di. 6 dec 2022
Cédric Proost blogt: 'Holdings zijn een must voor iedere portefeuille'
Cédric Proost, gekend van de Beursrally van de krant De Tijd en auteur van het boek ‘Je bent jong en je wilt beleggen’, laat voor Bolero op regelmatige basis zijn licht schijnen op de financiële wereld, de beurs of de economie.

Voor beleggers zijn het onzekere tijden. De financiële markten hebben dit jaar al heel wat slecht nieuws te verwerken gekregen. De stijgende rente als gevolg van de hoge inflatie heeft een negatieve invloed op de hele economie. Investeringen voor bedrijven worden duurder door de stijgende kost op leningen en dat weegt op zijn beurt op de winstverwachtingen. Anderzijds zorgt een stijgende rente op spaarboekjes, met vertraging weliswaar, ervoor dat een bepaald gedeelte van de beleggers zich terug zal aangetrokken voelen tot een veilig maar nog steeds laag rendement op spaarboekjes. Ook de aanhoudende spanningen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgen voor onzekerheid op de beurzen. Er zijn dus verschillende verklaringen waarom 2022 absoluut geen goed jaar was voor beleggers.
Als belegger kan die onzekerheid verlammend werken. Toch hoeven dit soort periodes absoluut niet negatief te zijn. Ze kunnen namelijk mooie koopkansen opleveren, en ze geven terug wat ademruimte op de beurs. De vraag is dan: welke type aandelen koop je nu best? De opties zijn talrijk, maar voor mij persoonlijk is een holding (of meerdere) een must in iedere beleggingsportefeuille. Een holding is een bedrijf dat zelf geen producten verkoopt of diensten levert, maar winst probeert te realiseren door zelf te investeren in andere bedrijven. Het succes van een holding hangt dus af van de goede selectie van bedrijven waarin ze investeert.

Investeer ook in niet-beursgenoteerde bedrijven
Holdings hebben een unieke eigenschap waar particuliere beleggers van kunnen profiteren: ze investeren vaak zowel in beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde bedrijven. Vooral dat tweede is interessant aangezien het investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven normaal een stuk omslachtiger verloopt of onmogelijk is voor particulieren. Via holdings kun je dus wél aandelen verwerven van bedrijven die nog niet beursgenoteerd zijn en vaak nog in een vroegere fase van de cyclus zitten die succesvolle bedrijven doormaken. Misschien heb je al wel eens gehoord van de term 'venture capital'? Holdings investeren met dergelijk ‘durfkapitaal’ in bedrijven met een groot potentieel die nog niet beursgenoteerd zijn. Het potentiële rendement van die bedrijven is aanzienlijk groter, omdat ze op een vroeger moment in de tijd gekocht worden.
Instant spreiding
Het allergrootste voordeel van holdings is dat je door de aankoop van één holding meteen heel wat spreiding in je beleggingsportefeuille krijgt, omdat de meeste holdings meerdere bedrijven in portefeuille hebben. Daarom horen holdings in elke beleggingsportefeuille thuis. Een holding heeft dus wat kenmerken van een ETF, met als grootste verschil dat een holding wel actief beheerd wordt. Een holding tracht wel haar eigen vermogen beter te laten presteren dan de markt en via jouw investering in een holding kan je daar mee van genieten.
Profiteer van de kennis en connecties van anderen
Verder geniet je als belegger van een holding ook mee van de knowhow van het management. Holdings worden geleid door experten met connecties en kennis in en van markten die voor de kleine particuliere beleggers onbekend zijn. Op die manier bekom je een spreiding in je portefeuille die je anders misschien nooit zou kunnen krijgen. Belangrijk is wel om je focus op de lange termijn te leggen. Zeker bij familieholdings, zoals Sofina bijvoorbeeld, is dat het geval. Het bestuur gaat vaak van generatie op generatie over en kortetermijnresultaten zijn daardoor minder belangrijk. Het voordeel daarvan is dat de rendementen op lange termijn zeer goed zijn.
Zijn er ook nadelen?
Investeren in holdings kent weinig nadelen. Toch zijn er een paar puntjes om rekening mee te houden. Holdings zijn over het algemeen niet de meest transparante investering. De hoeveelheid aan bedrijven creëert een extra moeilijkheid als particuliere belegger om goed te weten wat er allemaal speelt binnen de bedrijven waarin je onrechtsreeks investeert. In mei 2022 was er bijvoorbeeld het voorval met het Indiase bedrijf Byju’s, een dochteronderneming van Sofina, waarbij er sprake was van fraude binnen Byju’s. Dat zorgde onverwacht voor een knauw in de waardering van Sofina.
Pas ook op met de korting die je bij bepaalde holdings krijgt. Sommige holdings noteren onder de boekwaarde waardoor je een koopje lijkt te doen. Alleen is het soms eenmaal zo dat bepaalde holdings jarenlang aan een bepaalde korting verhandeld worden waardoor je dat rendement dat je verwacht te verdienen door die korting eigenlijk nooit echt zult verdienen.

Dus: to holding or not to holding?
De reden waarom holdings een must in iedere beleggingsportefeuille zijn, en nu misschien meer dan ooit, is enerzijds door de stabiliteit die ze bieden door de grote mate van spreiding. Daar is momenteel veel nood aan. Anderzijds zorgt het actieve beheer en cashreserves ervoor dat ervaren beleggers in jouw plaats koopkansen op de beurs kunnen spotten waar jij mee van kunt profiteren. De beurzen balanceren continu op het randje van een berenmarkt (een beurs die met 20% gezakt is) en daardoor ontstaan er koopkansen in de markt. Alleen is het moeilijk om die te spotten, holdings kunnen een handig hulpmiddel zijn. Bovendien bieden ze ook vaak een stabiel dividendrendement.
Tot slot geef ik jullie nog een lijstje van potentieel interessante holdings. Zoek ze even op en bekijk of ze passen in jouw portefuille en beleggingsstrategie. Neem een kijkje naar hun grootste participaties, de waarde, dividendrendement etc. om zelf ook vertrouwd te worden met het concept van holdings. België is trouwens zeer bekend voor zijn vele holdings, dus je hoeft het zeker niet altijd te ver van huis te zoeken!
- België: Floridienne, Sofina, Brederode, Ackermans & van Haaren, GBL, Gimv, …
- Nederland: HAL Trust
- Amerika: Berkshire Hathaway: het beleggingsvehikel van superbelegger Warren Buffett
- Italië: Exor, Italmobiliare
- Frankrijk: Bolloré, Wendel en Eurazeo
Ook KBC Securities volgt holdings van nabij op en elke maand is er een ongemeen interessante holdingsupdate op deze Bolero-blog. De laatste update staat hier.
Veel succes!
Cédric