ma. 28 okt 2019

Na de stier en de beer (lees ook: De dieren van de beurswereld: over stieren en beren) is het tijd om iets minder bekende figuren uit de financiële wereld op te voeren. Hoewel de stieren (stijgende markten) duidelijk de markten overheersen, hebben heel wat mensen schrik van de regelmatige gastoptredens van de beer. Koersverliezen van 20 tot 30% schrikken beleggers af en doen kiezen voor de zekerheid van het oude vertrouwde sparen. En dan komt de hamster in beeld, die weinig last lijkt te hebben van ratten. Analist Dirk Thiels van KBC Asset Management laat ons in deze bijdrage kennismaken met twee nieuwe dieren van financiële wereld.
Hamsters
Net als de zuinige en vooruitziende hamster leggen spaarders een potje aan voor de toekomst. Onder het motto ‘wat in het potje zit, kunnen ze ons niet meer afpakken’ wordt er naar hartelust gehamsterd. Belgen zijn echte hamsteraars: het verzamelde geld op Belgische spaar- en zichtrekeningen bedroeg halverwege dit jaar 387 miljard euro of een goeie 33.500 euro per Belg (u leest het goed). Alleen de laatste vijf jaar al kwam er ruim 90 miljard euro bij op deze rekeningen.
Hoog, droog en veilig, denkt de doorsnee Belg. Maar is dat wel zo? Blijft het geld op een spaarrekening zijn waarde behouden? Uiteraard niet.
Ratten
De rat - die we inflatie noemen - maakt dat je met eenzelfde 100 euro na een aantal jaren lang niet meer hetzelfde kan kopen. Concreet: voor een winkelkarretje dat in het jaar 2000 zo’n 100 euro kostte, tel je vandaag 150 euro neer. Zelfs bij schijnbaar lage inflatiecijfers vreet de rat aardig aan je koopkracht. 'Geen probleem', zegt de verstokte spaarder, 'de rente op mijn spaarrekening compenseert dat verlies aan koopkracht'. Hier draait de spaarder zich een rad voor de ogen. Door de lage (zelfs negatieve) rentepolitiek van de Europese Centrale Bank (ECB) is de vergoeding op een spaarrekening gedaald tot het wettelijke (en historische) minimum van 0,11%, wat natuurlijk onvoldoende is om de knagende inflatierat te counteren.
Wie spaart wordt niet rijker, maar integendeel elke dag een stukje armer. En het ziet er niet naar uit dat dit snel zal veranderen. De centrale bankiers in Frankfurt gaven al aan dat dit lagerentebeleid nog wel een tijdje zal duren (‘zo lang als nodig’). Misschien moeten de hamsters onder ons toch maar eens proberen om een paar stieren te temmen…
