do. 16 apr 2020

Eerder deze week waren JPMorgan Chase en Wells Fargo de eerste Amerikaanse banken die kwartaalresultaten presenteerden (lees ook: JPMorgan bouwt zware provisies op voor coronacrisis). Beide banken kozen ervoor om forse provisies te nemen voor toekomstige verliezen, terwijl de onderliggende resultaten - ondanks een dalende rente en moeilijke marktomstandigheden - behoorlijk meevielen. Gisteren zagen we ook bij Bank of America (Houden, koersdoel 26 USD) en Citigroup (Kopen, koersdoel 61 USD) eenzelfde beeld: beiden rapporteerden een winstdaling van ongeveer 45% op jaarbasis door hogere provisies. Sectoranalist Joris Dehaes (KBC Asset Management) licht toe.
Buffer
Zoals eerder aangehaald zijn deze provisies inschattingen van mogelijke verliezen, door klanten die hun leningen in de toekomst niet zullen kunnen afbetalen. De echte verliezen (afschrijvingen als klanten effectief niet meer betalen) zullen vermoedelijk pas volgend jaar of de jaren erna geboekt worden. Door dit kwartaal en mogelijk ook de volgende kwartalen al voldoende provisies te nemen (wat deels boekhoudkundig verplicht is), kunnen de banken een stevige buffer opbouwen om die toekomstige verliezen makkelijker te verteren.
Bank of America nam dit kwartaal 3,6 miljard USD extra provisies gelinkt aan Covid-19 en Citigroup 5 miljard USD, tegenover de 6,8 miljard USD van JPMorgan. Uitgedrukt in een percentage van hun kredietportefeuille zijn de aangelegde provisies het hoogst voor Citigroup en het laagst voor Bank of America, wat vooral te wijten is aan het grotere belang van (risicovollere) kredietkaarten binnen de leningenportefeuille van Citigroup. De genomen provisies lijken dus qua grootteorde logisch voor de drie grootbanken.
Resultaten
Wanneer we kijken naar de onderliggende resultaten zien we dat die ook voor Bank of America en Citigroup goed meevallen. De inkomsten blijven rond het peil van vorige kwartalen, dankzij sterke investeringsbankdivisies en netto interestinkomsten die beter dan verwacht standhouden. De operationele kosten bleven ook onder controle.
De visie van KBC Asset Management
Beleggers reageren negatief op de forse toename aan provisies van de Amerikaanse banken, al moet de marktreactie volgens analist Joris Dehaes gezien worden in het licht van de sterke rally van Amerikaanse (bank)aandelen in de voorbije drie weken. KBC AM is iets milder gestemd: door de boekhoudkundige regels en het gebrek aan visibiliteit rond de economie lijkt het logisch dat banken nu al stevige provisies aanleggen. Daarnaast is onze analist van mening dat de Amerikaanse grootbanken voldoende kapitaal en liquiditeit hebben om de recessie te doorstaan en om te helpen de economie opnieuw op gang te trekken. Uiteraard is er nog veel onzekerheid rond de provisies die men in volgende kwartalen zal moeten nemen en vormt ook de lage rente een tegenwind.
- Alles bij elkaar vindt onze analist de aandelen van Bank of America en JPMorgan momenteel niet duur, maar ook niet goedkoop genoeg om de aanbeveling te wijzigen. Gezien de onzekerheid die de coronacrisis veroorzaakt, wacht hij liever nog even af. Het advies voor Bank of America blijft dus "Houden", met een koersdoel van 106 dollar.
- Citigroup daarentegen noteert tegen een koers van 0,63 keer de tastbare boekwaarde (tegenover meer dan 1 keer voor Bank of America en JPMorgan). De grotere blootstelling aan kredietkaarten en aan opkomende markten (vooral Azië en Mexico) bij Citigroup heeft beleggers afgeschrikt. De huidige koers van Citigroup is volgens KBC AM echter een opportuniteit voor beleggers die tegen wat volatiliteit kunnen. Het advies voor de aandelen is "Kopen" bij een koersdoel van 61 dollar.