vr. 19 apr 2024

Adidas zat de voorbije jaren in een sukkelstraatje met tegenvallende verkoopcijfers en organisatorische problemen. Maar het ziet er nu echt naar uit dat CEO Bjorn Gulden, overgekomen van Puma, Adidas van uit dat straatje kan leiden. De eerste kwartaalresultaten van 2024 komen boven de verwachtingen van KBC Securities-analist Tom Noyens uit, zowel wat betreft verkoopcijfers als wat betreft adidas’ vooruitzichten. Met een zeer sportieve zomer die er aan zit te komen opwaardeert hij aandeel. Bovendien komt adidas nu terug in de slipstream van Nike dat zelf aangeeft met tegenwind te lopen.
Adidas?
Het Duitse adidas is de tweede producent ter wereld van sportartikelen. Het heeft schoen- en kledingmerken en het vervaardigt ook sportuitrusting. Adidas verkoopt haar producten wereldwijd zowel via eigen winkels, winkels van derden als via e-commerce.
Ter info: Tom Noyens trok begin maart het koersdoel voor adidas al lichtjes op.
Opnieuw groei
Adidas gaf vorige week haar pre-resultaten mee en deze konden Tom zeker en vast bekoren. De omzet kwam uit op 5,45 miljard euro (+4% op jaarbasis). Terwijl gemiddelde analistenverwachting (gav) slechts had gerekend op 5,26 miljard euro.
Dat betekent dat adidas opnieuw gezonde groeicijfers mag optekenen, terwijl de meeste investeerders nog mikten op het stabiliseren van de groei. Het mooie groeicijfer komt dus vroeger dan verwacht en is dan ook nog eens hoger dan verwacht. Als Tom de wisselkoersverschillen buiten beschouwing laat, is er zelfs een stijging van de omzet met 8% t.o.v. vorig jaar.
Winst dubbel zo hoog dan analistenverwachting
Ook de marges ogen positief. De bruto marge komt nu al reeds uit boven de 50% (51.2%). Het management had zulke marges pas voorzien in 2026. Adidas loopt dus voor. Ondanks de tegenzittende wisselkoerseffecten komt het winstcijfer (EBIT) uit op 336 miljoen euro. Vlot boven de gav van 151 miljoen euro. Spreken van ‘resultaten die boven de lat uitkomen’ is dus een understatement, zegt Tom.
De impact van Yeezy (de tegenvallende schoenendeal met de gevallen Amerikaanse superster Kanye West), had toch positieve gevolgen op hun resultaten. Adidas neemt nog steeds een zeer conservatieve en voorzichtige houding aan omtrent de verkopen van de sportlijn. Maar die blijken toch nog steeds zeer goed en winstgevend te verlopen.
Samba’s doen de motor draaien
Tom wijst erop dat alle divisies goede cijfers optekenen, aan zeer mooie marges. Zonder Yeezy-verkoop komt het verkoopcijfer uit op 5,3 miljard euro met een EBIT van 286 miljoen euro. De ‘Terrace’-schoenenlijn (Samba’s, Gazelle, Spezial) valt dus nog steeds in de smaak bij consumenten. Deze lijn vormt bij Adidas de belangrijkste groeimotor aan mooie marges. Dankzij de grote vraag naar deze producten moet Adidas ook minder promoties geven. Dat is nu net niet het geval bij grotere broer Nike.
Dankzij deze zeer goede kwartaalresultaten kon het management ook met veel vertrouwen haar jaardoelstellingen verhogen: EBIT-vooruitzicht gaat van 500 naar 700 miljoen euro. Een verhoging om ‘U’ tegen te zeggen, vindt Tom. Adidas verhoogde de winstvooruitzichten van Yeezy van 0 naar 50 miljoen euro. Er zal dus toch een mooie winst gemaakt worden op de overschot van de voorraad.
KBC Securities over adidas
De cijfers kunnen Tom Noyens zeker en vast bekoren. De Duitsers weten, in tegenstelling tot enkele concurrenten, wel hoe ze de consument moeten benaderen. Zelfs na het optrekken van de winstprognose ziet Tom dat er nog steeds marge is om deze te verhogen, als ook de Yeezy-verkopen vlot blijven lopen.
Bovendien zit er een zeer sportieve zomer aan te komen. Die kan de verkoopcijfers verder stuwen. Bij de ‘preresultaten’ gaf adidas geen opsplitsing over de verschillende geografieën of verkoopkanalen. Maar zelfs zonder deze opsplitsing heeft Tom voldoende vertrouwen om de aanbeveling te verhogen van 'Houden' naar ‘Kopen’ met als nieuw koersdoel 240 euro.
