wo. 16 dec 2020

Na een dag nagelbijten kondigde de ECB gisteravond aan dat ook de (meeste) banken uit de eurozone vanaf 2021 opnieuw mogen starten met dividendbetalingen. In maart had de Europese bankenregulator nog een dividendstop ingevoerd, om de Covid-19-pandemie zonder problemen te doorstaan.
De dividendbetalingen worden wel nog steeds flink ingeperkt: de Europese banken mogen slechts een bedrag uitbetalen dat niet hoger is dan 15% van de cumulatieve winst over 2019 en 2020 en niet hoger dan 0,2% van de risicogewogen activa van de bank.
Hiermee is de ECB enigszins strenger dan wat de Britse bankenregulator vorige week besliste (lees ook: Britse banken mogen weer dividenden uitbetalen: wat met de rest van Europa?). Op basis van eerste inschattingen van KBC Asset Management zou het dividendrendement van de banken uit de eurozone eerder mager uitvallen, nl. beneden de 2%. Dit is licht onder de algemene verwachting van de voorbije dagen die, op basis van lekken bij de ECB, op een rendement van 2 à 3% werd ingeschat.
De visie van KBC Asset Management
Ondanks de strenge richtlijnen, beschouwt sectoranalist Joris Dehaes deze beslissing toch als goed nieuws voor de Europese bankensector. Hiermee kunnen de banken een moeilijke periode, gekenmerkt door onzekerheid, hoge provisies en dividendrestricties, deels achter zich laten.
Bovendien hebben ze zicht op een normalisering van de kapitaaluitkeringen aan aandeelhouders. De huidige beperking geldt namelijk slechts tot september 2021, waarna bepaalde banken opnieuw hogere dividenden kunnen uitbetalen of eigen aandelen inkopen, op basis van hun kapitaaloverschotten op dat moment.
Hoewel het dividendrendement voor sommige banken op basis van deze regels nogal pover uitvalt, kan er nu negen maanden gedebatteerd worden hoeveel kapitaal er na september richting aandeelhouders kan vloeien. Sommige banken hebben immers al een mooie kapitaalbuffer opgebouwd, met dank aan de dividendbeperkingen en de ongekende overheidsmaatregelen tijdens de crisis, die de wanbetalingen van bedrijven en particulieren tot een minimum hebben herleid.
De Europese bankensector wordt zo opnieuw meer "investeerbaar" voor beleggers. KBC AM ziet een mogelijkheid tot een verdere remonte in de komende periode voor een sector die één van de zwakst presterende sectoren van het jaar was.