di. 17 sep 2019

Het blijft wachten op een officiële mededeling van Saudi Aramco, maar de geruchten zwellen aan dat het langer zal duren om de schade te herstellen en de olieproductie weer volledig op peil te brengen. Op korte termijn kan hier en daar wel wat geregeld worden, maar op lange termijn liggen de kaarten mogelijk iets anders. En dat blijft mogelijk ook niet zonder gevolg voor de olieprijs, meent KBC Asset Management-analist David Duchi.
Door de aanvallen van dit weekend (herlees dit bericht op de Bolero-blog) viel de Saoedische olieproductie met de helft terug (ongeveer 5% van globale olie-aanbod). De initiële inschatting was dat het grootste deel van de weggevallen volumes (5,7 mvpd, i.e. miljoen vaten per dag) binnen de paar dagen weer operationeel zou zijn. Maar dat lijkt hoe langer hoe minder realistisch. Specialisten schatten de schade aan de gigantische olieverwerkingsinstallatie van Abqaiq omvangrijker dan gedacht waarbij de herstellingswerken weken tot maanden kunnen duren. Zowat 1/3 van de weggevallen productie zou alweer operationeel zijn volgens niet-officiële berichten en tegen eind september zou 3 mvpd terug op de markt zijn. Maar dat betekent dan wel dat het voor de resterende 2,7 mvpd nog weken tot maanden kan duren.
Reserves aanspreken
Op korte termijn is er geen probleem voor de oliebevoorrading. Saoedi-Arabië beschikt zelf over voldoende voorraden die volgens consultant Rystad zowat 26 dagen export dekken. Ook de VS beschikken over ruime strategische reserves en president Trump heeft al aangegeven die te willen inzetten indien nodig.
Wie kan extra olie oppompen?
De Saoedi's willen meer olie bovenhalen uit andere velden, maar ook dat vergt tijd (en geld) en de olie is van andere kwaliteit. De andere OPEC-leden (Golfstaten vooral) kunnen hun kraan weer wat meer opendraaien en de productiebeperkingen dus tijdelijk negeren. Maar dit zou naar schatting maar maximaal 1 miljoen vaten per dag extra opleveren, veel minder dus dan het Saoedische verlies.
De Amerikaanse schalieolieproductie blijft stevig groeien, zij het aan een iets gematigder tempo. Als de olieprijs voor enkele maanden hoger blijft, zullen de investeringsbudgetten ongetwijfeld wat worden opgetrokken. Maar ook hier duurt het maanden vooraleer significant meer olie op de markt kan worden gebracht.
Conclusie van KBC Asset Management
Sectoranalist David Duchi stelt dat het te hopen is dat de Saoedi's er niet al te lang over doen om alles weer operationeel te krijgen opdat een verdere escalatie van het conflict uitblijft.
