di. 23 mrt 2021

KPN (-3,4%) schakelt een versnelling hoger in de uitrol van het glasvezelnetwerk in Nederland en streeft tegen 2026 naar een dekking van 80% van de Nederlandse huishoudens, wat een belangrijke stijging is tegenover eerdere doelstellingen. Om die ambitie te realiseren haalt KPN via een nieuwe joint venture APG aan boord. Op Euronext Amsterdam lijkt KPN echter weinig bijval te oogsten met het nieuws. Het lijkt immers te impliceren dat een mogelijke overname van de Nederlandse telecomgroep, die de aandelen eerder vleugels gaf, van de baan is. KBC Securities-analist Ruben Devos bevestigt het "Opbouwen"-advies voor het aandeel.
Nieuwe plannen voor glasvezel
Tijdens de investeerdersdag in november vorig jaar (lees ook: KPN rolt glasvezelnetwerkstrategie uit) stelde KPN zich tot doel om de uitrol van het vezelnetwerk de komende jaren versnellen tot zo’n 500.000 woningen per jaar, waarbij de kaap van 50% in 2023 zou worden overschreden en het tegen 2025 ongeveer 65% van de Nederlandse huishoudens zou bereiken. Die verwachting wordt nu bijgesteld.
KPN gooit de 'stand alone'-piste overboord en gaat samen met pensioenfonds ABP ruim 1 miljard euro investeren in de aanleg van glasvezel waardoor de uitrol kan worden versneld. Dat betekent concreet de versnelde aansluiting van 700.000 huishoudens en 200.000 bedrijven, bovenop de reeds geplande 2,5 miljoen. Als gevolg hiervan zal het Fiber-to-the-Home-netwerk van KPN en de joint venture in 2026 ongeveer 80% van de Nederlandse huishoudens bestrijken. Een doelstelling die KPN op standalone basis pas in 2028 zou bereiken.
Joint venture met ABP
Voor deze samenwerking zetten KPN en ABP een 50/50 joint venture op die een open netwerk zal bouwen, uitbaten en onderhouden. Volgens het persbericht kunnen zowel KPN als andere aanbieders van telecomdiensten van het netwerk gebruik maken om hun diensten aan klanten te leveren. De joint venture zal naar verwachting in het tweede kwartaal van start gaan, na goedkeuring door de toezichthouder.
APG betaalt 440 miljoen euro (vóór belastingen) voor een belang in de joint venture, onder voorbehoud van aanpassingen bij afsluiting. Dat bedrag wordt opgesplitst in een eerste betaling van 220 miljoen euro en nog eens 220 miljoen te betalen in jaarlijkse termijnen op basis van de voortgang van de uitrol. De totale waarde van 880 miljoen impliceert een waarde van 970 euro per glasvezellijn. KPN zegt dat de initiële betaling meer dan voldoende zou zijn om KPN's aandeel in de verwachte kapitaalinbreng in de joint venture te dekken. De joint venture zal aanvankelijk worden gedeconsolideerd, waarbij KPN een voorwaardelijke call-optie heeft op 1 aandeel.
Wie is APG?
APG is een van de grootste onafhankelijke pensioenfondsbeheerders met 575 miljard euro aan activa. De groep vertegenwoordigt meer dan 30.000 werkgevers en 4,7 miljoen deelnemers in Nederland. In februari 2019 werd nog gesuggereerd dat Brookfield Asset Management samen met Nederlandse pensioenfondsen, waaronder APG, aan een bod op KPN zou werken, maar dat is er uiteindelijk nooit gekomen.
1,6 miljard euro inkomsten tegen 2025
Vóór de aankondiging van de joint venture rekende KBC Securities-analist Ruben Devos in zijn waarderingsmodel op 1,55 miljard euro glasvezelgerelateerde inkomsten in 2025, wat neerkomt op een samengestelde gemiddelde groei van 14% in de komende 5 jaar (2020: 820 miljoen euro).
Dit gaat uit van een activeringspercentage van 51%, een gemiddelde omzet van 54 euro per glasvezel (geen groei t.o.v. 2020), 5,3 miljoen huizen tegen 2025 en een verdeling tussen retail en wholesale van 76%/24%. Enkele belangrijke KPI's in verband met de uitrol van glasvezel zijn een verhoging van de gemiddelde omzet per gebruiker/lijn met 7 euro ten opzichte van koper, een daling van de mate waarin klanten vertrekken (de 'churn rate') met ruim 25% en 55% lagere operationele kosten.
Wat met de overnamespeculatie?
Sinds november vorig jaar deden opnieuw berichten de ronde dat KPN in het vizier terechtgekomen was van de Europese private-equityspeler EQT. Die tot dusver nog steeds onbevestigde overnamegesprekken zouden zich overigens nog maar in het beginstadium bevinden. De berichten wezen er volgens KBC Securities destijds andermaal op dat activa in de brede Europese telecomsector ondergewaardeerd zijn, iets dat eerder al bleek uit andere overnamedeals.
KBC Securities over de glasvezelplannen van KPN
Via de joint venture met APG geeft KPN extra gas op zijn glasvezelplannen. Volgens analist Ruben Devos is de waarde van 970 euro per lijn interessant, want die biedt beleggers inzicht in de potentiële inherente waarde van KPN's volledige glasvezelnetwerk.
Tegen 2025 zal KPN naar verwachting 5,3 miljoen huishoudens hebben bereikt, exclusief de bijdrage van de joint venture. Bovendien zorgt een voorwaardelijke call-optie op 1 aandeel - vergelijkbaar met wat we bij Proximus hebben gezien - ervoor dat het bedrijf de controle kan verwerven en het in de toekomst opnieuw kan worden geconsolideerd.
KBC Securities heeft een “Opbouwen”-advies en koersdoel van 2,90 euro voor KPN.