di. 22 nov 2022

Jaar na jaar verrast Warren Buffett met de prestaties van zijn topholding Berkshire Hathaway. Maar wij, Belgen, mogen best fier zijn op veel van onze eigen holdings, die door de jaren heen exceptioneel goed presteerden. Of wat dacht je van de volgende rendementen over de afgelopen tien jaar (en dat is met de huidige beursmalaise incluis):
Ackermans & van Haaren: +134%
Sofina: +228%
Brederode: +334%
D'Ieteren: +401%.
Ter vergelijking: de BEL 20: +52% en Berkshire Hathaway: +254%.
Bolero is logischerwijs enorme fan van onze holdings en geeft daarom op deze blog maandelijks de visie van Sharad Kumar S.P, CFA weer. Sharad is analist bij KBC Securities met holdings als specialisatie. Als er iets bij de holdings beweegt, weet Sharad het als eerste. Hij is dus de geknipte persoon om jou maandelijks up-to-date te houden.
Ter informatie: Sharad neemt niet alle Benelux-holdings onder de loep. Zelfs hij is maar een mens. Daarom maakte hij een selectie en noemt die zijn 'Holding Universum' (HU). Het HU omvat volgende holdings: Ackermans & van Haaren, Brederode, Compagnie du Bois Sauvage, D'Ieteren Group, GBL, Gimv, HAL Trust, Heineken Holding, KBC Ancora, Quest for Growth, Sofina, Solvac, TINC en Financière de Tubize.
Prestaties van de holdings
- In de laatste maand
In de afgelopen vier weken (vanaf de laatste week van oktober tem de derde week van november) ging het HU gemiddeld 7,6% hoger. De BEL 20 ging over die periode 6,7% hoger. Anderzijds deden de Euronext 100 (alias N100) en de Euro Stoxx 50 het beter en eindigden respectievelijk 3,9% en 7,2% hoger. De mono-holdings, die slechts in 1 bedrijf belegd zijn, stegen gemiddeld met 4,2%. Grootste stijgers in deze categorie bleken KBC Ancora (10,9%) en Solvac (8,2%). De gewone holdings stegen met gemiddeld 9%, door stijgingen van Sofina (22,3%), HAL Trust (13,6%) en Brederode (12,5%).
- Sinds begin dit jaar
Het HU verloor sinds 1 januari 16,2%. De BEL 20 verging het tot dusver 0,1% minder slecht. De prestatie is ook 7,7% en 9,7% slechter dan respectievelijk Euronext 100 en Euro Stoxx 50. Mono-holdings daalden met 13,2%: Financière De Tubize (-24,6%), dat in farmabedrijf UCB belegd en Heineken holding (-12,7%) zijn hier de grootste dalers. De andere holdings gingen er 17,5% op achteruit, met als negatieve uitschieters Brederode (-21,1%), Quest for Growth (-28,1%) en Sofina (-48,8%).
- Evolutie van de korting
Traditioneel noteren de meeste holdings met een korting op hun werkelijke waarde. De totale korting van het HU daalde in de afgelopen vier weken met gemiddeld 1,9% en bedroeg 24,5%. De afname van de korting was vooral te danken aan de holdings. Zij zagen hun korting met gemiddeld 2,6% afnemen tot 23,2%. Bij mono-holdings ging de korting 0,2% omlaag, tot 27,4%. De daling van de korting van het HU kwam er door de sterke rally van aandelenindexen na beter dan verwachte Amerikaanse CPI-cijfers (Consumer Price Index-cijfers of de Amerikaanse inflatieprijzen).

Tops en Flops
- Flop 2
Gezien er maar twee holdings in waarde daalden, duwt Sharad slechts twee namen het floppodium op:
Op 2: Financière De Tubize (Tubize) met een verlies van 0,6%. Hoewel er de laatste tijd druk is op geneesmiddelenproducent UCB, vooral gedreven door onzekerheid over de CRL-brief van het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA). In die brief lijstte de FDA een aantal tekortkomingen op voor IL 17 A/F-remmer Bimekuzimab, waardoor een gevraagde goedkeuring voor de Amerikaanse markt werd uitgesteld. Volgens KBC Securities (KBCS) bieden de huidige koersen van UCB of Tubize een kans op die aandelen op te pikken. Bimekuzimab is op weg om een gamechanger te worden in de immunologie, vooral in de TNFa-responderpopulatie.
Dit jaar nog verwacht KBCS meer nieuws over de prestaties van bimekuzimab in Hidradenitis suppurativa (etterende zweetklierontsteking). Bovendien was de overname van Amerikaanse biofarmabedrijf Zogenix een slimme zet op het juiste moment, nu geneesmiddel Fintepla goede resultaten laat zien over zeldzame epilepsieziekten. Tot slot is er op lange termijn meer winst mogelijk uit activa die KBCS momenteel niet in de modellen heeft opgenomen, omdat ze betrekking hebben op complexe ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, Lupus, de ziekte van Parkinson en andere ziekten.
Op 1: Heineken Holding (-1,9%). Heinekens derdekwartaalupdate liet een iets lager dan verwachte organische volumegroei zien. Die veerde wel op van het negatieve resultaat in het derde kwartaal van vorig jaar, dat stevig leed onder COVID-19. Heineken groeide in het derde kwartaal met 7,6% terwijl de analisten een groei met 10,7% vooropstelden. Toch herhaalde de brouwer zijn prognose voor boekjaar 2022 (een stabiele tot bescheiden verbetering van de marge ten opzichte van vorig jaar). Maar de Heineken-CEO waarschuwde voor te optimistische verwachtingen gezien de macro-economische vooruitzichten en de verzwakking van de consumentenvraag.
- Top 3
Op 3: Brederode (12,5%) profiteerde van een opleving van haar beursgenoteerde en particuliere activa dankzij het Amerikaanse inflatierapport dat beter uitviel dan de verwachtingen van de markt. Brederode stond vorige maand nog op trap 3 van het floppodium, lees je hier.
Op 2: HAL Trust (13,6%). Het aandeel van HAL Trust is de afgelopen maand gestegen door de afronding van de overname van Boskalis. Hal Trust heeft momenteel 98,3% van Boskalis in bezit. Daarnaast profiteerde de holding van zijn grote cashpositie (ongeveer 5 miljard euro) aan het begin van boekjaar 22. Die cash werd gedeeltelijk gebruikt om Boskalis over te nemen. Maar er is voldoende cash om nog kwaliteitsbedrijven op te pikken tegen aantrekkelijke prijzen.
Op 1: Sofina (22,3%). Het aandeel van Sofina is sinds het begin van de maand gestaag toegenomen dankzij de verwachting dat de inflatie op z’n hoogtepunt zit, waardoor eerdere verkopers nu kopers zijn geworden. Toch blijven beleggers voorzichtig omdat eerder dit jaar verschillende cashverslindende portefeuillebedrijven onder druk stonden door opdrogende financiering. Sharad blijft positief over Sofina. Hij vindt het aandeel ‘oververkocht’. Momenteel wordt het verhandeld tegen prijzen waarbij beleggers de waarde van verschillende portefeuillebedrijven (bv. BYJU's) op 0,00 EUR inschatten.
Hieronder vind je een tabel opgesteld door Sharad met zijn advies en koersdoelen voor de Belgische holdings. In de derde kolom staan per holding de TEV en de NAV. TEV = de huidige geschatte waarde van de portfolio door KBC Securities (incl. eigen waarderingen voor de private belangen). NAV = de laatste, door de holding zelf gepubliceerde waarde aangepast met de koersverschillen van de beursgenoteerde participaties. De vierde kolom behandelt de korting (discount) per holding, waarbij TP staat voor Target Price (koersdoel) en vind je ook de gemiddelde korting voor de laatste twee jaar terug (2Y Avg. Discount).

Sharads Keuze
- D'Ieteren : Een waarderingskloof die zit te wachten om gedicht te worden
D'Ieteren publiceerde goede resultaten voor de eerste helft van 2002 en verhoogde tegelijkertijd zijn groeidoelstelling voor de aangepaste winst vóór belastingen voor 2022 van 25% naar 35%. De sterke resultaten werden aangedreven door alle divisies, vooral D'Ieteren Auto (verkoop van Volkswagen-auto’s in België) en TVH-onderdelen (Belgische wereldspeler op gebied van onderdelen voor heftrucks, industriële voertuigen, bouwmachines en landbouwtractoren), terwijl de marges van Belron (autoglasactiviteiten, bij ons bekend via Carglass) ongeveer gelijk bleven. D'Ieteren maakte een week geleden bekend dat ex-CEO van AB InBev Carlos Brito Belron zal leiden.
Aangezien de inflatie bij Belron traditioneel een beetje later doorsijpelt, vertrouwt Sharad erop dat de marges bij Belron in de tweede helft van dit jaar opnieuw beschermd zullen worden, om vanaf 2023 opnieuw te verbeteren. Gezien de sterke groei en de verwachte verbetering van de marges in de meeste veerkrachtige sectoren, acht hij de korting van 40% op zijn ‘som-der-delen’-waardering van € 246 niet te rechtvaardigen. Daarom behoudt hij zijn ‘Kopen’-advies met als koersdoel 205 euro.
- GBL: Private equity zal op termijn 40,0% van de portefeuille uitmaken
Tijdens haar Capital Markets Day kondigde GBL een grotere focus op private equity (niet beursgenoteerde bedrijven) en op het Sienna-platform (poot binnen GBL die financiële diensten verleend) aan. GBL verwacht dat beiden samen op termijn tot 40% van de totale portefeuille zouden uitmaken. Dat is nu bijna gelukt aangezien private equity en Sienna samen momenteel 33% van de totale portefeuille en 39% van de netto-inventariswaarde (NIW) uitmaken.
GBL bereikte dat door consequent bij te dragen aan het Sienna-platform en door massale investeringen in de gezondheidssector (Affidea en Sanoptis). Op lange termijn voorspelt GBL een groei rond 15% voor Sienna en een groei iets onder 20% voor de private-equitytak. Ondertussen moet het vermogensbeheer voor derden door Sienna een stabiele bron van inkomsten zijn voor GBL. Dat creëert co-investeringsmogelijkheden voor de hele groep.
Ondanks de positieve vooruitzichten en de nieuwe strategie blijft het GBL-aandeel handelen tegen een korting van meer dan 30%, terwijl dat vóór de pandemie slechts 25% was. Sharad denkt dat de strategie van GBL aantrekkelijker is geworden door de grotere focus op private equity. Hij is ervan overtuigd dat een korting van 25% rechtvaardiger is. Daarom herhaalt hij zijn ‘Kopen’-aanbeveling met 96 euro als koersdoel.
- Ackermans & Van Haaren: Portefeuillebedrijven tonen veerkracht in een moeilijke markt
Ackermans & van Haaren (A&vH) boekte beter dan verwachte resultaten voor de eerste helft van 2022, waarbij de private bankingdivisie een gematigde daling van 10,0% in activa onder beheer kende, ondanks een stevige terugval van de markt in die periode. Sharad denkt dat het verkoopvermogen van de divisie private banking ondergewaardeerd wordt.
Alle andere belangrijke participaties kenden een bescheiden daling of bleven gelijk. Het DEME-aandeel steeg met 6,8% op jaarbasis en CFE steeg met 18,4% tijdens de laatste vier weken. Sharad gelooft dat de veerkrachtige portefeuille van kwaliteitsbedrijven, samen met het zeer ervaren management van A&vH een winnende combinatie is en de aandeelhouderswaarde op lange termijn zal verhogen. Het aandeel is koopwaardig met een koersdoel van 188 euro.