wo. 26 okt 2022

Jaar na jaar verrast Warren Buffett met de prestaties van zijn topholding Berkshire Hathaway. Maar wij, Belgen, mogen best fier zijn op veel van onze eigen holdings, die door de jaren heen exceptioneel goed presteerden. Of wat dacht je van de volgende rendementen over de afgelopen tien jaar (en dat is met de huidige beursmalaise incluis):
Ackermans & van Haaren: +122%
Sofina +201%
Brederode: +332%
D'Ieteren: +337%.
Ter vergelijking: de BEL 20: +48% en Berkshire Hathaway: +233%.
Bolero is logischerwijs enorme fan van onze holdings en geeft daarom op deze blog maandelijks de visie van Sharad Kumar S.P, CFA weer. Sharad is analist bij KBC Securities met holdings als specialisatie. Als er iets bij de holdings beweegt, weet Sharad het als eerste. Hij is dus de geknipte persoon om jou maandelijks up to date te houden.
Ter informatie: Sharad neemt niet alle Benelux-holdings onder de loep. Zelfs hij is maar een mens. Daarom maakte hij een selectie en noemt die zijn 'Holding Universum' (HU). Het HU omvat volgende holdings: Ackermans & van Haaren, Brederode, Compagnie du Bois Sauvage, D'Ieteren Group, GBL, Gimv, HAL Trust, Heineken Holding, KBC Ancora, Quest for Growth, Sofina, Solvac, TINC en Financière de Tubize.
Prestaties van de holdings
- In de laatste maand
In de afgelopen vier weken (vanaf de laatste week van september tem de derde week van oktober) ging het HU gemiddeld 3,8% lager. De BEL 20 ging over die periode 3,9% lager. Anderzijds deden de Euronext 100 (alias N100) en de Euro Stoxx 50 het beter met respectievelijk een daling met 1,6 en 3,0%. De mono-holdings, die slechts in 1 bedrijf belegd zijn, daalden gemiddeld met 0,8%. Grootste dalers in deze categorie bleken KBC Ancora (-6,9%) en Heineken Holding (-2,1%). De gewone holdings daalden met gemiddeld 5%, door dalingen van Gimv (-11.6%), Ackermans & van Haaren (-8.6%) en Brederode (-8.4%).
- Sinds begin dit jaar
Het HU verloor sinds 1 januari 20,4%. De BEL 20 verging het tot dusver 0,3% minder slecht. De prestatie is ook 4,8% en 1,2% slechter dan respectievelijk Euronext 100 en Euro Stoxx 50. Mono-holdings daalden met 16,3%: Financière De Tubize (-24,7%), dat in farmabedrijf UCB belegd en KBC Ancora (-17,6%) zijn hier de grootste dalers. De andere holdings gingen er 22,1% op achteruit, met als negatieve uitschieters Brederode (-27,8%), Quest for Growth (-29,6%) en Sofina (-56,6%).
- Evolutie van de korting
Traditioneel noteren de meeste holdings met een korting op hun werkelijke waarde. De totale korting van het HU steeg in de afgelopen vier weken met gemiddeld 2,4% en bedroeg 26,4%. De toename van de korting was vooral te danken aan de holdings. Zij zagen hun korting met gemiddeld 2,8% toenemen tot 25,8%. Bij mono-holdings ging de korting 1,5% omhoog, tot 27,6%. Daar werd de toename voornamelijk veroorzaakt door KBC Ancora als gevolg van de daling van het aandeel na de betaling van een buitengewoon dividend op 9 juni 2022.

Tops en Flops
- Flop 3
Op 3: Brederode (-8,4%): Het aandeel Brederode werd beïnvloed door algemene marktthema's zoals de toegenomen vrees voor een ernstige recessie in 2023, de aanhoudende geopolitieke spanningen in Europa, de vrees voor een energietekort in de winter, de aanhoudende inflatie en de kans op stijgende renteverhogingen.
Op 2: Ackermans & van Haaren (-8,6%): Hoewel het aandeel in het afgelopen jaar relatief beter presteerde dan andere holdings uit het HU, bleef het de afgelopen weken niet gespaard van de algemene verkooptrend in de markt. Nochtans presteerden de participaties DEME (baggerbedrijf), CFE (bouwbedrijf) en de divisie private banking op jaarbasis goed. Blijkbaar rijst de vraag of die goede prestaties kunnen doorgetrokken worden in de rest van het jaar en in 2023.
Op 1: Gimv (-11,6%): De vrees voor een zware recessie leidde tot twijfels over de portefeuillebedrijven van Gimv en hun vermogen om te overleven, aangezien het in de meeste gevallen gaat om kleine, sterkgroeiende bedrijven gaat. De daling van het aandeel begon zodra het brutodividend van €2,6 werd uitgekeerd op 29 juli 2022, wat betekent dat beleggers het dividend nog incasseerden en hun posities vervolgens snel verlieten.
- Top 3
Op 3: Sofina (+1.7%): In de afgelopen vier weken slaagde het Sofina-aandeel er eindelijk in om nog eens een positief resultaat te halen. Dat dankzij het positieve nieuws over haar participatie BYJU's (Indisch multinationaal onderwijstechnologiebedrijf). BYJU’s publiceerde eindelijk de jaarresultaten van 2021. Die vielen lager uit dan verwacht door de invoering van een nieuw beleid voor omzeterkenning. BYJU's deelde wel mee dat de inkomsten over boekjaar 2022 op jaarbasis 4 maal zo groot zijn geworden.
Op 2: D'Ieteren (+3,5%): D'Ieteren profiteerde de voorbije maand van een positieve nieuwsstroom, waaronder een toename van het aantal inschrijvingen van Belgische auto’s, een verbeterde kredietrating van participatie PHE holding (distributiegroep die via verschillende kanalen reserve-onderdelen van lichte en zware voertuigen over heel West-Europa levert) en aandelenaankopen van voorzitter Nicolas D'Ieteren. Daarnaast vermeldde Avi Global, een beleggingsfonds dat investeert in ondergewaardeerde holdings, D'Ieteren als een van zijn top 3 keuzepunten.
Op 1: Solvac (+4,0%): Solvac, de monoholding met louter aandelen van chemiebedrijf Solvay, presteerde goed omdat de dalende gasprijzen en de toenemende gasreserves in heel Europa de bezorgdheid over stijgende energiekostenen de beschikbaarheid van energie in de aanloop naar de winterperiode verminderden. Bovendien ondernam Solvay interessante prijsinitiatieven en voerde het energietoeslagen in. Ter info: KBC Securities denkt dat de vooruitzichten van Solvay zelf voor 2022 conservatief zijn. De analisten raden, na de recente positieve winstwaarschuwing van Solvay, aan om posities in het bedrijf ‘Op te bouwen’.
Hieronder vind je een tabel opgesteld door Sharad met zijn advies en koersdoelen voor de Belgische holdings. In de derde kolom staan per holding de TEV en de NAV. TEV = de huidige geschatte waarde van de portfolio door KBC Securities (incl. eigen waarderingen voor de private belangen). NAV = de laatste, door de holding zelf gepubliceerde waarde aangepast met de koersverschillen van de beursgenoteerde participaties. De vierde kolom behandelt de korting (discount) per holding, waarbij TP staat voor Target Price (koersdoel) en vind je ook de gemiddelde korting voor de laatste twee jaar terug (2Y Avg. Discount).

Sharads Keuze
- D'Ieteren : Een waarderingskloof die zit te wachten om gedicht te worden
D'Ieteren publiceerde goede resultaten voor de eerste helft van 2002 en verhoogde tegelijkertijd zijn groeidoelstelling voor de aangepaste winst vóór belastingen voor 2022 van 25% naar 35%. De sterke resultaten werden aangedreven door alle divisies, vooral D'Ieteren Auto (verkoop van Volkswagen-auto’s in België) en TVH-onderdelen (Belgische wereldspeler op gebied van onderdelen voor heftrucks, industriële voertuigen, bouwmachines en landbouwtractoren), terwijl de marges van Belron (autoglasactiviteiten, bij ons bekend via Carglass) ongeveer gelijk bleven.
Aangezien de inflatie bij Belron traditioneel een beetje later doorsijpelt, vertrouwt Sharad erop dat de marges bij Belron in de tweede helft van dit jaar opnieuw beschermd zullen worden, om vanaf 2023 opnieuw te verbeteren. Gezien de sterke groei en de verwachte verbetering van de marges in de meeste veerkrachtige sectoren, acht hij de korting van 40% op zijn ‘som-der-delen’-waardering van € 246 niet te rechtvaardigen. Daarom behoudt hij zijn ‘Kopen’-advies met als koersdoel 205 euro.
- GBL: Private equity zal op termijn 40,0% van de portefeuille uitmaken
Tijdens haar Capital Markets Day ging GBL dieper in op zowel de private-equityportefeuille (niet beursgenoteerde bedrijven) als op Sienna (poot binnen GBL die financiële diensten verleend). GBL verwacht dat het aandeel van de private equity op termijn zal stijgen tot 40% van de portefeuille, tegenover de huidige 23%.
Dat zal worden bereikt door extra bijdragen van haar Sienna-platform, alsmede door de beter dan gemiddelde prestatie van de private equity. GBL voorspelt een groei rond 15% voor Sienna en een groei iets onder 20% voor de private equity. Ondertussen moet het vermogensbeheer voor derden door Sienna een stabiele bron van inkomsten zijn voor GBL. Dat creëert co-investeringsmogelijkheden voor de hele groep.
Ondanks de positieve vooruitzichten en de nieuwe strategie blijft GBL handelen tegen een korting van meer dan 30%, terwijl dat vóór de pandemie slechts 25% was. Aangezien Sharad meent dat de strategie van GBL de laatste jaren aantrekkelijker is geworden, is hij ervan overtuigd dat een korting iets boven 20% meer gerechtvaardigd is. Daarom herhaalt hij zijn ‘Kopen’-aanbeveling met 99 euro als koersdoel.
- Ackermans & Van Haaren: Portefeuillebedrijven tonen veerkracht in een moeilijke markt
Ackermans & van Haaren (A&vH) boekte beter dan verwachte resultaten voor de eerste helft van 2022, waarbij de private bankingdivisie een gematigde daling van 10,0% in activa onder beheer kende, ondanks een stevige terugval van de markt in die periode. Sharad denkt dat het verkoopvermogen van de divisie private banking ondergewaardeerd wordt.
Alle andere belangrijke participaties kenden een bescheiden daling of bleven gelijk. Het DEME-aandeel steeg met 9,8% op jaarbasis en CFE steeg met 18,4% tijdens de laatste vier weken. Sharad gelooft dat de veerkrachtige portefeuille van kwaliteitsbedrijven, samen met het zeer ervaren management van A&vH een winnende combinatie is en de aandeelhouderswaarde op lange termijn zal verhogen. Het aandeel is koopwaardig met een koersdoel van 188 euro.