winst per aandeel kwam uit op 1,98 USD terwijl analisten uitgingen van 2,21 USD en het voorgaande kwartaal nog 2,34 USD werd gerealiseerd.
Zoals verwacht waren het vooral de tradinginkomsten uit vastrentende activiteiten die zwaar teleurstelden met een daling van 18% t.o.v. het laatste kwartaal van vorig jaar, na een zeer zwakke decembermaand. Een negatieve verrassing was de stijging van de provisies voor probleemleningen, terwijl ook de fondsen- en vermogensbeheerdivisie niet kon overtuigen.
Positief was de sterke stijging van de netto interestinkomsten dankzij een degelijke leningengroei en een licht hogere netto interestmarge. Voor het eerste kwartaal van 2019 voorspelt JPMorgan dat de netto interestinkomsten stabiel zullen blijven tegenover dit sterke kwartaal. De inkomsten uit aandelenhandel en de fee-inkomsten uit de investeringsbankdivisie presteerden eveneens naar behoren. De operationele uitgaven van de bank stegen licht tegenover vorig kwartaal, wat eerder logisch is aangezien de bank volop investeert in technologie en groei in bepaalde markten.
De visie van KBC Asset Management
Zeker geen geweldig kwartaalrapport van JPMorgan, al is het volgens analist Joris Dehaes minder slecht dan de winst per aandeel laat uitschijnen. De lagere tradinginkomsten en hogere provisies voor probleemleningen wijzen volgens hem niet op een structureel probleem. De bank nam bovendien ook enkele kleine eenmalige kosten in de boeken en betaalde meer belastingen dan verwacht.
KBC AM blijft van mening dat JPMorgan een van de beste banken ter wereld is die haar leidende marktaandeel enkel maar zal verstevigen. Met een rendement op het eigen vermogen van 13% in 2018 dat binnen twee jaar richting 14% kan stijgen, lijkt de huidige waardering te laag (verwachte prijs/boekwaarde van 1,3 voor 2020). Bovendien is JPMorgan een aandeel dat in staat kan zijn om zowel in stijgende als in dalende markten beter te presteren dan de bankensector.
Het advies blijft "Kopen", al wordt het koersdoel - net zoals bij Citigroup - wel verlaagd van 132 USD naar 124 USD op basis van de lagere economische en renteverwachtingen.