do. 23 jun 2022

Gisteren werd de Britse inflatie voor mei bekend gemaakt. Die was zoals gevreesd hoog en er is weinig uitzicht op verbetering. Het beslissingsdilemma voor de centrale bank van Groot Brittannië, Bank of England (BoE), wordt er alleen maar groter op, menen de economen van KBC.
Hoogste niveau sinds 1982
De algemene Britse inflatie steeg in mei met 0,7% in vergelijking met de maand april en met 9,1% in vergelijking met april 2021. Ze staat nu op het hoogste niveau sinds 1982. De kerninflatiedaalde wel van 6% tot 5,9%. Toch is er voorlopig weinig hoop op beterschap. Producentenprijzen, die uiteindelijk minstens deels worden doorgerekend aan de eindklant, blijven versnellen. De BoE verwacht dat bij een nieuwe aanpassing van de gereguleerde energieprijzen in oktober de inflatie boven 11% kan uitstijgen.
Die BoE bevindt zich al een hele tijd tussen hamer en aambeeld. Vorige week verhoogde ze de rente voor de vijfde keer op rij met 25 basispunten. Drie van de negen raadsleden stemden voor een verhoging met 50 basispunten en de BoE gaf aan dat ze alert blijft voor indicaties dat inflatie langer zou doorwerken dan verwacht. Ze stelde zich daarmee op dezelfde lijn als de Amerikaanse (Fed) en Europese (ECB) centrale banken.
Op naar 3,0%
De rentemarkt pikte het signaal vlot op. De markt verdisconteert nu dat de BoE de rente op de volgende drie vergaderingen met 50 basispunten verhoogt. Normaal klokt de beleidsrente eind dit jaar af op 3,0%. Op het eerste gezicht logisch gezien de aanhoudende inflatiedruk.
Opvallend, de reactie van het pond was veel minder uitgesproken dan op de rentemarken. Dat is in zekere zin logisch omdat ook andere centrale banken hun rentecyclus versnellen. In relatieve termen doet de BoE niets extra. Bovendien is het niet de eerste keer dat de BoE haar inschatting bijstuurt.
In tegenstelling tot de inflatievooruitzichten van de Fed en de ECB, verwacht de BoE dat het uitdoven van de externe prijsdruk, de verkrapping van het monetaire beleid en een zwakke binnenlandse vraag de inflatie aan het einde van de beleidshorizon hoe dan ook beneden 2.0% zal brengen. Dit vooruitzicht laat een opening om iets minder in te grijpen als het met de groei echt de verkeerde kan op gaat, besluiten de KBC-economen.
Britse beurs houdt stand
Als we even inzoomen op de Britse beurs constateren we dat die het in 2022 minder slecht doet dan de andere Westerse beurzen. De FTSE 100-index, die de 100 grootste beursgenoteerde Britse bedrijven omvat ging er in dit jaar (tot dusver) slechts 3,72% op achteruit. De Bel-20-index staat momenteel 15% lager. De MSCI-World-index, die in de ontwikkelde markten over heel de wereld belegd, staat op een verlies van 19,51%.
De vijf bedrijven met het grootste gewicht in die FTSE 100-index zijn het energiebedrijf Shell, de geneesmiddelenfabrikant AstraZeneca, de financiële speler HSBC, de producent van voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en schoonmaakartikelen Unilever en de ontwikkelaar van farmaceutische, biologische en gezondheidsproducten GlaxoSmithKline (GSK).
ETF's bij Bolero
Geloof je in de Britse aandelen? Dan kan je overwegen om een ETF te kopen die enkel belegt in Britse bedrijven. Zo koop je met één effect een hele reeks bedrijven waardoor het risico, in vergelijking met het beleggen in één bedrijf, fors afneemt. Bovendien zijn ETF’s goedkoop. Machtig én Makkelijk!
Onderstaande ETF’s zijn beschikbaar op ons Bolero-platform.
- iShares Core FTSE 100 UCITS ETF GBP - DIS (ISFA) - ISIN: IE0005042456
Deze ETF, uitgegeven door BlackRock en noterend op Amsterdam, volgt zo nauwgezet mogelijk de FTSE 100-index. Het gaat om een erg goedkope ETF waarbij het totalekostenpercentage (TER) slechts 0,07% bedraagt. Het gaat om een distributie-ETF: als belegger krijg je de dividenden, die de ETF ontvang van de onderliggende bedrijven, doorgestort. Onder meer daardoor ligt het rendement (-6,86% in 2022 tot dusver) iets lager het rendement van de FTSE-100-index.
Ook Vanguard heeft twee ETF’s die de FTSE 100-index volgen. Beiden zijn genoteerd op London:
- Vanguard FTSE 100 UCITS ETF - GBP ACC (VUKG) - ISIN: IE00BFMXYP42
Deze ETF heeft een TER van 0,09%. Het gaat om een kapitalisatie-ETF: alle dividenden worden herbelegd. In 2022 staat de ETF op een verlies van -3,65%. De andere ETF van Vanguard (IE00B810Q511) verschilt er nauwelijks van. Alleen is dat een distributie-ETF. Daarom ligt het rendement van de ETF zelf iets lager: -5,45%.
Wil je meer weten over ETF’s? Bezoek dan zeker onze onlinegids.
Wil je meer inspiratieover beleggen via ETF’s? Die kan je vinden in onze ETF-Topics.