wo. 7 apr 2021

Orange formaliseerde in het prospectus het bod dat begin december op haar Belgische dochterbedrijf Orange Belgium werd uitgebracht. De Franse moedergroep bleef doof voor de onvrede van de minderheidaandeelhouders en houdt vast aan de biedprijs van 22 euro. Het wordt een uitdaging om minstens 95% van de aandelen in handen te krijgen, maar volgens KBC Securities-analist Ruben Devos is de kans niettemin klein dat Orange zijn bod zal intrekken.
Finale overnamebod
Gisteren lanceerde Orange Group zijn vrijwillig voorwaardelijk openbaar overnamebod op alle aandelen van Orange Belgium die het nog niet bezit. De Franse groep had die intentie op 3 december 2020 bekendgemaakt (lees ook: Orange wil Belgische dochter van de beurs halen). De initiële aanvaardingsperiode gaat morgen van start en stopt op 23 april. De biedprijs blijft 22 euro, betaalbaar in cash. Als het aangekondigde dividend van 0,50 euro wordt uitbetaald voordat de overname is voltooid, zal de coupon in mindering worden gebracht van de overnameprijs.
De opinie van onafhankelijk expert Degroof Petercam wijst op een waardering tussen 15,6 en 22,3 euro op basis van een DCF-analyse (Discounted Cash Flow) en 15,6 à 22,9 euro op basis van een analyse van beursgenoteerde sectorgenoten (zgn. 'peer analysis'). Daarmee wordt het protest van onder meer het Britse fonds Polygon, dat Deminor in de arm nam, van tafel geveegd.
Zendmasten niet verkocht aan derden
Belangrijk in het pakket van Orange Belgium zijn de ca. 3.300 zendtorensites die de groep in België en Luxemburg in portefeuille heeft. Volgens Degroof Petercam is het bedrijf, op basis van gesprekken met het management van Orange Belgium, niet van plan om zijn mobiele torens aan derden te verkopen gezien het "strategische belang" voor de exploitant. Bovendien is Orange Group naar eigen zeggen niet van plan om de Belgische torens te integreren in TOTEM, de dochteronderneming van Orange Group, "gezien de specifieke regelgeving in België".
De oprichting van het Europese zendmastenbedrijf door Orange Group, die TOTEM is gedoopt, benadrukt overigens het belang van mobiele infrastructuur. Torens, en de waardebepaling ervan, hebben belangstelling gekregen, niet alleen van Orange Group maar van de hele Europese telecomsector en in het bijzonder door de grote gevestigde operatoren.
Medio vorige maand bracht Vodafone zijn zendmastendivisie Vantage Towers naar de beurs; die kreeg daarbij een waardering van 12,1 miljard dollar opgekleefd. Inwit en Cellnex, die gespecialiseerd zijn in torenactiviteiten, worden vandaag gewaardeerd tegen een EV/EBITDA-multiple voor 2021 van resp. 17x en 19x. Naast de huurratio zijn ook andere elementen bepalend voor de waardering, zoals de infrastructuur op het terrein, de veiligheid en concurrerende torens in de omgeving.
KBC Securities over de overname
Volgens analist Ruben Devos is de kans klein dat Orange Group zijn bod uiteindelijk zal intrekken, gezien de aanzienlijke voordelen (mobiele masten, fiscale synergievoordelen, enz.) die het kan behalen door de volledige controle te verwerven.
Het neerwaartse risico (lees: een intrekking van het bod, wat het aandeel terug richting 18 à 19 euro kan brengen) is bijgevolg gering. Het opwaartse risico (lees: een hoger bod) is echter ook gedaald, gezien de volharding van Orange Group om bij zijn bod van 22 euro per aandeel te blijven en omwille van de weinig collectieve actie van minderheidsaandeelhouders. Toch wordt het geen koud kunstje om ten minste 95% van de aandelen, inclusief 90% van de bij het publiek verspreide aandelen, binnen te halen en een uitrookprocedure te starten.
KBC Securities handhaaft het “Houden”-advies en koersdoel van 22 euro voor Orange Belgium.