vr. 1 sep 2023

Waarom Prosus uw liefde verdient?
Prosus heeft als grootste Europese internetaandeel een aantrekkelijke portefeuille activa. De groep bezit immers ook de snelst groeiende app en de tweede grootste portefeuille aan zoekertjessites.
Binnen het segment van Food Delivery heeft de groep sterke marktposities opgebouwd in Latijns-Amerika en Indië en zal het belang in Delivery Hero bijdragen aan een stevige groei.
Daarnaast houdt Prosus talrijke belangen aan in ondernemingen die actief zijn in onlinebetaalactiviteiten, Fintech en e-commerce.
Al die bedrijven spelen in op disruptieve digitale trends met een hoog groeiprofiel, hoofdzakelijk in de opkomende markten. Het belang van bijna 30% in Tencent (dat heel wat inkomsten haalt uit gaming, zie onze vorige blogpost) weegt daarnaast met hele grote voorsprong het zwaarst in de portefeuille, al wordt dat gedeeltelijk afgebouwd.
Gulzig Prosus
Dat belang is zelfs zo groot dat het tekent voor meer dan 120% van de aandelenkoers van Prosus. Het grootste onlinegaming bedrijf ter wereld zelf koopt ondertussen ook gretig en veel eigen aandelen en blijft zo cruciaal voor de waardeontwikkeling bij Prosus.
Prosus' overtollige cash wordt blijvend ingezet voor de terugkoop van eigen aandelen. Die bedroeg sinds juni 2022 al 10 miljard dollar en leverde 5 euro extra intrinsieke waarde per aandeel op. Het is te verwachten dat Prosus zijn volledige marktwaarde in 7 tot 8 jaar kan terugkopen. Verder wordt er nogal wat opgekuist. Zo wordt OLX Autos verkocht en staat ook Meituan aangemerkt als “te koop”. Die alleen heeft een belang van 4,5 miljard dollar.
De impliciete korting (discount) daalde recent wel wat, maar blijft wel duidelijk boven de 30%-grens hangen. De hernieuwde belangstelling om in te spelen op een heropening van China speelt daarin een rol, maar vooral een positievere kijk op de regelgeving en de vereenvoudiging van de Chinese groepen, zoals het geval is bij Alibaba.
Om de discount verder terug te dringen, én om de intrinsieke waarde organisch op te krikken, focust het management zich op de verbetering van de kernwinstgevendheid van e-commerce en de verdere rationalisatie van de portefeuille. Ook de bovenliggende structuur, met Naspers als controleaandeelhouder, kan en zal verbeterd worden.
Centraal staat echter de huidige intrinsieke waarde, die door het bedrijf zelf heel netjes berekend en gecommuniceerd wordt. Die waarde schommelt ergens tussen 130 en 140 euro per aandeel, ver boven de beurskoers van 63 euro. Dat verklaart het hoge opwaarts potentieel (45% tot het gemiddelde koersdoel van 90,3 euro), zoals ingeschat door de analisten die het bedrijf opvolgen. Dit bedrijf verdient meer liefde dan vandaag het geval is, besluit Tom Simonts.
