ma. 26 apr 2021

Na de publicatie van de kwartaalcijfers vorige week (lees ook: ASML presteert opnieuw beresterk) heeft KBC Securities-analist Ruben Devos de verwachtingen voor de winst per aandeel van ASML Holding met 20 à 25% opgetrokken, als gevolg van een 10 à 15% hogere omzet, een stijging van de brutowinstmarge met 1 procentpunt en lagere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) in verhouding tot de omzet. Het koersdoel werd bijgevolg deze ochtend verhoogd van 475 naar 580 euro, met behoud van het “Houden”-advies.
Aangepaste schattingen en waarderingsmodel voor ASML
KBC Securities trekt deze ochtend de winstverwachtingen met vlot 20 à 25% op. Dat vloeit naadloos voort uit een stijging van de omzetverwachtingen met 10 à 15% ten opzichte van de eerdere schattingen, een brutomarge die een procentpunt hoger kan uitkomen en lagere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling in verhouding tot de omzet.
De verhoging van de omzetprognoses is vooral te danken aan de veel hoger dan eerder verwachte omzet van de klassieke DUV-systemen, na de indrukwekkend optimistische vooruitzichten voor de uitgaven voor halfgeleiders. Tegelijkertijd verhoogde KBCS ook de verwachtingen voor de nagelnieuwe EUV-systemen lichtjes, dankzij de introductie van productiviteitsverbeterende modellen én een verhoogde productiecapaciteit voor die EUV-systemen.
Afgezien van de omzet hield KBCS in zijn waarderingsmodel rekening met een brutowinst van 12,1 miljard euro tegen 2025 (gemiddeld mikken analisten op 13,3 miljard euro) en een bedrijfswinst (EBIT) van 8,2 miljard euro (consensusverwachting: 8,8 miljard euro). Niettegenstaande de forse verhoging is KBCS minder optimistisch dan de rest van de analisten. Analist Ruben Devos mikt er immers op dat de omzet en de winst per aandeel tegen 2025 zullen stijgen tot resp. 23 miljard euro en 18 euro, wat resp. 10% en 20% onder de consensusverwachting ligt. Die 23 miljard euro tegen 2025 zou gelijkstaan met het behalen van de bovenkant van de omzetdoelstelling die ASML drie jaar geleden tijdens zijn analistendag in de markt heeft gezet.
In dat kader is het belangrijk te noteren dat er op 29 september 2021 een nieuwe analistendag gepland staat. Wat daar precies uit de bus zal komen is onzeker, maar het management liet zich ondertussen wel al ontvallen dat de zaken er beter voor staan ten opzichte van de visie 3 jaar geleden, vooral wat het 'Logic'-segment betreft, en dat er een beter groeiperspectief is. Over het eerste kwartaal werd gezegd dat “de seculiere groeitrend die aan de gang is onderschat werd". In 2018 had ASML niet zo'n sterkte van de DUV-markt voorzien zoals dat vandaag het geval is. “5 maanden geleden keken we naar een totaal andere wereld".
Groeimarkt
Fabrikanten van apparatuur voor de productie van wafers - dunne plakjes halfgeleidermateriaal zoals silicium, die nodig zijn om chips te maken - hebben momenteel ongeveer alles mee.
- Om te beginnen domineert een beperkt aantal spelers de markt. De vijf grootste partijen op deze zogeheten 'wafer fabrication equipment' (WFE) markt zijn Applied Materials, ASML, Lam Research, KLA en Tokyo Electron en hebben een marktaandeel van meer dan 70%. De markt vertegenwoordigt meer dan 50 miljard dollar.
- Daarbij komt dat de WFE-markt minder cyclisch wordt, onder andere doordat halfgeleiders voor steeds meer doeleinden gebruikt worden. Waren dat voorheen alleen pc’s en smartphones, dan worden chips nu bijvoorbeeld ook ingezet in de auto-industrie, voor toepassingen rond artificiële intelligentie, de cloud en de realisatie van het 5G-netwerk.
- De WFE-markt zal bovendien een enorme groei doormaken. In april hebben zowel Gartner als VLSI Research hun vooruitzichten voor de WFE-markt aanzienlijk bijgesteld: voor 2021 wordt een groei van resp. +23% (tegenover 8% in december 2020) en +22% (tegenover +12% in februari 2021) verwacht. VLSI verwacht dat de front-end WFE-markt in de periode 2020-2025 een gemiddelde groeivoet van 8% zal bereiken, met een daling op jaarbasis (-4%) in 2024. De gemiddelde WFE-uitgaven in de verschillende periodes van 5 jaar zijn in versneld tempo gestegen, waarbij de uitgaven in de afgelopen jaren meer dan verdubbeld zijn ten opzichte van het begin van de jaren 2000.
Ongeëvenaarde zichtbaarheid
In dit stadium is het al dan niet behalen van de vooruitzichten en het kunnen inlossen van de huidige verwachtingen niet langer een kwestie van toekomstige vraag, maar vooral van toekomstig aanbod.
Terwijl ASML zijn EUV-productiecapaciteit opvoerde tot 55 systemen vanaf 2022, bekijkt het ondertussen ook de mate waarin de productiecapaciteit voor DUV-systemen kan worden opgetrokken. Omdat de doorlooptijden steeds langer worden, ook in het DUV-segment, maken klanten in toenemende mate plannen voor de komende twee tot drie jaar.
Als leverancier van lithografiesystemen voor geavanceerde technologie heeft ASML sowieso al een voorsprong op andere fabrikanten van apparatuur in termen van zichtbaarheid. Aan de vooravond van een belangrijke 'upcycle' en de grote chiptekorten wereldwijd, is het daarom van groot belang om alles samen te brengen op één lijn.
Koersdoel en advies voor ASML
Het nieuwe koersdoel van KBC Securities van 580 euro komt overeen met een EV/EBIT-verhouding van 36x voor 2022. Dat is 60% meer dan het vijfjaarsgemiddelde en 100% boven de sectorgenoten uit het WFE-segment. Die premies zijn volgens analist Ruben Devos niettemin gerechtvaardigd, omwille van het indrukwekkende groeitraject en de onbetwistbaar belangrijke positie in de halfgeleiderindustrie als leverancier van lithografiesystemen voor spitstechnologie.
Omwille van de aanhoudende koersstijging zit er op de aanbeveling niet veel rek meer, zodat “Houden” op de tabellen blijft staan. Als alternatief wordt evenwel verwezen naar het eveneens Nederlandse ASM International en BESI.