do. 14 jul 2022

Vandaag worden in de Tour de France opnieuw de klimbenen getest met een rit over de Galibier, col du Télégraphe en Col du Croix de Fer, om aan te komen op Alpe d’Huez. Misschien verkiezen sommige ploegen voor de rit de aloude velgremmen wel boven de iets zwaardere fietsen met schijfremmen. Bergop telt immers elke gram. Voor de wielerploegen, steeds op zoek naar “marginal gains” is het beste fietsmateriaal een must. Het hoeft dus niet te verbazen dat er een aantal fietsmateriaalbedrijven als sponsor meerijden in de Tourkaravaan:
- Shimano (ISIN: US82455C1018)
Shimano is een van de grote sponsors van de Tour de France. Bij ons is het Japanse Shimano vooral bekend van de productie van fietsonderdelen. Het metaalverwerkend bedrijf, opgericht in 1921 (en dus 101 jaar oud) door Shozaburo Shimano, maakt echter ook ski- en hengelsportmateriaal. In het profpeloton rijden de meeste ploegen met de elektronische Dura-Ace 12 Speed-groepset van Shimano.
De blauwe ‘Shimano’-wagens die her en der door het profpeloton zoeven, zitten vol mecaniciens die bij materiaalpech de renners zo snel mogelijk opnieuw op weg helpen. Bij Shimano zijn ze breeddenkend en bieden ze dezelfde service ook aan renners die niet met Shimano-materiaal rijden.
Het aandeel van Shimano wordt momenteel opgevolgd door elf analisten. Zeven raden aan om het aandeel in portefeuille te houden. Twee geven het aandeel een ‘Opbouwen’-advies en twee analisten vinden het aandeel momenteel koopwaardig. Het aandeel staat momenteel ongeveer 50% lager dan zijn piek in september 2021.
- Continental (ISIN: DE0005439004)
Ook Continental is een vaste sponsor van de Tour de France en dat al sinds 1903. De Duitse fabrikant van banden, remsystemen, stabiliteitssystemen en andere voertuigonderdelen is na Michelin, Goodyear en Bridgestone de grootste bandenfabrikant ter wereld.
Vele wielerprofs rijden op de handgemaakte buitenbanden van Continental. Daarnaast voorziet Continental de officiële Tourwagens ook van PremiumContact 6-buitenbanden. Bovendien krijgt elke renner die een rit wint op het podium een Continental-medaille om de hals.
24 analisten volgen het aandeel van Continental op. Daarvan zijn er vijf die aanbevelen om het aandeel ‘af te bouwen’. Twaalf raden aan om het te “houden”. Vier analisten geven een “Opbouwen”-advies terwijl er drie het aandeel op “kopen” zetten. In 2018 bereikte het aandeel nog een hoogste koers van ongeveer 218 euro. Sindsdien liep er wat lucht uit. Momenteel wordt het rond de 65 euro verhandeld.
- Canyon, via GBL (dat zelf van KBC Securities een “Kopen”-advies krijgt, met koersdoel 99 euro, ISIN: BE0003797140)
Roman Arnold richtte in 1985 in het Duitse Koblenz de firma ‘Radsport Arnold GmbH’ op. In 1996 werden de eerste eigen fietsen geproduceerd onder de merknaam Canyon. Vernieuwend was dat de directe verkoop van de fietsen enkel en alleen via internet gebeurde en gebeurt. Sinds 2007 maakt Canyon deel uit van het profpeloton. Onder meer Cadel Evans (toen hij wereldkampioen werd in 2009), Philippe Gilbert (in zijn topjaar 2011) reden eerder al op een Canyon-fiets.
Momenteel is de fietsmaker sponsor van de profteams van Annemiek van Vleuten en Alejandro ‘El Imbatido’ Valverde (Movistar Team), van Jasper Philipsen en Mathieu van der Poel (Alpécin-Deceuninck) en van Warren Barguil en Nairo Quintana (Team Arkéa-Samsic).
De Belgische holding GBL heeft 51,3% van het kapitaal van Canyon in handen. Op 31 maart 2022 was was dat aandeel in GBL’s boeken 392 euro waard. Goed voor 1,8% van de portefeuille van GBL. Volgens GBL zal Canyon op middellange termijn met dubbele cijfers groeien, dankzij een aantal trends: toenemende populariteit van het fietsen en de e-bikes, groeiende acceptatie van consumenten voor e-commerce, overheidssteun voor fietsen en fietsinfrastructuur,… Bovendien geniet Canyon van een sterke naamsbekendheid en deed het onlangs haar intrede in de VS.
GBL zelf staat op de kooplijst van KBC Securities, kondigde vorige week via Affidea nog strategische overnames aan in de gezondheidssector én zit in de Bolero Benelux-selectie.