di. 5 apr 2022

Het eerstekwartaalcijferseizoen werd midscheeps getroffen door de invasie van Rusland in Oekraïne, waardoor de koersreactie van bedrijven die op en rond 24 februari hun jaarrapport presenteerden niet altijd recht doet aan de jaarresultaten. Tot de grootste koersbewegingen kort na de publicatie behoren onder meer Barco, Recticel en Elia (aan de winnaarskant), naast Biocartis, UnifiedPost en Mithra (aan de kant van de verliezers). Gisteren besprak financieel-econoom Tom Simonts de winnaars in deze post. Vandaag komen de verliezers aan de beurt.
Het verliezerspodium
- Biocartis (KBC Securities: “Kopen”-advies, koersdoel 7 euro)
De jaarresultaten van Biocartis voor 2021 bevatten geen al te grote verrassingen aangezien het bedrijf reeds begin januari had gecommuniceerd op zijn voornaamste doelstellingen voor 2021. In 2021 investeerde het bedrijf stevig in het opdrijven van de productiecapaciteit, het avanceren van de pipeline en het herstructureren van de US sales force, maar de brand die het bedrijf in de zomer teisterde zette druk op de verkoop en de marges.
Investeerders keken echter vooral uit naar de doelstellingen die het bedrijf zou geven voor 2022. Waar het bedrijf in het verleden voornamelijk op groeiparameters focuste (cartridgevolumes, geïnstalleerde instrumenten) verlegt het bedrijf nu zijn focus op het opdrijven van de bottomline en het verlichten van de cashburn met concrete doelstellingen op vlak van omzet, gemiddelde verkoopprijs, marges en cashburn.
De verwachting blijft echter wel dat Biocartis nog verschillende jaren met verlies zal draaien alvorens break even te bereiken en een nieuwe financieringsronde lijkt aldus nodig te worden. Voorts publiceerde Biocartis haar jaarresultaten op 24 februari, net op de dag van de Russische inval op Oekraïne, wat in de daaropvolgende dagen tot een rode golf leidde over de Europese beurzen.
- UnifiedPost (geen opvolging)
Unifiedpost zag een inhaalbeweging van zijn omzet in het vierde kwartaal, na een meer gematigde groei in de eerste negen maanden van 2021 en bereikte de beoogde organische groei met 15% (15,6%). De omzet werd ondersteund door eenmalige licentieverkopen en tegen een iets lagere marge dan verwacht, wat een schaduw werpt over het behalen van de doelstellingen.
Belangrijk is de zeer dure financiering van 100 miljoen door Francisco Partners tegen een rentevoet van 11%. Die kwam als een sterke negatieve schok. De opmerking dat 25 miljoen van deze financieringslijn bestemd was voor fusies en overnames, wat inging tegen eerdere opmerkingen van het management, bracht ook onzekerheid in de zaak (hoewel het management intussen op deze opmerking is teruggekomen). Na de resultaten werd het gemiddelde koersdoel van analisten aanzienlijk naar beneden bijgesteld, als gevolg van het toegenomen risico en de toegenomen onzekerheid in de investeringsbeslissing.
- Mithra Pharmaceuticals (KBC Securities: “Kopen”-advies, koersdoel 33 euro)
Voor Mithra was het vooral uitkijken naar de verkoopcijfers van hun innovatieve anticonceptiepil Estelle die sinds de zomer op de Amerikaanse en verschillende Europese markten beschikbaar is. Alhoewel KBC Securities in de schattingen reeds rekening hadden gehouden met een relatief trage opname op basis van historische vergelijkingen, hoopten veel analisten en investeerders toch reeds op sterke verkoopcijfers voor dit nieuwe product, waardoor het bedrijf onder de lat van deze verwachtingen landde.
Terwijl de Europese verkoop als verwacht ging, liep de commercialisatie in de cruciale markt van de VS door de kleine partner Mayne Pharma namelijk wat moeizaam. Redenen die hiervoor aangehaald werden waren de impact van de COVID-19-pandemie waardoor interacties met artsen en patiënten werden ingeperkt, alsook een ietwat tragere inclusie van Estelle in verzekeringsplannen. Daarbovenop vermeldde het bedrijf ook dat hun Europese klinische studie voor de menopauzepil Donesta mogelijks vertraging zou oplopen omwille van het opschorten van de activiteiten in Russische centra (de studie in de VS kon wel ongehinderd voortgezet worden).
- X-FAB (KBC Securities: “Kopen”-advies, koersdoel 12 euro)
Op zijn resultatendag maakte X-FAB winstcijfers bekend die achterbleven op de verwachtingen, vooral als gevolg van het toenemende personeelsverzuim en de kosteninflatie. Hoewel de EBITDA-raming voor 2022 de verwachtingen van de markt overtrof, waren beleggers vooral ontevreden door het ontbreken van een betere operationele hefboom en door de hogere kapitaalintensiteit.
- Bekaert (KBC Securities: “Opbouwen”-advies, koersdoel 47 euro)
Bekaert publiceerde sterke resultaten met een stijging van de recurrente operationele winst met 89% in 2021, wat ongeveer 3% beter was dan de voorspellingen van KBC Securities. Het bedrijf besliste om het dividend met 50% op te trekken tot € 1.5 per aandeel terwijl ook een inkoopprogramma van eigen aandelen ten belope van € 120 miljoen werd aangekondigd. Omwille van de onzekerheden geeft het bedrijf op dit moment geen concrete winstverwachting voor 2022, terwijl de doelstellingen op middellange termijn uitgaan van een operationele winstmarge van 9-11%. De negatieve koersreactie na de resultaten lijkt ons inziens vooral te wijten aan de beursturbulentie na de invasie van Rusland in Oekraïne.
