wo. 7 mei 2025

Na de tradingupdate over het eerste kwartaal en de overname van Paulo Products* herbekeek KBC Securities-analist Kristof Samoy vandaag zijn analysemodel voor Aalberts. Dat resulteert in een lager koersdoelvoor het Nederlandse technologiebedrijf.
Paulo Products is een bedrijf dat industriële warmtebehandelings- en aanverwante diensten levert die cruciaal zijn voor het bereiken van sterkte, hardheid en andere metallurgische eigenschappen die nodig zijn in verschillende industriële toepassingen. Het is het grootste particuliere thermische verwerkingsplatform in Noord-Amerika en biedt oplossingen zoals warmtebehandeling, solderen en metaalafwerking.
Paulo Products bedient aantrekkelijke eindmarkten zoals de auto-industrie, lucht- en ruimtevaart, defensie en energieopwekking. Het bedrijf opereert vijf faciliteiten in de VS en één in Mexico, met een omzet van 105 miljoen dollar en 522 werknemers. De overname van Paulo Products door Aalberts zal de bestaande capaciteiten van Aalberts in deze sectoren verbeteren en de geografische voetafdruk van Aalberts in de VS en Mexico versterken, met kortere doorlooptijden.
Aalberts?
Aalberts NV is een in Nederland gevestigde onderneming en heeft leidende posities in technologieclusters waar structurele winstgroei mogelijk wordt gemaakt door een diepgewortelde bedrijfscultuur. De technologieclusters genieten van structurele rugwind in het bouwen van energie-efficiëntie, de vraag naar de alomtegenwoordige halfgeleiderchip, reshoring van de toeleveringsketen en duurzaam transport.
2025-prognose lijdt onder onzekere handelstijden
Tot op heden heeft Aalberts geen significante directe impact waargenomen van de importtarieven die begin april door de VS zijn ingevoerd. De prognose voor 2025, uitgegeven eind februari, voorspelde een vlakke organische omzet en een verbeterde bedrijfskasstroommarge (EBITA-marge). In 2024 landde die marge nog op 15%. In 2026 zou de marge tussen 16 en 18% moeten liggen.
Aalberts bevestigde de prognose voor 2025 tijdens de recente update echter niet, vanwege de verhoogde onzekerheid door de veranderende handelsdynamiek. Het management merkt op dat het te vroeg is om de volledige impact op de eindmarkten te beoordelen. Net als in 2024 blijft het bedrijf zich richten op afbouw van de kosten, optimalisatie van voorraden en het handhaven van prijsdiscipline*.
Het handhaven van prijsdiscipline betekent dat een bedrijf zich strikt houdt aan zijn prijsstrategie en -beleid, zelfs in het licht van externe druk zoals concurrentie, marktveranderingen of klantverzoeken om kortingen. Dat houdt in dat het bedrijf zijn prijzen niet verlaagt om marktaandeel te winnen of om snel verkopen te stimuleren, maar in plaats daarvan vasthoudt aan de vastgestelde prijzen om de waarde van zijn producten of diensten te behouden en de winstgevendheid op lange termijn te waarborgen. Het doel is om de perceptie van de waarde van het product of de dienst te behouden en te voorkomen dat prijsverlagingen leiden tot een race naar de bodem, wat schadelijk kan zijn voor de merkwaarde en de algehele marktpositie.
2025 wordt een overgangsjaar
Op basis van de huidige leidende indicatoren verwachten we geen materiële verschuiving in de topline trends voor het komende kwartaal.
- In het Building-segment voorspelt Kristof een aanhoudende groei van ongeveer 1%, consistent met de laatste twee kwartalen.
- Het Industrial-segment zal naar verwachting verdere dalingen in de organische omzet zien, hoewel de margedruk zou moeten worden verminderd door aanpassingen in de portfolio en herstructureringsinspanningen binnen de groep. In totaal moeten er voor 20 miljoen euro aan kostenbesparingen in 2025 mogelijk zijn.
- Het Semiconductor-segment blijft het meest onzeker, momenteel beïnvloed door voorraadafbouw. Kristof voorspelt pas een terugkeer naar omzetgroei in het vierde kwartaal van 2025. Die voorspelling impliceert een daling met 5% aan jaaromzet.
Uitgaande van een geleidelijke afname van de handelsspanningen in de komende maanden, verwacht Kristof een terugkeer naar organische groei (groei op eigen kracht, zonder invloed van overnames) in 2026.
Margedoelen te hoog gegrepen?
Zijn model houdt rekening met de lopende terugkoopactie van eigen aandelen voor 75 miljoen euro de overname van Paulo Products (met 100 miljoen dollar aan jaarlijkse omzet), die vanaf mei zal worden geconsolideerd. Gezien het feit dat 2025 zich vormt als een overgangsjaar, verwacht Kristof niet dat Aalberts zijn margedoelen voor 2026 zal bereiken. Zijn prognoses voor de operationele winst voor 2025 en 2026 ligt zo ongeveer 5% onder de gemiddelde analistenverwachting (gav).

KBC Securities over Aalberts
Ondanks aanzienlijke uitdagingen in belangrijke eindmarkten - Automotive, Construction en Machine Building - en regionale blootstelling aan Duitsland en Frankrijk (die ongeveer 20% van de groepsomzet bijdragen), blijft Aalberts zich richten op operationele verbeteringen, stelt Kristof.
Deze inspanningen leggen de basis voor een sterke winsthefboom bij herstel van de omzet. Hoewel de timing van een winstherstel onzeker blijft, suggereren de huidige handelsmultiples van 5,8x EV/EBITDA en 8,5x P/E voor 2026 dat dit risico al is ingeprijsd.
Kristof blijft positief over Aalberts, ondanks de huidige uitdagingen. Hij benadrukt dat de operationele verbeteringen van het bedrijf de basis leggen voor toekomstige groei. Het koersdoel wordt verlaagd naar 40 euro (van 45 euro), gezien de marktonzekerheden, de aanbeveling blijft 'Opbouwen’.
