do. 31 aug 2023

Pernod Ricard, stoker van onder meer Jameson Whiskey, Absolut Wodka en Monkey 47 Gin, presenteerde vandaag de jaarresultaten voor het gebroken boekjaar 22/23. Deze lagen, met een omzet van 12,137 miljard euro, in lijn met de verwachtingen. Dat betekent een organische groei (op eigen kracht, dus zonder overnames) met 10%. De operationele winst steeg mooi mee en klokte af op 3,384 miljard euro, wat een organische stijging inhoudt met 11%, aldus KBC Securities-analist Tom Noyens.
Kortstondige Chinese revival?
Tom Noyens bekeek de resultaten in een geografische perspectief. Zo vond hij drie zeer diverse regio’s.
- In Azië was er een omzetgroei met 17% en een operationele winstgroei met +27%. De heropening van de markt ligt aan de basis van deze cijfers. Ook de divisie Travel Retail, de verkoop op voornamelijk luchthavens voor reizende passagiers, deed het meer dan oké, vindt Tom Noyens.
Niet evident, stipt hij nog aan, want de luchthavenverkoop bij bijvoorbeeld Estée Lauder (lees hier de analyse) was niet goed. De Chinese appetijt voor internationaal reizen leeft nog niet volledig op. Dat de cijfers bij Pernod Ricard toch meevallen, komt voornamelijk door de omliggende landen, die verder staan in het openzetten van de grenzen, zegt Tom Noyens.
- Amerika kende een omzet die relatief vlak bleef, dat was reeds grotendeels ingecalculeerd. Maar de winst die Pernod Ricard in dat gebied haalde, viel wel tegen, vindt Tom Noyens. Zo daalde de operationele winst met 9%, door kostendruk en meer marketinguitgaves.
- In Europa hield de verkoop en de winst goed stand. Dat ligt in lijn met eerdere rapporteringen van enkele sectorgenoten. Er is een omzetgroei en operationele winstgroei met respectievelijk 8 en 12%. Voornamelijk verder doorgedreven prijsverhogingen liggen aan de basis van deze groeicijfers.
De enige negatieve aspecten waarop Tom Noyens in de resultaten stootte, waren de hogere kosten omwille van stijgende interesten en negatieve wisselkoerseffecten.
KBC Securities over Pernod Ricard
De jaarcijfers konden Tom Noyens enigszins bekoren en lagen in lijn met de verwachtingen. Maar jammer genoeg moest het management erkennen dat de start van hun nieuwe boekjaar 23/24 zwak was afgetrapt.
De verkoop in China valt tegen en zou zelfs een daling kennen, al hoopt Pernod Ricard dat er in het tweede kwartaal van 23/24 een ommezwaai plaatsvindt. Verder blijft ook de Amerikaanse consument voorlopig minder drinken.
Toch bleef het management positief over de middellange termijn (2024-2025) met een groei met 4 à 7% qua omzet en een margeverbetering met 50 à 60 basispunten.
Tom Noyens schat in dat het businessmodel op lange termijn zeker en vast steekhoudt, maar minder positief nieuws vanuit macro-economische hoek kan verder op de koers wegen. Hij verlaagt de groeiverwachtingen voor de komende kwartalen enigszins, voornamelijk in China, en komt daarmee op een koersdoel van 190 euro (was 217 euro). Hij verlaagt ook zijn advies van ‘Kopen’ naar ‘Houden’.
De koers van het Pernod Ricard-aandeel noteert momenteel tegen een koers van 184,30 euro (-5,15%).