ma. 14 aug 2023

Macro-economische cijfers en kwartaalrapporten vanuit verschillende Europese en Amerikaanse bedrijven lieten verstaan dat de Chinese consument allesbehalve vrijgevig is. Uiteraard had dat zijn weerslag op de beurskoers van Alibaba en was er nervositeit in aanloop naar Alibaba’s kwartaalresultaten. Maar de uiteindelijke cijfers kwamen, net zoals bij de Amerikaanse tegenhanger Amazon.com, ver boven de analistenverwachtingen uit, zegt KBC Securities-analist Tom Noyens.
Meer actieve gebruikers
Alibaba, de grootste Chinese e-commercegroep, zag de groepsomzet met 14% stijgen, naar 234 miljard RMB. De groei was er voornamelijk in de ‘direct sales business’, waar de marges lager liggen. Zo kwam de winstgroei (EBITA-groei) uit op een lagere, maar nog steeds boven verwachtingen, 9,1%. De winstmarge lag dus wel 0,5% lager dan in het vorige kwartaal.
Binnen de e-commercedivisie focust Alibaba zich op drie strategische waardes:
1) het aantal gebruikers;
2) de aantrekkingskracht van hun ecosysteem;
3) technologie gedreven innovatie.
Zo wist Alibaba binnen het ecosysteem het dagelijks actieve gebruikers te laten groeien met 6,5% op jaarbasis. Het management gaf zelfs aan dat de hardste groei er in juli was, waardoor het momentum positief is. En de groei werd gedreven bij de zowel de jongere als de oudere bevolking en vooral in de minder grote steden in China.
Dat is zeer positief, vindt Tom Noyens. In die steden valt nog het grootste publiek te winnen. Dat Alibaba deze markt nu ook goed weet aan te boren, zorgt voor een verder langetermijngroeiverhaal. Het management ziet een verder herstel van de Chinese economie en verwacht dat de overheid met meer stimuleringsmiddelen de verdere groei en consumptie zal aanzwengelen.
Internationale divisie bijna verdubbeld
Een ander opvallend groeiverhaal is de internationale divisie, deze mocht een groei met 41% optekenen. Hoewel een makkelijkere vergelijkingsbasis (sluitingen door de COVID-19-pandemie) hier aan de basis ligt, verbaast deze groei Tom Noyens toch. Ze druist in tegen allerlei macro-economische rapporten en een ‘deglobaliserings’-verhaal.
Alibaba ziet deze mooie groei als bewijs dat ze een unieke positie hebben binnen de wereldwijde markt, met een Chinese basis, maar met wereldwijde vertakkingen.
Tongyi maakt Alibaba efficienter
Uiteraard sprak Alibaba ook over artificiële intelligentie (AI) en bleek zeer optimistisch. Er zou veel potentieel zitten in het efficiënter maken van het platform met een grotere klantentevredenheid en groei als gevolg.
Alibaba gebruikt daarvoor een ‘open-source’-model en een eigen LLM (large language model), genaamd Tongyi. Dat model zal niet enkel voor de eigen verbetering dienen, maar wil het als standaard in de markt zetten voor de partners. Het ‘open-source’-model zou al 45 miljoen downloads tellen en maakte al meer dan 1.000 AI-modellen beschikbaar. Dat lijkt Tom Noyens de juiste strategie.
Er hangt potentieel in de wolken
De Chinese technologische bedrijven ondervinden moeilijkheden door de China vs V-handelsoorlog, maar Tom Noyens ziet in Alibaba een winnaar langs de Chinese kant. De Chinese bedrijven kunnen met de huidige cloudinvesteringen niet wedijveren met de Amerikaanse concurrenten. Maar dat betekent dat er nog veel groeipotentieel is voor Alibaba, dat als sterkste Cloudvoorziener te boek staat.
Nieuwe Chinese holding
Alibaba is momenteel bezig met een heuse herstructurering, waarbij de splitsing in verschillende bedrijven het einddoel is. Met Alibaba als groepsholding bovenop deze verschillende onafhankelijke divisies. De huidige kwartaalcijfers waren al een eerste stap richting deze nieuwe structuur met een nieuwe boekhoudkundige rapportering. Tom Noyens vindt de nieuwe structuur een goede zaak, die waarde voor de aandeelhouders moet ontsluiten.
KBC Securities over Alibaba
Tom Noyens ziet Alibaba nog steeds als een langetermijngroeiverhaal en het kwartaalrapport bevestigt dat eens te meer. Aan e-commercekant wist het de leiderspositie te behouden, via een aantrekkelijk platform (zie bijgevoegde grafiek voor dagelijkse en maandelijkse gebruikers in vergelijking met concurrenten).
Verder biedt de clouddivisie nog veel groei op de Chinese markt met een strategische positionering in een zeer belangrijk segment voor de Chinese overheid. Uiteraard zijn de macro-economische stormen nu niet plots gaan liggen, geeft Tom Noyens aan. Maar voorlopig blijft Alibaba net als zijn Amerikaanse sectorgenoot Amazon, hier netjes omheen zwemmen.
De strenge Chinese overheid kan uiteraard ook nog steeds voor negatief nieuws zorgen en een verdere escalatie in de handelsoorlog valt ook nooit uit te sluiten. Maar Alibaba zelf is zeer aantrekkelijk gewaardeerd, met het oog op het groeiverhaal in ’t verschiet, vindt Tom Noyens. Hij blijft bij zijn ‘Kopen’-advies en dankzij de goede cijfers trekt hij zijn koersdoel op van 120 naar 125 USD.