vr. 28 mei 2021

Uit de update die D'Ieteren gisteren publiceerde, blijkt dat de groep in het eerste kwartaal van 2021 een zeer sterke prestatie neerzette (lees ook: D'Ieteren verhoogt winstprognose na sterk eerste kwartaal). Als kers op de taart werd ook de winstprognose voor het volledige boekjaar opgetrokken. KBC Securities-analist Michiel Declercq verwerkte de nieuwe cijfers in het waarderingsmodel en dat vertaalt zich vandaag in een hoger koersdoel. Het "Kopen"-advies blijft bij KBCS stevig overeind.
Sterk kwartaal voor D'Ieteren
D'Ieteren wist KBC Securities-analist Michiel Declercq te verrassen met een zeer sterke update over het eerste kwartaal van 2021, waarbij het ook de groeiverwachting voor de gecorrigeerde winst vóór belastingen verhoogde van 25% groei naar minstens 45% groei in het boekjaar 2021.
Die bijgewerkte richtlijn kan worden verklaard door zowel Belron als D’Ieteren Auto, die een indrukwekkende organische omzetgroei van resp. 13,0% en 6,1% neerzetten, wat aanzienlijk beter is dan de onderliggende volumegroei. Dit wijst erop dat beide divisies sterk profiteren van eenpositieve product/prijsmix, waarbij de voorkeur van klanten verschuift naar de duurdere SUV's en elektrische voertuigen bij D'Ieteren Auto. Dit komt op zijn beurt ook Belron ten goede, aangezien duurdere auto's en SUV's worden uitgerust met grotere (panoramische voorruiten) en complexere voorruiten met extra functies. Denk maar aan of rijhulpsystemen (Advanced Driver Assistance Systems of ADAS), of Head Up Displays (HUD), waarbij informatie die normaal op het dashboard raadpleegbaar is, rechtstreeks in het gezichtsveld van de bestuurder wordt geprojecteerd.
Verhoogde prognoses voor Belron
In het eerste kwartaal van 2021 steeg de omzet van Belron met 9,5% tot 1,06 miljard euro, waarvan 13% autonoom en 3% als gevolg van negatieve wisselkoersschommelingen (USD). Dat is een indrukwekkend resultaat aangezien de volumes slechts met 1,4% op jaarbasis stegen, wat op zich nog steeds een sterk cijfer is. In het eerste kwartaal van 2020 daalden de volumes immers slechts met zo’n 5% ten opzichte van het niveau vóór de coronacrisis.
Nu de economieën heropenen, verwacht KBCS dat het herstel in 2021 zal aanhouden, met een geschatte opleving van het aantal banen in het segment van vervanging en reparatie van autoruiten van 9% tot 11,7 miljoen (ca. 5% onder het niveau van 2019). Samen met de sterke productmix, inclusief de toenemende omvang (SUV's) en complexiteit van de voorruiten (HUD, ADAS), en de bijdrage van de VAPS (Value Added Products & Services of producten/diensten met een hoge toegevoegde waarde), schat KBCS dat de omzet van Belron in 2021 met 18% zal stijgen tot 4,60 miljard euro (vorige raming 4,37 miljard), aanzienlijk boven de eerder geraamde autonome omzetgroei met lage dubbele cijfers.
Vooruitblikkend verwacht KBCS dat de volumes tegen 2022 volledig hersteld zullen zijn en dat de positieve mix zich nadien zal doorzetten. Analist Michiel Declercq gaat dan ook uit van een omzet van 5,13 miljard euro in 2022 en 5,5 miljard euro in 2023 (vs. eerdere KBCS-prognose resp. 4,82 miljard en 5,14 miljard). Aangezien producten met hoge marges verder bijdragen tot de omzetgroei, verwacht KBCS in 2021, 2022 en 2023 REBIT-marges van resp. 18,2%, 19,1% en 19,5% (2020: 15,0%) ten opzichte van de eerdere schattingen van 16,2%, 17,8% en 18,0%.
D’Ieteren Auto profiteert van populariteit SUV's en elektrische wagens
Ook D’Ieteren Auto kon verrassen met een omzetstijging van 6,1% tot 908,7 miljoen euro, ondanks 7,1% minder voertuigleveringen. De groep profiteert van een verschuiving in de voorkeur van de consument naar SUV's, waarvan het aandeel op vergelijkbare basis steeg van 40,3% naar 47,5%, en van de elektrificatie van het wagenpark, waarbij het aandeel van nieuwe energievoertuigen 19% bedraagt (vs. 11% een jaar eerder).
Dat vertaalt zich in een sterke stijging van de gemiddelde autoprijzen. Zo registreerde het Kelley Blue Book tussen het eerste kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 een transactieprijsstijging van 15,4% voor het VW-merk in de VS, fors meer dan het gemiddelde van 4,28%. Dit verklaart de sterke outperformance van de verkoopgroei van D’Ieteren Auto en onderstreept de positionering van het VW-merk in de meest rendabele autosegmenten.
Hoger koersdoel voor D’Ieteren
Vooruitblikkend verwacht KBCS-analist Michiel Declercq dat de premiumisering van het wagenpark zal aanhouden, wat een positieve impact zal hebben op de productmix bij Auto en Belron.
Na een aanpassing van het waarderingsmodel, verhoogt KBCS de geschatte waarde voor het aandeel van D’Ieteren in Belron van 67,0 naar 86,0 euro per aandeel (wat een ondernemingswaarde van 12,0 miljard euro impliceert), en van 17,3 naar 22,0 euro per aandeel voor D’Ieteren Auto.
Dat brengt de nieuwe som-der-delen-waardering op 150,4 euro per aandeel (eerder 127 euro). Na toepassing van een discount van 20% herhaalt KBCS de “Kopen”-aanbeveling, maar wordt het koersdoel verhoogd van 101 naar 121 euro.