wo. 24 mei 2023

Jaar na jaar verrast Warren Buffett met de prestaties van zijn topholding Berkshire Hathaway. Maar wij, Belgen, mogen best fier zijn op veel van onze eigen holdings, die door de jaren heen exceptioneel goed presteerden. Of wat dacht je van de volgende rendementen over de afgelopen tien jaar:
Ackermans & van Haaren: +134%
Sofina: +172%
Brederode: +306%
D'Ieteren: +362%.
Ter vergelijking: de BEL 20: +37%, Euronext 100: +80% en Berkshire Hathaway: +192%.
Bolero is logischerwijs enorme fan van onze holdings en geeft daarom op deze blog maandelijks de visie van Sharad Kumar S.P, CFA weer. Sharad is analist bij KBC Securities met holdings als specialisatie. Als er iets bij de holdings beweegt, weet Sharad het als eerste. Hij is dus de geknipte persoon om jou maandelijks up-to-date te houden. De vorige update, van april, kan je hier terugvinden.
Ter informatie: Sharad neemt niet alle Benelux-holdings onder de loep. Zelfs hij is ook maar een mens. Daarom maakte hij een selectie en noemt die zijn 'Holding Universum' (HU). Het HU omvat volgende 'gewone holdings': Ackermans & van Haaren, Brederode, Compagnie du Bois Sauvage, D'Ieteren Group, GBL, Gimv, HAL Trust, Quest for Growth, Sofina en Tinc en ook enkele 'monoholdings' (die hebben slechts één participatie): Heineken Holding (met als enige participatie Heineken), KBC Ancora (KBC), Solvac (Solavay) en Financière de Tubize (UCB).
Prestaties van de holdings
- In de laatste maand
In de afgelopen vier weken (vanaf de derde week van 19 april tot 22 mei) ging het HU er 1,5% op achteruit. De BEL 20 ging er in dezelfde periode 2,4% op achteruit. De Euronext 100 index en de Euro Stoxx 50 zakten met respectievelijk 0,6% en 0,5%. De prestatie van de monoholdings was slechter. Zij zakten gemiddeld met 2,3%, dankzij ondermaatse prestaties op maandbasis van Solvac (-3,5%) en Heineken Holding (-2,2%) en Financière de Tubize (2,7%). Bij de gewone holdings viel er een verlies van 1,2% te noteren, ondanks stijgende koersen bij Ackermans & van Haaren (+3,1%), HAL Trust (+3%) en TINC (+0,4%).
- Sinds begin dit jaar
Tot dusver in 2023 bedraagt het rendement van de holdings 1,7%. Ze doen zo 0,8% beter dan de BEL 20, maar liggen 10,2% achter op de Euronext 100 index en 13,9% op de Euro Stoxx 50 index. In die periode fungeerden de gewone holdings als rem, want ze leverden een negatief rendement van -1,6% op, tegenover een rendement van 10,% voor de monoholdings.
- Evolutie van de korting
Traditioneel noteren de meeste holdings met een korting op hun werkelijke waarde. Alle holdings samen noteren aan een gemiddelde korting ('discount') ten opzichte van hun geschatte intrinsieke waarde van 24,6%. Dat is 1,1% hoger dan een maand eerder. De gewone holdings zagen hun korting gemiddeld met 1,6% toenemen. Bij monoholdings bleef de gemiddelde korting nagenoeg stabiel: 28,8%.

Bovenstaande tabel geeft het rendement weer van de holdings (Absolute Performance) in de laatste maand (1M), het laatste half jaar (6M), het laatste jaar (1Y) en sinds de start van dit jaar (YTD).
Ook het verschil in rendement met de benchmark, in dit geval Euronext 100 Index, komt aan bod (Relative Performance), voor dezelfde ijkpunten. Ter illustratie: KBC Ancora deed het afgelopen maand 0,2% slechter dan de Euronext 100 Index. In de afgelopen zes maanden presteerde het aandeel echter 3,1% beter. Op jaarbasis deed de Euronext 100 Index het dan weer 1,2% beter en sinds het begin van 2023 doet de index het zelfs 8,3% beter.
Ter info: n100 Index = Euronext 100 Index & SX5E = Euro Stoxx 50 Index.
De Euronext 100 geeft een gewogen gemiddelde weer van de koersen van de 100 grootste aandelen die worden verhandeld binnen de Euronext-beurzen, waaronder de beurzen van Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon. Binnen de Eurozone speelt de Eurostoxx 50 Index de rol van toonaangevende graadmeter. Hierin zitten de 50 bedrijven met de hoogste beurswaarde in de eurozone.
Tops en Flops
- Flop 3
Op 3: GBL: (+4%): De verkoop van Webhelp betekent dat GBL's portefeuille nu meer uit beursgenoteerde activa bestaat. Dat is net het omgekeerde van de doelstelling die de holding tijdens de capital markets day in november 2021 naar voren schoof. Het zal dus langer duren eer GBL het doel van 40% aan niet-beursgenoteerde activa in portefeuille bereikt.
Op 2: Gimv (-4,6%): 2023 was een recordjaar voor Gimv wat betreft investeringen en ook de portefeuillebedrijven excelleerden operationeel. Maar Gimv moest tijdens de publicatie van de jaarcijfers ook opbiechten dat de intrinsieke waarde lichtjes was gedaald. Dat kan beleggers hebben afgeschrikt, mogelijk vrezen die ook voor de impact van een recessie op Gimvs portefeuillebedrijven.
Op 1: Compagnie du Bois Sauvage (-6%): De koers leed onder het gebrek aan grote katalysatoren die de koers kunnen doen opveren. Bovendien is het inkoopprogramma van eigen aandelen afgelopen, waardoor die koersondersteuning weg is gevallen.
- Top 3
Op 3: TINC: (+0,4%): De verkoop van GlasDraad aan Glaspoort geeft de kwaliteit van TINC's portefeuille weer. De deal maakt dat Glaspoort in een later stadium heel GlasDraad kan overnemen en zorgt voor een mooi bijdrage aan de cashpositie van TINC. Daarnaast investeerde de holding in 6 Ierse universiteitsbuildings, terwijl participatie Datacenter United met Hasselt DC nu over 9 datacenters in België beschikt.
Op 2: HAL Trust (+3%): HAL wist positieve eerstekwartaalresultaten te presenteren. In vergelijking met eind 2022 ging de intrinsieke waarde met 4,3 euro hoger, tot 152 euro. De volledige overname van baggeraar Boskalis stelde investeerders ook gerust dat HAL zijn massieve cashberg aan het werk zet.
Op 1: Ackermans & van Haaren (+3,1%): Ook A&vH kwam met sterke eerstekwartaalresultaten over de brug en herhaalde de jaarvooruitzichten. De impliceren dat de participaties even sterke prestaties als in 2022 moeten realiseren. De financiële bedrijven konden meer dan 1 miljard euro aantrekken terwijl CFE en DEME mooie cijfers publiceerden en gewag maakten van een stevig orderboek. Tenslotte wordt de koers ondersteund door een inkoopprogramma van eigen aandelen dat nog tot eind dit jaar loopt.
Kortingen
Hieronder vind je een tabel opgesteld door Sharad met zijn advies en koersdoelen voor de Belgische holdings.
Kolom 2 'Recommendation' - bevat vier subkolommen:
Rating = het advies.
Upside Potential = opwaarts potentieel: met hoeveel % de aandelenkoers (Last Price) moet stijgen om het koersdoel (Target Price) te bereiken.
Target Price = koersdoel: Sharad kleeft op alle participaties van een holding een waarde. Sommige participaties zijn beursgenoteerd. De waarde daarvan hangt dan af van de beurskoers. Andere zijn in privéhanden. In dat geval probeert Sharad de waarde in te schatten. Daarnaast houdt hij rekening met de financiële toestand (cash, schulden,…) van de holding. Zo komt hij tot een waardering. Vervolgens past hij op die waardering een korting toe (heel vaak noteren holdings op de beurs met een korting op hun intrinsieke waarde). Die toegepaste korting vind je in de kolom 3 'Discount' (onder subkolom ‘Impl. Disc. TP to TEV’). Zo komt hij aan het koersdoel.
Last Price = koers van het aandeel op moment van opmaak van de tabel.
Kolom 3 'Valuation' - bevat twee subkolommen:
TEV = de huidige geschatte waarde van de portfolio door Sharad (incl. eigen waarderingen voor de private belangen).
NAV = de laatste, door de holding zelf gepubliceerde intrinsieke waarde aangepast met de koersverschillen van de beursgenoteerde participaties.
Kolom 4 'Discount' - bevat drie subkolommen:
Impl. Disc. TP to TEV = korting die Sharad toepast op zijn TEV om tot zijn Target Price (koersdoel) te komen.
Current Discount = huidige korting: korting waarmee je de holding momenteel kan kopen ten opzichte van de waarde van het aandeel aangegeven door de holding zelf (NAV).
2Y Avg Discount = de gemiddelde korting van de afgelopen twee jaar waartegen je de holding op de beurs kon kopen ten opzichte van de telkens geüpdatete NAV.
Kolom 5 'Characteristics' - bevat 5 subkolommen:
Market cap (€m) = hoeveel de holding waard is, uitgedrukt in miljoen euro.
Daily value = het gemiddelde dagelijkse handelsvolume is het aantal aandelen van de holding dat gemiddeld (tijdens de laatste 20 dagen) op één handelsdag van eigenaar verandert, uitgedrukt in miljoen.
Bèta = de verwachte beweging van een aandeel ten opzichte van bewegingen in de totale markt. Een bèta groter dan 1,0 wijst erop dat het aandeel volatieler is dan de bredere markt. Een bèta kleiner dan 1,0 wijst op een aandeel met een lagere volatiliteit.
KBCSE Div. yield = dividendrendement op basis van de Last Price (laatste koers) en op basis van de meest recente informatie waarover Sharad bezit.
Net cash (%NAV): netto cashpositie van de holding ten opzichte van de NAV, uitgedrukt in %.

Sharads Keuze
- D'Ieteren : Een waarderingskloof die zit te wachten om gedicht te worden
D'Ieterens kroonjuweel Belron blijft profiteren van het toegenomen aantal sensorkalibraties bij auto's, die gepaard gaan met hoge marges. Daarnaast is de activiteit van herstelling en vervanging van voertuigbeglazing veerkrachtig ten tijde van economische achteruitgang. Gezien haar positie als marktleider en haar relatie met de verzekeraars beschikt Belron ook over een sterk prijszettingsvermogen, al kan er wel wat vertraging opzitten. Bij D'Ieteren Auto blijft het aantal inschrijvingen van Belgische wagens laag, maar premiumwagens met hogere marges krijgen de prioriteit. Verder waardeert Sharad de diversificatie van de holding via recente toevoegingen TVH Parts en PHE Holding, die beide enige gelijkenissen vertonen met Belron in termen van consolidatiepotentieel en marktresistentie. Sharad blijft bij zijn 'Kopen'-aanbeveling en koersdoel van 205 euro.
Het D'Ieteren-aandeel noteert momenteel tegen een koers van 159,60 euro.
- GBL: Private equity en Sienna zullen op termijn 40,0% van de portefeuille uitmaken
Sharad gelooft dat de markt de initiatieven van GBL om haar activiteiten en aandeelhoudersstructuur te vereenvoudigen, de actieve rotatie van de portefeuille, de opeenvolgende belangrijke aandeleninkoopprogramma's en een nieuwe strategie om aandeelhouderswaarde te creëren (door de toewijzing aan private/alternatieve activa te verhogen tot 40% van de totale portefeuille), nog niet voldoende waardeert. De NAV van GBL is in aanzienlijke mate blootgesteld aan de schommelingen van de publieke markt (ongeveer 70% van de NAV bestaat uit beursgenoteerde bedrijven). Deze beursgenoteerde activa zijn van hoge kwaliteit en kunnen in een economisch onzekere periode een omzet- en EBITDA-groei met dubbele cijfers voorleggen.
Sharad verwacht niet dat de waardering van de privéactiva aanzienlijk zal dalen. Momenteel wordt GBL verhandeld tegen een korting van meer dan 35%, terwijl een korting van 20% meer gerechtvaardigd is, volgens hem. Na actualisering van het model met de cashopbrengst na de verkoop van enkele belangen en met het terugkopen van aandelen, herhaalt Sharad zijn ‘Kopen’-aanbeveling met 103 euro als koersdoel.
Het GBL-aandeel noteert momenteel tegen een koers van 73,46 euro.
- Ackermans & Van Haaren: Portefeuillebedrijven tonen veerkracht in een moeilijke markt
Tijdens het jaar 2022 slaagde de portefeuillebedrijven van Ackermans & van Haaren (AvH) erin beter te presteren dan verwacht en boekte de groep een recordwinst van 708,7 miljoen euro, deels te danken aan de verkoop van Manuchar en Anima. DEME (onder meer baggerwerken) herhaalde haar vooruitzichten voor het boekjaar met slechts een lichte winstdaling, Het CFE-aandeel (bouwbedrijf) herstelde sterk na het overtreffen van de marktverwachtingen en de private bankingdivisie profiteerde van de hogere rente en slaagde erin om meer cash aan te trekken, ondanks het lage beleggersvertrouwen.
Sharad meent dat AvH goed gepositioneerd is om door de woelige wateren van 2023 te navigeren. Hoewel de veerkracht van AvH's portefeuille in de komende kwartalen op de proef zal worden gesteld, denkt Sharad dat de portefeuillebedrijven over een sterke machtspositie beschikken in hun respectievelijke sectoren en dus niet zwaar getroffen zullen worden door de algemene markttrends. Het lopende programma om eigen aandelen in te kopen voor een bedrag van 70 miljoen euro moet de koers ondersteunen.
Sharad herhaalt daarom zijn 'Kopen'-advies met als koersdoel 188 euro. Het AvH-aandeel noteert momenteel tegen een koers van 160,2 euro.
Hoewel de korting ten opzichte van het koersdoel hoger is bij pakweg Sofina en Gimv, waardoor hun opwaarts potentieel hoger lijkt te liggen dan bij D'Ieteren, GBL en AvH, kiest Sharad toch net voor die laatste holdings. 'Bij Gimv en Sofina liggen de waarderingen op de private markt nog steeds hoger dan de publieke waarderingen, wat kan leiden tot een neerwaartse bijstelling van hun private-equity-investeringen. Voor D'Ieteren en AvH doen de portefeuillebedrijven het nog steeds erg goed en is de portefeuille sterk gediversifieerd over sectoren. Bij GBL is de huidige korting gewoon erg groot'.