ma. 25 feb 2019

Na de overname van Spark Therapeutics door het Zwitserse Roche (>> lees meer...), kondigde ook farmabedrijf Ipsen afgelopen weekend een overname aan. Sectoranalist Pieter Mahieu (KBC Asset Management) nam de deal onder de loep.
Ipsen neemt het Canadese Clementia Pharmaceuticals over voor een totale waarde van 1,31 miljard USD. De deal is uitgesplitst in 25 USD per aandeel in cash (goed voor een premie van 77% t.o.v. de laatste notering) en nog bijkomende rechten ter waarde van 6 USD per recht bij het behalen van enkele vooropgestelde mijlpalen.
Met palovarotene beschikt Clementia over een medicijn dat zich in de laatste ontwikkelingsfase bevindt en helpt bij de behandeling van fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP), een zeldzame genetische ziekte waarbij bindweefsel zoals spieren, pezen en gewrichtsbanden wordt omgezet in bot.
Verder heeft het bedrijf ook een medicijn in ontwikkeling tegen Multiple Osteochrondromas, wat ook een zeldzame botziekte is. Tegen eind dit jaar zou palovarotene ter goedkeuring ingediend worden bij de Amerikaanse Food & Drug Administration. Wellicht volgt het jaar daarop de goedkeuring, waarna het medicijn op de markt kan worden gebracht.
De visie van KBC Asset Management
Net als bij Roche en Spark Therapeutics zal ook deze overname niet direct bijdragen tot de winst, maar Ipsen verwerft wel het recht op een medicijn dat nog maar weinig risico's bevat en een goede aanvulling op zijn portefeuille van zeldzame ziektes vormt. Volgens analist Pieter Mahieu zal de overname tot en met 2021 een negatieve impact op de winst hebben van gemiddeld 5%.
Gezien de lage schuldgraad van Ipsen komt de overname voor analist Pieter Mahieu niet geheel onverwacht en is ze ook strategisch een goede zaak. Toch staat hij iets positiever tegenover de overname van Roche, dat zowel enkele medicijnen als een volledige technologie verwerft. En dit aan een redelijke prijs. Ipsen koopt eerder enkele potentiële medicijnen, waardoor het minder afhankelijk worden van Somatuline. KBC AM verwacht voor beide bedrijven een minimale negatieve koersimpact.