Reden voor kapitaalverhoging (die begin maart ’25 werd aangekondigd): de cash-in (het ontvangen van contant geld uit projecten of investeringen) van bepaalde projecten werd vertraagd, vooral in Oost-Europa (Roemenië en Hongarije). Dat heeft te maken met notariële akten en registers. De banken wilden de blootstelling niet verhogen met een kortlopende brugfinanciering om tijd te geven om de cash te innen. Er was ook een vertraging in een potentiële deal van de Realex-kantoren. Toch werd er een schuldreductie van 150 miljoen euro gerealiseerd ondanks deze “cash-in”-vertragingen. Andere redenen die door het management werden gegeven: de onderhandelingskracht aan de onderhandelingstafel die onder druk stond en de hoge rentekosten. De pro-forma solvabiliteit (berekening van de solvabiliteit van een bedrijf na een bepaalde financiële transactie) na de kapitaalverhoging is 35%. Volgens het management was de kapitaalverhoging niet bedoeld om de blootstelling aan obligaties te dekken.

Waarom mochten de minderheidsaandeelhouders niet deelnemen aan de kapitaalverhoging? Begin januari begon het management na te denken over een kapitaalverhoging. De laatste keer stond de aandelenkoers onder druk nadat het management de kapitaalverhoging aankondigde. Die was zeer verwaterend voor de bestaande aandeelhouders vanwege de lage emissieprijs. Het management wilde dat nu vermijden door sneller te handelen. Atenor wilde de aandacht van het team niet richten op het maandenlang voorbereiden van een claimemissie en de focus op het bedrijf verliezen. Daarom werd er gekozen voor een snelle en goedkope oplossing: een kapitaalverhoging met de referentieaandeelhouders.

36% van de portefeuille is nu kantoren, 56% residentieel: De kern van de pijplijn bevindt zich in België, Hongarije en Polen. Atenor heeft 30 projecten waarvan 15% al ontwikkeld is, 15% in aanbouw is, 25% een bouwvergunning heeft verkregen en 45% in de planningsfase zit. Slechts 21,4% van de aandelen is vrij verhandelbaar op de beurs. Daarom is er enige speculatie van investeerders of het van de markt zal worden gehaald. Dat werd door het management ontkend.

Over correcties van de reële waarde: Atenor wil zijn blootstelling aan kantoren in Centraal- en Oost-Europa verminderen. Als gevolg daarvan drongen de taxateurs (professionals die de waarde van onroerend goed, zoals huizen, gebouwen en land, beoordelen) aan op een afschrijving in de kantoorportefeuille. Dat resulteerde in een grote waardevermindering in de tweede helft van ‘24. Er zijn 5 grote projecten in Centraal/Oost-Europa, die in de komende 3 jaar verkocht moeten worden.

Pijplijn van deals: Atenor hintte er op dat ze dicht bij een deal zijn voor de Realex-kantoren. Er zijn echter vertragingen vanwege de focus van Europa op defensie-uitgaven, dus verdere vertraging is mogelijk.

Over schuldvervaldata: 82,5 miljoen euro aan obligaties vervallen dit jaar (2025). Die zijn gedekt (voldoende middelen of activa is beschikbaar om de schulden af te lossen wanneer deze vervallen). In het eerst kwartaal van 2025 werd al 40 miljoen euro afgelost. In 2026 moet 71 miljoen euro worden afgelost.