vr. 24 sep 2021
Mithra publiceert resultaten eerste jaarhelft en update Coronesta-studie

Het is niet de beste week geworden voor Mithra. Nadat het bedrijf eerder deze week PeriNesta op ijs zette en vertraging meldde voor de Donesta-studie (lees ook: Mithra zet onderzoek naar kandidaat-geneesmiddel PeriNesta stop), pakte het in de marge van de kwartaalcijfers ook uit met minder goed nieuws over Coronesta. KBC Securities-analist Thomas Vranken hield in het waarderingsmodel voor het aandeel sowieso niet al teveel rekening met dit actief, maar stelt wel vast dat de opportuniteiten voor E4 (estetrol) buiten het domein van vrouwengeneeskunde daarmee wel wat kleiner worden. KBCS herhaalt zijn “Kopen”-advies en koersdoel van 33,50 euro.
Update Mithra-pijplijn
In de publicatie van de halfjaarresultaten gaf Mithra een uitgebreide update over zijn verschillende programma's en bedrijfssegmenten:
- Estelle: Mithra kreeg marktgoedkeuringen voor Estelle in de VS, Canada, Europa en Rusland, wat twee mijlpaalbetalingen voor licenties ter waarde van 24 miljoen euro opleverde. In de VS, Canada en de eerste Europese landen is Estelle ook op de markt gelanceerd, met eerste leveringen die voor Mithra vroege inkomsten hebben gegenereerd. Mithra heeft nog 290 miljoen euro aan mijlpaalbetalingen voor Estelle uitstaan.
- Donesta: Het bedrijf herhaalt vandaag dat de klinische ontwikkeling van Donesta een kleine (3 maanden) vertraging heeft opgelopen in de VS, terwijl voor de Europese studie 300 extra proefpersonen vereist zijn. De markttoelating is dus gepland voor de eerste helft van 2024 in de VS en de tweede helft van 2024 in Europa, maar de primaire evaluatie van de werkzaamheid zit nog steeds op schema (eind dit jaar).
- Andere E4-producten: Mithra kondigde aan dat PeriNesta niet langer een prioriteit is voor het bedrijf en dat de ontwikkeling werd stopgezet. Ondertussen voerde het bedrijf ook een fase II-studie met Coronesta bij gehospitaliseerde Covid-19-patiënten, maar hoewel het middel aan alle veiligheidsparameters voldeed, was er geen klinisch voordeel in vergelijking met een placebo.
- Complexe therapeutica: Mithra heeft de afkoop van alle earnouts in verband met aan Myring en Zoreline afgerond en is nu de enige eigenaar van alle rechten op Zoreline. Intussen bereikt Myring een marktaandeel van 5% in verschillende landen, maar de lancering in de VS is opnieuw uitgesteld en is nu gericht op de eerste helft van 2022.
- CDMO-faciliteit: De CDMO-faciliteit van Mithra verkreeg wettelijke accreditaties voor de hormonale tabletten en injecteerbare zones, en is nu klaar voor productie. ExeVir heeft ook een samenwerking met Mithra voor de productie van zijn injecteerbare Covid-19-kandidaat.
Financiële resultaten eerste helft 2021
- De omzet kwam in de eerste jaarhelft uit op 12,1 miljoen euro, vooral dankzij de eerste leveringen van Estelle (6,3 miljoen) en 4 miljoen aan out-licensinginkomsten voor Zoreline.
- De uitgaven voor Onderzoek en Ontwikkeling (R&D) stegen met 30% tot 36,8 miljoen, vooral als gevolg van de Donesta fase III-studie ramp-up en in mindere mate de Coronesta-studie. Verkoop-, algemene en administratieve kosten stagneerden op resp. 5,9 miljoen euro en 0,7 miljoen euro.
- De EBITDA kwam uit op -31,9 miljoen euro en het nettoverlies bedroeg 54,9 miljoen euro als gevolg van verliezen op de reële waarde van voorwaardelijke vergoedingen en financiële activa. Na de inning van mijlpaalbetalingen voor Estelle kwam de kaspositie uit op 55,8 miljoen euro, met nog eens 67 miljoen aan ongebruikte faciliteiten ter beschikking van het bedrijf.
KBC Securities over Mithra
Over het geheel genomen bevestigt de halfjaarupdate het nieuws van de afgelopen dagen, aangezien Mithra eerder al had aangekondigd dat het zou afzien van de verdere ontwikkeling van PeriNesta en dat de Donesta fase III-proeven vertraging hadden opgelopen.
Nieuw waren echter de primaire resultaten voor Coronesta, dat geen verbetering liet zien ten opzichte van een placebo. Aangezien KBC Securities-analist Thomas Vranken deze studie meer zag als een opportunistische ontwikkeling om potentiële cardioprotectieve aspecten van E4 (estetrol) aan te tonen zonder het op de markt te brengen, werd in het som-der-delen-waarderingsmodel van KBCS geen waarde toegekend aan het actief.
Hoewel de aankondiging rond Coronesta de visie van KBCS op het potentieel van E4 buiten het domein van de vrouwengeneeskunde beperkt, heeft KBC Securities nog steeds vertrouwen in het sterke potentieel van E4 in anticonceptie en menopauze. Het “Kopen”-advies en koersdoel van 33,50 euro blijven met andere woorden overeind.