ma. 4 mrt 2019

Toen KBC Asset Management het advies voor het aandeel Novartis medio 2017 naar "Kopen" bracht, zag sectoranalist Pieter Mahieu voldoende redenen om positiever te worden. Novartis kreeg een nieuwe CEO, het sentiment rond het aandeel was eerder aan de negatieve kant, de pijplijn kreeg onvoldoende aandacht en het negativisme over Alcon en Sandoz vierde hoogtij. Er was dus ruimte voor een positievere insteek, en dat werd de voorbije maanden ook realiteit.
De markt prijst nu al een aantal van die factoren in: de nieuwe CEO heeft van investeerders meer krediet gekregen, de verkoop van een deel van de generieke divisie is een feit zodat enkel de biosimilar business (moeilijk te maken generieke medicijnen) overblijft en de finale beslissing om Alcon naar de beurs te brengen werd genomen. Daardoor zal Novartis minder dan vroeger een conglomeraat zijn, maar weer een pure farmaspeler. De conglomeraatdiscount is dan ook zo goed als volledig verdwenen.
Maar nu breekt voor het bedrijf een volgende fase aan, waarbij de pijplijn moet beginnen te renderen. De nieuwe CEO Vasant Narasimhan is bijzonder goed thuis in het onderzoekslab en er wordt dan ook verwacht dat onder zijn bewind de pijplijn onder stoom komt te staan. Narasimhan stond ook aan de wieg van Novartis' overname van Avexis (voor een bedrag van 7,4 miljard USD), een bedrijf dat is gericht op gentherapie. Dat is dezelfde technologie die Roche vorige week in huis haalde via de overname van Spark Therapeutics (lees meer...), al betaalde die laatste 'slechts' 4,2 miljard USD.
De visie van KBC Asset Management
Het herstructureringsverhaal van Novartis heeft zich al gedeeltelijk gemanifesteerd. De nieuwe CEO nam de beslissing om Alcon af te splitsen, een gedeelte van de Sandoz-divisie werd verkocht en nieuwe producten werden aan de pijplijn toegevoegd. Nu enkele belangrijke hordes genomen zijn, is het volgens analist Pieter Mahieu tijd om wat gas terug te nemen. Het is bovendien afwachten of de huidige transformatie ook op de lange termijn haar vruchten zal afwerpen.
Met de focus op de pijplijn mogen we ook niet uit het oog verliezen dat de komende jaren heel wat medicijnen hun patentbescherming verliezen, en dat het niet zo evident zal zijn het omzetverlies te compenseren. Denk maar aan Galvus, Gilenja, Gleevec,… die toch wel belangrijk zijn voor de omzet van Novartis.
Omdat het koersdoel van 92 CHF zo goed als bereikt is, wordt het advies teruggebracht van "Kopen" naar "Houden".