di. 11 feb 2025

KBC Securities-analist Kristof Samoy schreef deze ochtend een uitgebreide analyse over Ekopak . Hij merkt op dat de versnelde adoptie van WaaS-oplossingen de kortetermijnkasstroom beïnvloedt, maar op middellange termijn hoge marges zal opleveren.
Ekopak?
De kernactiviteit van Ekopak is het leveren van industriële waterbehandelingsoplossingen, waardoor industriële consumenten (alleen B2B) hun historisch waterverbruik aanzienlijk kunnen verminderen, op een duurzame, betrouwbare en kosteneffectieve manier.
Versnelling van WaaS-implementatie beïnvloedt kortetermijnkasstroom
In december verlaagde Ekopak zijn omzetverwachting voor 2024 met ongeveer 15 miljoen euro. Deze aanpassing werd toegeschreven aan een snellere dan verwachte adoptie van WaaS-oplossingen, aangezien industriële klanten, geconfronteerd met een uitdagend macro-economisch klimaat, steeds vaker kiezen voor een opex-model boven een capex-model.
Ter info: Het verschil tussen een opex-model en een capex-model ligt in de manier waarop kosten worden beheerd en geboekt:
· Opex-model (operationele uitgaven): Dit model houdt in dat kosten worden gemaakt voor dagelijkse operationele activiteiten. Bedrijven betalen voor diensten of producten op een doorlopende basis, zoals huur, salarissen, en onderhoud. Deze uitgaven worden direct als kosten geboekt in de winst-en-verliesrekening. In het geval van Ekopak kiezen industriële klanten steeds vaker voor een opex-model, wat betekent dat ze betalen voor de WaaS-oplossingen (Water-as-a-Service) op een doorlopende basis in plaats van eenmalige grote investeringen te doen1.
· Capex-model (kapitaaluitgaven): Dit model houdt in dat bedrijven grote eenmalige investeringen doen in activa die over een langere periode worden afgeschreven. Voorbeelden hiervan zijn de aankoop van machines, gebouwen, of andere grote investeringen. Deze uitgaven worden als activa op de balans geboekt en afgeschreven over de levensduur van het activum. In het geval van Ekopak zou een capex-model betekenen dat klanten eenmalig betalen voor de installatie van waterzuiveringssystemen2.
Kristof Samoy prijst de versnelde commercialisering van WaaS, die naar verwachting op middellange termijn terugkerende inkomsten met hoge marges zal opleveren. Hij erkent echter dat de extra voorfinanciering de balans zal beïnvloeden en een vlekkeloze en tijdige uitvoering van het bedrijfsplan vereist.
Herbevestiging van 2028-doelstellingen
De in december aangekondigde omzetverwachting voor 2024 werd toegeschreven aan de versnelde verkoop van WaaS. Ekopak merkte op dat het totale verkochte volume (zowel WaaS als niet-WaaS) in lijn was met het budget. Aangezien deze trend een verschuiving in de productmix weerspiegelt in plaats van een vertraging in het totale verkoopvolume, werd het EBITDA-doel van 35 à 42 miljoen euro voor 2028 herbevestigd, geeft Kristof aan.
Groeiverwachtingen voor WaaS-backlog
Uitgaande van de verlaging van de omzetverwachting met 15 miljoen euro, zou dit een terugkerende omzet op middellange termijn van ongeveer 4,5 miljoen euro per jaar kunnen genereren en zo 45 miljoen euro toevoegen aan de backlog met WaaS-contracten. Dat is gebaseerd op een ruwe berekening met een opbrengst van 30% en een contractduur van 10 jaar. Eind juni bedroeg de WaaS-omzetbacklog 46 miljoen euro, wat de potentiële schaal van de WaaS-versnelling benadrukt.
Verminderde kortetermijnkasstromen
In tegenstelling tot niet-WaaS-oplossingen vereisen WaaS-installaties voorfinanciering (op kosten van Ekopak) tot de ingebruikname, waarna de activa beschikbaar komen voor verkoop en leaseback, ondersteund door langetermijncontracten. Hoewel de netto contante waarde van een WaaS-contract waarschijnlijk hoger is dan die van een capex-equivalent niet-WaaS-order, wordt dit effect meer dan gecompenseerd door vertraagde kasstroomgeneratie en verdere belasting van de balans.

KBC Securities over Ekopak
Kristofs bijgewerkte DCF-model levert nu een reële waarde van 18 euro per aandeel op, wat een opwaarts potentieel van 30% biedt. Bij de komende winstpublicatie kijkt Kristof uit naar de omzetverwachting voor 2025, een update over het vervangingsproces van de CFO, de WaaS- en niet-WaaS-backlog en bijgewerkte planningsdetails over Waterkacht en Circeaulair.
Kristof handhaaft zijn ‘Kopen’-aanbeveling, maar verlaagt het koersdoel van 25 naar 18 euro.
