vr. 17 jul 2020

Gisteren presenteerde ook Bank of America zijn resultaten van het tweede kwartaal. Met een winst per aandeel van 0,37 dollar bleef de tweede grootste bank van de VS boven de gemiddelde analisteninschatting van 0,27 dollar. De winst ligt hiermee wel nog steeds de helft lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar en blijft licht onder het resultaat in het eerste kwartaal van 2020. In vergelijking met de analistenvoorspelling kon Bank of America het verschil maken met hogere inkomsten uit obligatiehandel en fee-inkomsten uit de investeringsbankdivisie, met lager dan verwachte provisies voor (toekomstige) probleemleningen en eveneens met een lager dan verwachte belastingsvoet.
Uiteraard dringt de vergelijking met JPMorgan Chase en Citigroup zich op, twee banken die een min of meer gelijkaardig profiel hebben en enkele dagen geleden met kwartaalresultaten uitpakten:
Positief is alvast dat Bank of America voor het tweede kwartaal op rij beduidend minder provisies opzij zette (als percentage van totale leningen) dan de twee concurrenten. Dat is in de eerste plaats te danken aan een kleinere blootstelling op kredietkaarten en op leningen aan grote bedrijven, maar ook aan strengere regels voor kredietverlening. Bank of America is in de ogen van KBC AM de meest voorzichtige kredietverstrekker van de drie.
Net zoals de concurrenten kon Bank of America dit kwartaal uitpakken met sterke resultaten uit de investeringsbankdivisie. De lat lag ondertussen wel vrij hoog en in vergelijking met de knalprestatie van JPMorgan (en andere pure investeringsbanken als Goldman Sachs en Morgan Stanley), ging Bank of America toch nipt onder die lat.
Negatief voor Bank of America is dat de netto interestmarge een sterkere daling kende dan die van JPMorgan en Citigroup. Van de drie banken is het namelijk de meest rentegevoelige (en Citigroup de minst) waardoor de rentedalingen van de voorbije maanden doorwegen.
De kosten blijven nog steeds zeer goed onder controle, wat eveneens het geval is bij Citigroup en in iets mindere mate bij JPMorgan.
Net zoals de twee concurrenten kon Bank of America de daling van de kapitaalratio van vorig kwartaal rechttrekken. Hierdoor heeft Bank of America nog steeds de grootste kapitaalbuffer boven de minimumvereiste die de regulator oplegt. Het zal dus zijn dividend kunnen blijven betalen en mogelijk als eerste opnieuw eigen aandelen kunnen inkopen, wat wel nog enkele kwartalen op zich kan laten wachten.
De visie van KBC Asset Management
De conclusie voor Bank of America ligt in lijn met die van de andere banken: degelijke resultaten in moeilijke omstandigheden. KBC AM denkt dat de piek in provisies nu bereikt is en dat ook de interestmarge zal beginnen stabiliseren, waardoor de winstgevendheid dus kan beginnen aansterken. Bank of America blijft een sterke, goedgeleide bank met mooie lange termijnvooruitzichten. Tussen de drie Amerikaanse banken ziet KBC AM op korte termijn wel meer opwaarts potentieel in Citigroup, waarvan de relatieve waardering in hun ogen nog te laag ligt.
KBC Asset Management heeft een 'Houden'-advies met een koersdoel van 26 dollar