di. 17 aug 2021
Deceuninck vertaalt sterke omzetgroei in verbeterde winstgevendheid

Deceuninck rapporteerde begin juli al een fors beter dan verwachte omzetgroei van 40% voor de eerste jaarhelft (lees ook: Deceuninck boekt 40% meer omzet in eerste jaarhelft) en vervolledigde de set halfjaarcijfers vandaag met een eveneens beter dan verwachte groei van de aangepaste bedrijfskasstroom met 83%. De groep gaat er trouwens van uit dat de gunstige vraag zich ook in de tweede jaarhelft zal doorzetten, terwijl de grondstofprijzen naar schatting verder zullen stijgen. KBC Securities-analist Wim Hoste handhaaft op de aantrekkelijke waardering het “Opbouwen”-advies en koersdoel van 3,6 euro.
Resultaten Deceuninck 1H21
De aangepaste bedrijfskasstroom of EBITDA steeg met 83% tot 51,0 miljoen euro, iets beter dan de prognose van KBCS (50,3 miljoen euro). Dat vertaalde zich in een stijging van de aangepaste EBITDA-marge van 9,7% vorig jaar naar 12,6% (prognose KBCS 12,5%).
Ondanks een iets lagere brutomarge (van 30,7% naar 29,4%) ten gevolge van de vertraging in de doorrekening van de hogere grondstofkosten, profiteerde de aangepaste EBITDA-marge van operationele hefboomeffecten en een strikte beheersing van de vaste kosten. Dat laatste is vooral het resultaat van de rationalisering van de voetafdruk in West-Europa. Deceunick stipt aan dat de pvc-prijzen in West-Europa zijn gestegen van een dieptepunt medio 2020 van zo'n 700 dollar/ton tot zo'n 1.770 dollar/ton in het tweede kwartaal van 2021.
Resultaten per regio
- Europa: de omzet steeg met 36,7% tot 200,9 miljoen euro (prognose KBCS +41% tot 206 miljoen euro), met een volumestijging van 33,2%, prijs/mix-effect +4,9% en wisselkoerseffect van -1,4%.
- Turkije en opkomende markten: de omzet steeg met 64,3% tot 112,3 miljoen euro (prognose KBCS +35% tot 99,7 miljoen euro), met een volumestijging van 38,1%, een stijging van de prijs/productmix met 77% en een daling van de wisselkoers met 50,8%.
- Noord-Amerika: de omzet steeg met 22,8% tot 90,7 miljoen euro (prognose KBCS +43% tot 97,8 miljoen euro), met een volumestijging van 20,%, een prijs/productmix van +14,3% en een wisselkoers van -11,4%.
Vooruitzichten
Deceuninck verwacht dat de sterke prestaties van de residentiële bouwmarkt in de eerste jaarhelft ook in de komende zes maanden zal aanhouden.
Hoewel stijgende vrijetijdsbudgetten en minder stimulusmaatregelen vanwege de overheid zouden kunnen resulteren in lagere budgetten die volgend jaar aan woningverbetering zullen worden besteed, wordt verwacht dat de Europese Green Deal de renovatiegolf in Europa geleidelijk aan zal aanzwengelen. En hoewel de meeste overmachtsituaties aan de kant van de PVC-producenten geleidelijk worden opgelost, verwacht Deceuninck nog steeds dat de grondstofprijzen verder zullen stijgen, wat verdere verhogingen van de verkoopprijzen zal vereisen.
KBC Securities over Deceuninck
Vóór de publicatie van de resultaten over het eerste halfjaar rekende KBC Securities-analist Wim Hoste op een stijging van de omzet met 24% voor het boekjaar 2021 (tot 795 miljoen euro), met een verwachte stijging van de aangepaste EBITDA met 16% tot 99,9 miljoen euro (marge van 12,6%).
KBC Securities gaat ervan uit dat de pvc-prijzen volgend jaar zullen dalen en daarom voorspelt het een daling van de omzet met 6,5% in 2022, met een stijging van de EBITDA-marge met 100 basispunten tegenover 2021 (tot 13,6%) en een totale EBITDA-prognose van 100,8 miljoen euro.
Nadat aanpassingen van de voetafdruk, efficiëntieverbeteringen en een verbeterde IT-infrastructuur (uitrol van SAP) al hebben bijgedragen tot een stijging van de aangepaste EBITDA in 2020, moeten veel van de voordelen van het stroomlijnen van het productaanbod (naar één uniform platform in Europa) in de komende jaren nog naar boven komen. KBC Securities vindt dat de waardering van de aandelen aantrekkelijk blijft en herhaalt het “Opbouwen”-advies met een koersdoel van 3,6 euro.